زبالهای سرشار از حیات
مدیر کیفیت شرکت فناوری بن یاختههای رویانپژوهشگاه رویان را بزرگترین ذخیره بانک خون بندناف نمونه در خاورمیانه معرفی کرد و گفت: در این پژوهشگاه 137 هزار مورد خون بند ناف ذخیره شده است.
اشکان مزدگیر در نشست مطبوعاتی روز سه شنبه 27 آبان که به مناسبت روز جهانی خون بند ناف در مرکز آموزشی جهاد دانشگاهی البرز برگزار شد، با اشاره کاربردهای متنوع سلول های بنیادی بندناف اظهار کرد: این سلولها در برخی بیماریها مثل انواع سرطان های خون، تالاسمی، بیماری های نقص سیستم ایمنی، بیماری با منشا عصبی مثل فلج مغزی و اوتیسم، دیابت نوع یک و پارکینسون که برای درمانشان راه دیگری جز استفاده از سلولهای بنیادی موجود در خون بند ناف وجود ندارد استفاده میشود.
به گزارش ایسنا، وی ادامه داد: خون بند ناف وظیفه انتقال اکسیژن و مواد غذایی از جفت به نوزاد را بر عهده دارد و از آنجایی که در دوران جنینی مقادیر بسیار زیادی سلول بنیادی خون ساز نسبت به افراد بالغ وجود دارد به همین جهت از این نمونه خون به عنوان یک ذخیره ارزشمند بیولوژیک یاد میکنند.
وی در پاسخ به این پرسش که خون بند ناف برای چه کسانی قابل استفاده است، خاطرنشان کرد: هر فردی که از نظر ژنتیکی با صاحب نمونه تطابق داشته باشد میتواند برای درمان بیماری تقاضا داده و از آن نمونه استفاده کند، طبیعتا هر چقدر نسبت خویشاوندی به صاحب نمونه نزدیکتر باشد احتمال استفاده بیشتر میشود که شانس استفاده خواهر و برادر در این مورد بیشتر است (25 درصد) و با دور شدن نسبت فامیلی امکان استفاده کمتر میشود.
مدیر کیفیت شرکت فناوری بن یاخته های رویان با بیان اینکه نمونه های سلول بنیادی بانک خونها در دمای منفی 196 درجه فریز میشود، افزود: این نمونهها تا مدت 28 سال قابلیت نگهداری دارند بنابراین به خانوادهها توصیه میشود تا به عنوان یک بیمه سلامتی و بیمه بیولوژیک برای فرزندان و خانواده های خود فرایند ذخیره سازی را انجام دهند.
وی توضیح داد: اگر فرد نیازمند بنا بر هر دلیلی ذخیره سازی نمونه نداشته باشد و اگر نمونه تطابقی فرد در کشور یافت نشود باید از خارج وارد شده که مبلغ آن بین 35 تا 40 هزار دلار برای هر نمونه وارداتی هزینه ارزی دارد این در حالی است که ذخیره خون بند ناف در کشور کمتر از 200 دلار هزینه دارد.
مزدگیر با اشاره به اینکه مشاوره خانوادهها برای دریافت مشاوره خون بند ناف نوزادشان رایگان است، گفت: مادران میتوانند برای دریافت راهنماییهای لازم به مرکز بانک خون بندناف رویان استان محل سکونت خود مختلف مراجعه کنند.
این مسئول درباره هزینه ذخیره سازی خون بند نوزاد توضیح داد: هزینه اولیه ذخیره سه میلیون و 700 هزار تومان است و هزینه نگهداری سالانه ذخیره سازی سلولهای بنیادی از سال دوم به بعد سالانه 160 هزار تومان است.
وی در ادامه یادآور شد: البته به افرادی که امکان پرداخت مبالغ هزینه ها را ندارند امکان پرداخت اقساطی و یا از طریق تسهیلات بانکی ایجاد شده است.
مدیر کیفیت شرکت فناوری بن یاختههای رویان درباره روند تقاضا برای ذخیره سازی سلولهای بنیادی خون بندناف، اظهار کرد: در ماه نهم یا هفته 36 بارداری، خانواده های متقاضی ذخیره سازی میتوانند در صورت تمایل و پس از انجام آزمایشات پزشکی، نسبت به جمع آوری و ذخیره سازی خون بن ناف نوزادشان توسط همکاران ما اقدام کنند.
به گفته مزدگیر فرصت زمانی جمع آوری نمونه بند ناف را بین سه تا پنج دقیقه است و بعد از این زمان دیگر امکان ذخیره سازی آن وجود ندارد.
این مسئول با بیان اینکه پروسه جمع آوری، فاقد درد بوده و هیچ عارضهای را متوجه مادر و نوزاد نمیکند گفت: در واقع بندناف یک زباله بیولوژیک بوده که اکنون به عنوان یک منبع حیات برای درمان بسیاری از بیماران تلقی میشود.
وی بیان کرد: خون بند ناف وظیفه انتقال اکسیژن و مواد غذایی از جفت به نوزاد را بر عهده دارد و از آنجایی که در دوران جنینی مقادیر بسیار زیادی سلول بنیادی خون ساز نسبت به افراد بالغ وجود دارد به همین جهت از این نمونه خون به عنوان یک ذخیره ارزشمند بیولوژیک یاد می کنند.
مزدگیر خاطرنشان کرد: نمونههای خوب و موفق استفاده از ذخیره بند ناف در کشور 300 مورد بوده که این موارد غالبا در بیماران با منشاء خونی استفاده شده است.
وی پژوهشگاه رویان را بزرگترین ذخیره بانک خون بندناف نمونه در خاورمیانه معرفی کرد و گفت: در این پژوهشگاه 137 هزار مورد خون بند ناف ذخیره شده است.
وی توسعه بانک های خون بندناف در سراسر دنیا را از جمله اتفاقات مهم در حوزه علم نوین پزشکی دانست و گفت: به جز دفاتر نمایندگی فعال درون کشور، سه دفتر برون مرزی پژوهشگاه رویان در مسقط عمان و اربیل اقلیم کردستان عراق و کویت فعال هستند.
این مسئول بانک های خون بندناف را بر دو نوع عمومی و خصوصی یا خانوادگی تقسیم بندی کرد و ادامه داد: بودجهای از طرف دولت تاکنون برای بانکهای عمومی تخصیص نیافته و نمونهها در آن بدون هزینه نگهداری میشوند اما در بانک خصوصی مطابق تقاضای خانوادهها موارد انجام گرفته که هزینه آن بر دوش خانوادهها است.
وی گفت: سالانه حدود 600 هزار نمونه خون بند ناف در جهان ذخیره میشود که سهم ایران از آن 20 هزار نمونه است.
گفتنی است پژوهشگاه بندناف رویان فعالیت خود را از سال 1384 به شکل رسمی آغاز کرده است.
انتهای پیام