رژیم غذایی مخصوص مبتلایان به آبله مرغان
رژیم غذایی آبله مرغان معمولاً به عنوان یک رژیم غذایی ترازمند برای کمک به بهبود بیمارانی که مبتلا به آبله مرغان هستند، مطرح نیست. مهمترین نکته در رژیم آبله مرغان، مراعات تغذیه سالم و متنوع است.
به گزارش مشقرق، آیا رژیم غذایی آبله مرغان در کاهش علائم آن تاثیری دارد؟ آبله مرغان یک بیماری بسیار مسری است که علائم آن سردرد، تب و گلودرد است. ناراحتکنندهترین و آزاردهندهترین علامت آن لکههای قرمز و خارش پوست هستند. خوشبختانه با تزریق واکسن واریسلا در کودکی میتوان از ابتلا به آبله مرغان بهطورکلی جلوگیری کرد.
بااینحال برای افرادی که مبتلا میشوند انجام مراقبتهای اصولی خصوصاً برای کاهش شدت علائم ناراحتکننده بسیار ضروری است.
در این میان داشتن رژیم غذایی آبله مرغان برای بهحداقلرساندن علائم عفونت بسیار مهم است. هیدراته ماندن و داشتن یک رژیم غذایی مقوی میتواند به مدیریت بیماری و کم کردن دوره آن کمک زیادی کند.
رژیم غذایی آبله مرغان چیست؟
پس از ابتلا به بیماری و آلوده شدن با ویروس آبله مرغان گزینههای دارویی زیادی برای درمان وجود ندارد. درمان این بیماری اغلب حول مدیریت علائم متمرکز است که یکی از مهمترین آنها داشتن رژیم غذایی آبله مرغان است. این رژیم غذایی بر دو اصل استوار است.
در درجه اول رژیم غذایی مناسب آبله مرغان باید بیماران را هیدراته کند، چرا که هیدراته ماندن در طول بیماری اهمیت زیادی در تسریع روند بیماری و دفع ویروسها دارد.
از طرفی نیز باید غذاهایی را در برنامه غذایی برای آبله مرغان قرار داد که موجب تحریک بیشتر ضایعات دهانی و پوستی نشوند. برای مثال غذاهای اسیدی، تند، شور و غیره نباید در این رژیم باشند.
رژیم غذایی آبله مرغان، تغذیه مناسب برای بهبود این بیماری
برنامه غذایی مبتلایان به آبله مرغان در بزرگسالان از اهمیت بیشتری برخوردار است.
رژیم غذایی آبله مرغان در کودکان
رژیم غذایی آبله مرغان در کودکان باید شامل یک رژیم غذایی مقوی، سرشار از اسیدآمینه، هیدراته کننده و ضدالتهاب باشد. معمولا آبله مرغان در کودکان سریعتر بهبود مییابد.
اما مهم است که بثورات پوستی در کودکان کمتر آزاردهنده باشد و همچنین از تب شدید در کودک نیز جلوگیری شود. رژیم غذایی در دوران آبله مرغان برای کودکان باید یک رژیم غذایی سرشار از مایعات، مواد مغذی و کاهشدهنده التهابات پوستی باشد.
داشتن یک رژیم غذایی سالم در کودکان میتواند به تقویت سیستم ایمنی و کمتر شدن دوره عفونت کمک زیادی کند. علاوه بر این مصرف برخی غذاها و خوراکی در این دوره باید برای کودکان ممنوع شود.
برای مثال ازآنجاییکه شاید تاولها در دهان نیز ظاهر شوند، در کودکان باید از مصرف غذاهای ترد و خشک مانند چوبشور، چیپس و غذاهای بسیار تند یا اسیدی مانند آناناس و آب مرکبات خودداری کرد.
اگر کودک شما ناراحتی معده دارد، میتوانید او را برای یک یا دو روز در رژیم غذایی BRAT نگه دارید. این شامل موز، برنج، سس سیب و نان تست است که همگی حاوی نوعی فیبر اتصالدهنده هستند که بهویژه برای سیستم گوارشی ملایم و مفید است.
رژیم غذایی آبله مرغان در بزرگسالان
در بزرگسالان باید علاوه بر روتینهای معمولا در رژیم غذایی آبله مرغان به یک سری نکات دیگر هم توجه کرد. دلیل آن هم این است که معمولا بزرگسالان ممکن است فرم شدیدتری از بیماری را بگیرند و علائم در آنها شدت بیشتری داشته باشد. خصوصاً این که در افراد بزرگسال این احتمال وجود دارد که سایر مشکلات و بیماریهای زمینهای نیز مشکلساز شود.
برای مثال درصورتیکه سیستم ایمنی در افراد چندان قوی نباشد احتمال زیاد عوارض شدیدی مانند ورم معده نیز ایجاد می شود. ورم معده وضعیتی است که در آن التهاب معده منجر به علائمی مانند درد، تهوع و استفراغ خواهد شد. در نتیجه بهتر است تغذیه بیماران مبتلا به آبله مرغان یک رژیم غذایی ملایم باشد که تحمل آن برای افراد آسانتر است.
علاوه بر این اگرچه بسیار رایج نیست، اما یکی دیگر از نگرانیهای احتمالی در هنگام ابتلا به آبله مرغان، افزایش خطر کمخونی یا کمبود آهن در خون است. به همین دلیل در رژیم غذایی مناسب آبله مرغان در بزرگسالان توصیه می شود که مصرف غذاهای حاوی آهن در هنگام مبارزه با آبله مرغان ممکن است به کاهش این خطر کمک کند.
ازآنجاییکه آبله مرغان ممکن است دهان و گلوی شما را تحت تاثیر قرار دهد، پیروی از یک رژیم غذایی ملایم بسیار مهم است. غذاهای غنی از آهن نیز ممکن است مفید باشند.
بهترین غذاها برای آبله مرغان غذاهای ملایم و آرامبخش هستند. علاوه بر این غذاهای مفید باید بتوانند میزان مواد مقوی موردنیاز بدن را تامین کرده، سیستم ایمنی را تقویت کنند و از میزان تحریک و التهابات بکاهند.
به توصیه کارشناسان WebMD، نوشیدن مقدار زیادی مایعات نیز مهم است. غذاهای ضدویروسی هم میتوانند به مبارزه بدن با ویروسها، حذف سریعتر آنها از بدن و تسریع روند بهبودی بیمار کمک کنند.
1. آبگوشت استخوان برای آبله مرغان
یک گزینه بسیار مفید در رژیم غذایی مناسب آبله مرغان، آبگوشت استخوان است. آبگوشت استخوان یک سوپ غنی از مواد مغذی است که از جوشاندن استخوان و بافت همبند حیوانات تهیه می شود.
این غذا سرشار از اسیدهای آمینه تقویتکننده سیستم ایمنی مانند گلیسین و پرولین و همچنین مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم و فسفر است. آبگوشت استخوان همچنین منبعی غنی از کلاژن است که برای سلامت پوست و بهبود زخم ضروری است.
هنگامی که آبله مرغان دارید، آب استخوان میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک کند و مواد مغذی موردنیاز بدن برای ترمیم پوست آسیبدیده را تامین کند. همچنین هضم آن آسان است که زمانی که احساس ناخوشی دارید مهم است.
2. غذاهای آنتی هیستامینی و پروتئینی برای آبله مرغان
غذاهای آنتیهیستامینی نیز برای مبارزه با بیماری آبله مرغان مفید است. این رژیم غذایی آبله مرغان برای جلوگیری از تولید بیش از حد هیستامین در بدن که منجر به خراشیدن لکهها و در نتیجه عفونت می شود ضروری است. غذاهایی مانند کلمبروکلی، کلمپیچ، اسفناج، پیاز، کیوی، سیب و توتفرنگی دارای اثرات آنتیهیستامینی هستند.
دسته دیگر غذاهایی که برای این دوره مفیدند، غذاهای غنی از پروتئیناند. پروتئین برای ساخت و ترمیم بافتهای بدن از جمله پوست ضروری است.
هنگامی که مبتلا به آبله مرغان هستید، خوردن غذاهای غنی از پروتئین مانند تخممرغ، مرغ، ماهی و لوبیا برای کمک به روند بهبودی بدن شما مهم است. این غذاها همچنین سرشار از مواد مغذی دیگری مانند روی و آهن هستند که برای یک سیستم ایمنی سالم ضروری است.
در صورت ابتلا به آبله مرغان باید از مصرف غذاهای تند، شور، اسیدی و سرخشده خودداری شود.
3. غذاهای ضد ویروسی برای آبله مرغان
غذاهای ضدویروسی در واقع غذاهایی هستند که میزان اسیدآمینه آرژنین آنها بسیار کمتر است. تکثیر برخی از ویروسها بهشدت به سطوح مختلف اسیدآمینه در بدن بستگی دارد.
دو اسیدآمینه به طور خاص - آرژنین و لیزین - در سنتز پروتئین نقش دارند و بهعنوان موثر بر رشد ویروس شناخته شدهاند؛ بنابراین غذاهای ضدویروسی در واقع غذاهایی هستند که میزان آرژنین کمتر و در مقابل لیزین بالاتری دارند.
یکی از این ترکیبات موثر ضدویروسی، زردچوبه است که میتوان با افزودن آن به سوپ یا انواع خورشتها، از تاثیر آن برای بهبود آبله مرغان استفاده کرد. سیر نیز از دیرباز به دلیل خواص تقویتکننده سیستم ایمنی و اثرات ضدویروسی شناخته شده است. این ترکیب غذایی حاوی ترکیبی به آلیسین است که خواص ضدویروسی زیادی دارد.
هنگامی که به آبله مرغان مبتلا هستید، افزودن سیر به رژیم غذایی آبله مرغان میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن و تسریع روند بهبودی کمک کند. در نهایت برای داشتن یک رژیم غذایی در آبله مرغان بهتر است غذاهایی با محتوای لیزین تا آرژنین بالاتر مانند ماست، پنیر ارگانیک و شیر و میوههایی مانند انبه، پاپایا، گیلاس، سیب و آناناس را مصرف کنید.
از جمله بهترین دمنوشها برای مبتلایان به آبله مرغان میتوان به دمنوش لیمو اشاره کرد.
4. نوشیدنی های مناسب برای ابله مرغان - دمنوش ها و داروهای گیاهی مفید برای آبله مرغان
همانطور که پیشازاین هم گفته شد هیدراته ماندن در دوران آبله مرغان بسیار مهم است. در رژیم غذایی آبله مرغان مصرف نوشیدنیها، خصوصاً آبمیوه، آب گوشت و از همه مهمتر آب فراوان بسیار اهمیت دارد و مصرف آنها بهتر از نوشیدنیهای شیرین یا نوشابههای رژیمی است.
آب نارگیل نیز میتواند یک نوشیدنی مفید در برنامه غذایی برای آبله مرغان باشد. برای بزرگسالان ممکن است مصرف انواع دمنوشهای گیاهی مانند دمنوش زنجبیل و عسل، دمنوش لیمو، دمنوش چای سبز و عسل و آب گرم یا دمنوش بابونه بسیار مفید باشد.
این دمنوشهای گیاهی نقش دارویی دارند و با اثر ضدالتهابی خود میتوانند تاثیر زیادی در تسریع روند بهبودی داشته باشند. شیر هم میتواند یک نوشیدنی مفید در برنامه غذایی برای آبله مرغان باشد.
5. میوه های مفید برای آبله مرغان
در یک رژیم غذایی آبله مرغان میوهها و سبزیجات نقش بسیار مهمی دارند. میوههایی مانند پرتقال، کیوی و توتفرنگی مملو از ویتامین C هستند که برای یک سیستم ایمنی سالم ضروری است. ویتامین C یک آنتیاکسیدان قوی است که میتواند به کاهش التهاب و بهبودی کمک کند و وجود آن در رژیم غذایی در دوران آبله مرغان ضروری است.
میوههای دیگر مانند زغالاخته و تمشک سرشار از آنتیاکسیدانهایی به نام آنتوسیانین هستند که خواص ضدویروسی و تقویتکننده سیستم ایمنی دارند.
سبزیجاتی مانند اسفناج، کلمپیچ و کلمبروکلی سرشار از ویتامینهای A، C و K و همچنین سایر آنتیاکسیدانها مانند بتاکاروتن و لوتئین هستند. این مواد مغذی نیز برای یک سیستم ایمنی سالم ضروری بوده و میتوانند به کاهش التهاب کمک کنند.
در جدول زیر میتوانید رژیم غذایی سالم برای آبله مرغان را مشاهده کنید.
صبحانه میانوعده ناهار شام سوپ هویج به همراه یک نوشیدنی گرم مانند چای کمرنگ انگور یا سایر میوهها آبگوشت استخوان با آب فراوان پوره سبزیجات آبپز توفو ماست میوهای یا ماست پروبیوتیک سوپ مرغ به همراه نوشیدنی لوبیا و عدسی تخم آبپز و آووکادو به همراه آبمیوههای تازه کاستارد سوپ چغندر و نخودفرنگی به همراه آب کافی سیبزمینی شیرین اوتمیل به همراه شیر انواع اسموتیها یا بستنی برنج قهوهای با اسفناج و ماست به همراه مصرف مایعات زیاد مرغ آبپز به همراه بروکلی آبپز شده تخممرغ میوه مانند موز، توتفرنگی، تمشک، آناناس و غیره پاستا با مرغ و سبزیجات به همراه مصرف مایعات زیاد پوره سبزیجات آبپز شده به همراه ماهی آبپز شدهچه غذاهایی برای آبله مرغان خوب نیست؟ - غذاهای مضر برای آبله مرغان
نگرانی اصلی در مورد غذا خوردن در هنگام آبله مرغان، تاولهایی است که ممکن است در داخل دهان ایجاد شود. اینها میتوانند بسیار حساس باشند، بنابراین بهتر است از غذاهای شور اجتناب کرد. علاوه بر این مصرف غذاهایی که تحریک بیشتری را موجب میشوند؛ مانند غذاهای اسیدی و تند نیز توصیه نمیشود.
مصرف غذاهایی که میزان آرژنین بالاتری دارند هم در رژیم غذایی آبله مرغان ممنوع است. به گفته مراقبان ACC Adult Home Care، پرهیز از غذاهای حاوی ال آرژنین، اسیدآمینهای که ویروسها دوست دارند از آن تغذیه کنند، ممکن است مفید باشد. این غذاها شامل انواع صدفها، مغزها و دانهها میشوند.
علاوه بر این مصرف غذاهایی که میتوانند موجب تحریک معده یا افزایش التهاب آن شوند هم باید ممنوع شود. فستفودها، غذاهای سرخکردنی یا غذاهایی که حاوی اسید یا ادویهجات زیادی هستند بهتر است در رژیم غذایی آبله مرغان قرار نداشته باشند.
در نهایت آبمیوههای دارای شیرینکنندههای مصنوعی، قهوه میتواند به کمآبی بدن منجر شود و بهتر است از مصرف آنها خودداری کرد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
هیچ رژیم غذایی خاصی برای درمان بیماری آبله مرغان تایید نشده است. رژیم غذایی مناسب آبله مرغان در واقع رژیمی است که به بیمار کمک میکند تا این دوره را راحتتر و سریعتر پشت سر بگذارد و برخی علائم آزاردهنده در بیماران را تسکین دهد.
غذاهای ملایم که خوردن آنها راحت است میتواند به کاهش درد و ناراحتی ناشی از تاولهای درون دهان کمک کند. همچنین مصرف غذاهای ضدویروسی هم شاید در دفع سریعتر ویروس از بدن موثر باشند. هدف اصلی در داشتن رژیم غذایی در آبله مرغان کاهش اثر خارش تاولها، تسریع روند سلامت پوست و تقویت سیستم ایمنی است.
منبع: ایسکانیوز