ساخت «کیتهای آزمایشگاهی» و «ماسکهای نانو» با همکاری معاونت علمی و فناوری
به گزارش گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، بشر در برخورد نخست، به دلیل آگاه نبودن، ورودی همراه با ترس و نگرانی داشت و بیماری، ساده یا پیچیده، بلای اول جان انسان بود. علم و فناوری اما با پیشرفت خود، امیدها را افزون کرد.
حال که اینروزها «ناخواندهای» دیگر مهمان بدن انسان شده، نگاهها به سوی دانش، فناوری و ابزارهایی که برای صیانت از حیات ارائه میکند، خیره است.
اخبار ضد و نقیضی که از این بیماری نو ورود منتشر میشود، فضای آگاهی را غبارآلود ساخته و بر نگرانیها میافزاید. برخی آن را خطرناک نمیدانند و برخی دیگر معتقدند کرونا باید جدی گرفته شود. کرونا چیست که اینگونه در جوامع بینالمللی جدی گرفته شده است. مبارزهای ناشناخته میان پزشکان و این ویروس در حال انجام است. اما قطعا همچون سایر بیماریها انسان پیروز این جنگ است.
حال این بیماری به کشورمان رسیده است. افرادی به آن مبتلا شدهاند و مردم نگران هستند. پیامهای متعددی در شبکههای اجتماعی میان مردم پخش میشود. اما چقدر از آنها به واقعیت نزدیک است. چقدر از این پیامها تنها ترس و دلهره را میان مردم افزایش میدهد.
در این میان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در تامین کیتهای تشخیص سریع و قطعی آزمایشگاهی و تولید ماسکهای نانویی قدمهای خوبی برداشته در این راستا خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس گفت وگویی با مسئولان این حوزه داشته است که در زیر میخوانید.
احسان عارفیان متخصص در حوزه ویروس شناسی درباره «کرونا» و نگرانیها از ابتلا به این بیماری میگوید: هر بیماری شاخصهای خود را دارد. برخی از این شاخصها با ساختار ویروس مرتبط است. در حال حاضر کرونا را با آنفولانزا مقایسه میکنند. این مقایسه برای دانستن اینکه کرونا در ویروس شناسی چه جایگاهی دارد مثالی خوب است زیرا مردم با آنفولانزا آشنایی دارند.
شاید شما هم که در حال خواندن این متن هستید در همین سالی که در انتهای آن قرار داریم سرماخوردگی را تجربه کرده باشید. بیماران مبتلا به آنفولانزا عوارضی همچون تب، آبریزش، مشکلات گوارشی و مشکلات تنفسی دارند همچنین هر فرد این بیماری را یک بار در سال تجربه کرده است. کرونا علائمی شبیه به آنفولانزا دارد اما از نظر ساختار ویروسی متفاوت است. البته چند تغییر مشخص در بالین بیماری این بیماری نسبت به آنفولانزا وجود دارد. کرونا علائم تنفسی شدیدتری دارد. افراد بیشتری درگیر نقص تنفسی میشوند و ریهها توسط ویروس مورد حمله قرار میگیرند.
مدیر آموزش، پژوهش و توسعه منابع انسانی ستاد توسعه فناوریهای سلولهای بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری علائم این بیماری و مشکلات تنفسی حادتر آن را عاملی برای مراجعه بیشتر به بیمارستانها میداند و معتقد است: پس با وجود علائم این بیماری افراد بیشتری به بیمارستان مراجعه میکنند. باید پیشگیریهای لازم را برای مبارزه با شیوع بیماری انجام دهیم. پس با توجه به محدودیت ظرفیت حمایتی بیمارستانها باید نکات ایمنی را بیشتر رعایت کرد.
وی می گوید: نکته مهم دیگر دوره کمون این بیماری است که این دوره نسبت به آنفولانزا طولانیتر است و احتمال پخش بیماری را افزایش میدهد. همه اقدامات مانند تعطیلی مدارس، دانشگاهها و عدم حضور در اجتماعات نیز برای کنترل سرایت ویروس است.
این متخصص حوزه ویروس شناسی نزدیک شدن به فصل تابستان را عاملی برای فروکش کردن شیوع آن میداند و میافزاید: شیوع این بیماری ماندگاری ندارد. کرونا بیماری وحشتناکی نیست. خوشبختانه بیمارستانهای کشور تجهیز شدهاند. جای نگرانی بیهوده وجود ندارد. کنترل و رعایت نکات بهداشتی قطعا عاملی تاثیرگذار است تا افراد کمتری درگیر شوند و مهم تر از آن سرعت انتشار ویروس را کم کنیم. البته ترس به جا خوب است و باعث می شود افراد موضوع را جدی بگیرند و با رعایت نکات بهداشتی ویروس کنترل شود.
عارفیان همچنین درباره تحریمها و نیاز به دارو برای درمان این بیماری میگوید: نیاز به دارو و تجهیزات پزشکی خاصی ندارد و همه امکانات در کشور برای مقابله با آن وجود دارد.
تولید 15 میلیون ماسک نانویی در کشور
و اما در ادامه سعید سرکار دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری میگوید: در حال حاضر وزارت بهداشت تلاش بسیار خوب و جدی در مهار ویروس کرونا در کشور انجام میدهد. ماسکهای نانویی (N94) و (N99) با قدرت فیلتراسیون و نقشپذیری بالا داریم و تعداد معدودی از کشورها قابلیت تولید ماسک (N99) را دارند که این محصول قابلیت این را دارد که 99 درصد فیلتراسیون داشته باشد و تنفسپذیری را راحت کند.
ایران جزء برترین کشورها در تولید ماسک نانویی
سرکار میافزاید: وزارت بهداشت هیات امنای ارزی قراردادی با شرکتهای توانمند تولید ماسکهای نانویی خاص بسته است که میتوان گفت خوشبختانه در کشور از ابتدا تا انتهای زنجیره تولید ماسکهای با کیفیت در کشور تولید میشود به طوری که تکنولوژی، تجهیزات و ماشینآلات صنعتی که باید نانو الیاف را روی ماسکها بنشانند و ماسک معمولی را تبدیل به ماسک نانویی کنند ایرانی هستند. وزارت بهداشت ماسکهای خاص (N94) و (N99) را به دلیل اینکه از ایمنی و حفاظت بالایی برخوردار هستند در اختیار کادر درمانی بیمارستانها قرار میدهد که در ارتباط مستقیمی با افراد مبتلا یا مشکوک به بیماری دارند.
وی میگوید: خوشبختانه در شرایط بحرانی کشور به هیچ جا وابسته نیستیم و تعداد معدودی از کشورها این قابلیت را دارند و فقط کشورهای آمریکا، اروپا و ایران توان ساخت این ماسکها را دارند. حتی کشورهای ژاپن، انگلیس و آلمان هم توان تولید ندارند و دستگاههای ما به قدری با کیفیت هستند که به کشورهای کره جنوبی، مالزی، چک و همه کشورها فروختهایم به طوری که از کشورهای مختلفی برای خرید خط تولید صنعتی نانو الیاف برای تولید ماسکهای نانویی و بستن قرارداد به کشور مراجعه کردهاند.
تشخیص ویروس کرونا با کیتهای ایران
در ادامه پیگیریها گفتوگویی با مصطفی قانعی دبیر ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام دادیم که وی درباره ساخت کیتهای آزمایشگاهی ایرانی در تشخیص ویروس کرونا میگوید: طبق توافقی که با آزمایشگاه مرجع وابسته به سازمان غذا و دارو انجام دادهایم و فراخوان شرکتهای دانشبنیان را به سازمان غذا و دارو اعلام کردهایم که میتوانند برای ساخت کیتهای تشخیصی سریع و کیتهای تشخیصی قطعی مورد حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار بگیرند. شرکتهایی که بتوانند در اسرع وقت با کیفیت بالا و قیمت پایین تر با تایید سازمان غذا و دارو به معاونت علمی کیت ارائه دهند، مورد حمایت قرار میگیرند.
کیتهای تشخیص ویروس کرونا با تضمین وزارت بهداشت
قانعی میگوید: در حال هماهنگی هستیم کیتها بعد از طی مراحل از طرف وزارت بهداشت تضمینی باشد و انشاءالله با فروکش کردن بیماری کرونا کیتهای آزمایشگاهی در دست تولید کننده نماند و تیمی تشکیل و مقرر شود تا این کار ادامه یابد و اگر مشکلات و معضلات دیگری هم پیش آمد بتوانند به سرعت وارد عمل شوند. بخشی از مشکلات در بحث کرونا به دلیل نداشتن کیت تشخیصی بود که این کار با کمی تاخیر صورت گرفت.
وی می افزاید: برای این کار یک تیم 3 نفره به کار گرفته شده از جمله هیات امنای ارزی که خرید را انجام میدهد و سازمان غذا و دارو و آزمایشگاه مرجع که تایید و کنترل کیفی را انجام میدهد و معاونت علمی ستاد زیست فناوری شرکتها را حمایت میکند. توانمندیهایی که در کشور در بحرانهای چند سال گذشته داشتیم، نشان داد باید یک قابلیت برای موارد سریع در کشور وجود داشته باشد و تفاهمی که در حال شکلگیری است اگر تداوم داشته باشد برای تمام موارد از جمله آنفلوآنزا و موارد جدیدی که ورود میکنند به سرعت وارد عمل شد تا خساراتی به کشور وارد نشود.
انتهای پیام /
احسان عارفیان این متخصص حوزه ویروس شناسی سعید سرکار دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مصطفی قانعی دبیر ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری کرونا کیتهای آزمایشگاهی ماسکهای نانویی