چهارشنبه 19 دی 1403

سرمایه‌گذاری 220 میلیون دلاری در طرح میترینگ فرآورده‌های نفتی

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
سرمایه‌گذاری 220 میلیون دلاری در طرح میترینگ فرآورده‌های نفتی

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، «پویا معارفی» با اشاره به تکلیف قانونی وزارت نفت در قانون برنامه هفتم توسعه و قوانین بودجه سنواتی برای اجرای طرح پایش لحظه‌ای زنجیره تولید تا توزیع فرآورده (میترینگ و مانیتورینگ) خاطرنشان کرد: بر اساس این تکلیف قانونی، زنجیره عرضه نفت خام به واحدهای پالایشی تا توزیع فرآورده‌های نفتی به سیستم‌های اندازه‌گیری دقیق تجهیز و همچنین مرکز پایش و مانیتورینگ...

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، «پویا معارفی» با اشاره به تکلیف قانونی وزارت نفت در قانون برنامه هفتم توسعه و قوانین بودجه سنواتی برای اجرای طرح پایش لحظه‌ای زنجیره تولید تا توزیع فرآورده (میترینگ و مانیتورینگ) خاطرنشان کرد: بر اساس این تکلیف قانونی، زنجیره عرضه نفت خام به واحدهای پالایشی تا توزیع فرآورده‌های نفتی به سیستم‌های اندازه‌گیری دقیق تجهیز و همچنین مرکز پایش و مانیتورینگ در شرکت ملی پالایش و پخش راه‌اندازی می‌شود.

وی افزود: در این طرح پایش، 86 نقطه جغرافیایی در شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران تعیین شده که باید به سیستم‌های اندازه‌گیری میترینگ مجهز شوند.

مجری طرح میترینگ شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، با اشاره به فرآیند پایش از طریق نصب سیستم‌های میترینگ در مجموعه 10 شرکت پالایشی ادامه داد: در قالب اجرای این طرح، نفت‌خام ورودی به پالایشگاه‌ها، عمده فرآورده‌های تولیدی و ابتدا و انتهای خطوط لوله انتقالی به سیستم‌های میترینگ دقیق تجهیز شده و این فرآیند تا بخش‌های پایین‌دست که مصرف‌کنندگان عمده مانند نیروگاه‌ها را که خوراک مورد نیاز خود را از طریق خطوط لوله دریافت می‌کنند، شامل می‌شود. از طرف دیگر بازوهای بارگیری نفتکش‌های جاده‌پیما که سوخت را دریافت و به مبادی مصرف منتقل می‌کنند نیز در این طرح پایش و اندازه‌گیری لحظه‌ای قرار دارند.

معارفی افزود: در حقیقت همه زنجیره تأمین و توزیع، از خروجی پالایشگاه‌های نفتی، خطوط انتقال فرآورده و انبارهای نفت مجهز به سیستم‌های اندازه‌گیری می‌شوند که این مهم خروجی انبارهای نفت تا مصرف‌کنندگان عمده نظیر نیروگاه‌های برق را نیز در بر می‌گیرد.

وی ادامه داد: با اجرایی شدن این طرح، در نیروگاه‌هایی که با خطوط لوله سوخت نفت‌گاز و نفت‌کوره را دریافت می‌کنند، سیستم میترینگ روی خطوط لوله نصب می‌شود و مابقی نیروگاه‌ها که سوخت‌شان از سوی نفتکش‌ها تأمین می‌شود، با نصب سیستم‌های پایش جغرافیایی مانند جی‌پی‌اس، کنترل و سنجش و ارزیابی می‌شوند. به این صورت که در ابتدای محل بارگیری که در واقع خروجی انبارهای نفت است، اندازه‌گیری از طریق بازوهای بارگیری مجهز به سیستم میترینگ انجام و افزون بر آن حجم تانکرها نیز به‌وسیله دیپ مخزنی بررسی می‌شود. این پایش از طریق ردیابی تانکر از طریق شبکه هوشمند تا مقصد ادامه یافته و اطلاعات تخلیه در مقصد راستی‌آزمایی می‌شوند.

اجرایی شدن فاز نخست طرح میترینگ تا 3 سال آینده

مجری طرح میترینگ شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، به روند اجرای طرح پایش لحظه‌ای زنجیره تأمین و توزیع فرآورده‌های نفتی اشاره کرد و گفت: طرح سنجش و پایش زنجیره تأمین و توزیع فرآورده‌های نفتی در سه فاز تعریف شده است که طبق برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده و بنا به تکلیف قانونی وزارت نفت، بنا داریم تا پایان سال 1404 بخش عمده مربوط به تجهیز خطوط لوله انتقال، اسکله‌ها و انبارهای تأسیسات مستقر در استان‌های مرزی را اجرایی کنیم.

وی بیان داشت: سایر بخش‌های مهم و اولویت‌دار در فاز اول این طرح تا پایان 36 ماه تکمیل و فاز دوم و سوم در بازه‌های زمانی 24 ماهه تا تجهیز تمام تقاط این شبکه عظیم عملیاتی خواهد شد.

معارفی خاطرنشان کرد: سیستم‌های مانیتورینگ فعلی همه شرکت‌های تابع شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران با اجرایی شدن این طرح توسعه می‌یابد و اطلاعات مربوط به وضع فرآورده در خطوط لوله و مخازن انبارهای نفت را دریافت می‌کند و به مرکز مانیتورینگ اصلی که در ستاد این شرکت قرار می‌گیرد، ارسال می‌کند.

وی گفت: اطلاعات دریافتی از همه شرکت‌ها به‌صورت برخط در این مرکز مورد ارزیابی قرار گرفته و با استفاده از تحلیل‌های مبتنی بر هوش مصنوعی، شبکه تأمین و توزیع آسیب‌شناسی شده و امکان هرگونه سوءاستفاده احتمالی از انواع فرآورده‌های نفتی را کاهش

مجری طرح میترینگ شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران با بیان اینکه اولویت در تأمین تجهیزات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری سیستم‌های میترینگ شرکت‌های داخلی است، اضافه کرد: در بخش خصوصی نیز در زمینه طراحی و ساخت سیستم‌های میترینگ و ابزاردقیق، همچنین نرم‌افزارهای مربوطه سیستم‌های مانیتورینگ و هوشمندسازی شبکه فعالیت‌های خوبی صورت گرفته، به‌گونه‌ای که در راستای حمایت از تولید داخل و تأمین بخشی از نیازمندی‌های طرح مذکور از تجربیات و تولیدات شرکت‌های داخلی استفاده حداکثری خواهد شد.

معارفی خاطرنشان کرد: با داشتن اطلاعات دقیق و تحلیل‌های مبتنی بر هوش مصنوعی، نقاط مستعد قاچاق سوخت به سرعت شناسایی می‌شود، افزون بر آن در عملیات روزمره شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی به‌منظور پیش‌بینی تعادل در شبکه توزیع هنگام پیک مصرف می‌توان از این اطلاعات موثق و دقیق بهره برد و نتایج و تحلیل‌های حاصله این امکان را فراهم می‌کند تا در زمان‌های ویژه، عرضه سوخت خودروها در کشور با مشکل روبه‌رو نشود و ریسک کاهش عرضه فرآورده در استان‌ها را نیز نداشته باشیم.