شنبه 14 مهر 1403

سرنوشت شوم بازار فلز ایران

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
سرنوشت شوم بازار فلز ایران

طبق آمارهای منتشرشده از شاخص قیمت دلاری کالاهای صادراتی و وارداتی کشور در سال 1401، وضعیت این شاخص در سال 1401 نسبت به سال 1400 بهبود یافته است.

طبق آمارهای منتشرشده از شاخص قیمت دلاری کالاهای صادراتی و وارداتی کشور در سال 1401، وضعیت این شاخص در سال 1401 نسبت به سال 1400 بهبود یافته است. این در حالی است که سرعت رشد شاخص مربوط به صادرات از سرعت رشد شاخص وارداتی کمتر است. به عبارت دیگر، کالاهایی که ایران از خارج از کشور خریداری و وارد می کند، با سرعت بیشتری نسبت به کالاهایی که به خارج از کشور صادر می کند، گران می شود. همچنین، در بررسی زیربخش های تشکیل دهنده شاخص قیمت دلاری کالاهای تجاری مشخص شده که از سال 1400 تا 1401 شاخص قیمت دلاری صادرات بخش «فلزات» کاهش یافته است. به عبارت دیگر، بخش فلزات از روند افزایش ارزش کالاهای صادراتی در این بازه زمانی جا مانده است. به‌علاوه، با وجود آنکه روند شاخص قیمت کالاهای وارداتی در بازه 10ساله برای زیربخش های «محصولات نباتی»، «محصولات شیمیایی» و «فلزات» صعودی بوده، این روند در زیربخش «حیوانات و محصولات حیوانی» تقریبا ثابت بوده است. به عبارت دیگر، ارزش دلاری واردات محصولات حیوانی نسبت به سایر گروه های مذکور در 10سال گذشته تغییر چندانی نداشته است.

تغییر چهار بخش مهم در صادرات ایران

یکی از آمارهای مهم اقتصادی، تغییرات قیمت دلاری کالاهای صادراتی و وارداتی است. این تغییرات به عنوان «شاخص قیمت دلاری کالاهای صادراتی و وارداتی» معرفی می شود. شاخص مهم تجارت ایران از تقسیم قیمت دلاری کالاهای صادراتی و وارداتی هر سال به قیمت دلاری همان کالاها در یک‌سال مشخص که به آن «سال پایه» می گویند، به دست می آید. به عبارت دیگر، این نسبت نشان می دهد قیمت دلاری کالاهای تجاری در هر سال چقدر نسبت به قیمت همان کالاها در سال پایه تغییر کرده است. در حالی که شاخص قیمت، تغییرات نسبی قیمت را نشان می دهد، نرخ تورم نمایانگر تغییرات شاخص قیمت است. شاخص قیمت دلاری کالاهای وارداتی و صادراتی تغییرات قیمتی 20زیربخش را بررسی می کند که چهار مورد از مهم ترین آنها شامل «محصولات نباتی»، «محصولات شیمیایی»، «فلزات» و «حیوانات زنده و محصولات حیوانی» است. روندهای آماری این چهار بخش تغییرات مهمی را ثبت کرده است.