پنج‌شنبه 8 آذر 1403

سریال بازی مرکب Squid Game؛ واقعیت جهان امروز یا جوگیری عمومی؟

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع
سریال بازی مرکب Squid Game؛ واقعیت جهان امروز یا جوگیری عمومی؟

در میان مخاطبان داخل کشور و حتی منتقدین سینمایی هم یک نوع از دو قطبی بر سر این سریال وجود دارد برخی آنرا بسیار پسندیده اند و برخی دیگر این سریال را شعاری، سطحی و بی ارزش قلمداد کرده اند.

عصر ایران؛ نهال موسوی - سریال بازی مرکب Squid Game از 17 سپتامبر (26 شهریور) توسط نتفلیکس در سطح جهانی منتشر شد و در هفته اول انتشار، به یکی از پربیننده‌ترین مجموعه‌های نتفلیکس در 90 کشور تبدیل شد که داستان و اتفاقات آن در گوشه و کنار دنیا مورد بحث قرار گرفته است.

این مجموعه 9 قسمتی کره‌ای درباره گروهی شامل 456 نفر از افراد بدهکار و با مشکلات مالی و تجربیات متفاوت از زندگی است که در مجموعه‌ای از بازی‌های کودکانه مرگبار برای یک جایزه نزدیک به 40 میلیون دلاری رقابت می‌کنند و این جایزه تنها یک برنده خواهد داشت و بازندگان کشته می‌شوند.

«هوانگ دونگ - هیوک» کارگردان این سریال، درباره این مجموعه به سی‌ان‌ان گفته است: «همه ما در مقطعی از زمان این بازی‌های ساده و کودکانه را انجام داده‌ایم و یکی از سرگرمی‌های محبوب ما در دوران بچگی بازی مرکب بود که در این بازی تیمی، گروه مهاجمان مسیر خود را در یک محوطه به شکل ماهی مرکب باز می‌کنند و از سوی دیگر مدافعان در تلاش برای توقف پیشروی آنها هستند. این بازی از لحاظ فیزیکی دشوار است و هر موقع آن را بازی می‌کردیم یک نفر مجروح می‌شد، لباس‌هایش پاره می‌شد و گریه میکرد؛ بازی مرکب همیشه آخرین بازی روز بود».

«هوانگ دونگ - هیوک» این سریال را بازتاب جامعه رقابتی میداند که در آن زندگی می‌کنیم و می‌گوید این سریال داستان بازنده هاست، کسانی که با چالش‌های زندگی روزمره دست و پنجه نرم می‌کنند و جا می‌مانند، در حالی که برنده‌ها پیشرفت می‌کنند. هوانگ گفت: «من تمایل داشتم داستانی بنویسم که کنایه و حکایتی از جامعه سرمایه‌داری مدرن باشد، چیزی که رقابت بسیار شدیدی را به تصویر کشد، تا حدی شبیه به رقابت شدید زندگی. اما می‌خواستم شخصیت‌هایی را نمایش دهم که در زندگی واقعی با آن‌ها سروکار داریم.»

از طرف دیگر گاردین اشاره کرده است که بازی مرکب روایتی است از فرآیند فروپاشی کاپیتالیسم در کره جنوبی است. بدهی‌های خانگی در این کشور در سال‌های اخیر به شکلی چشمگیر افزایش یافته و به سطح باورنکردنی بیش از 100 درصد درآمد ناخالص داخلی رسیده است؛ رقمی که در هیچ کشور دیگر در آسیا دیده نمی‌شود. این ماجرا را بگذارید کنار کاهش درآمد و افزایش خیره‌کننده بیکاری جوانان تا دریابید اقتصاد کره با چه هیولایی دست به گریبان است.

بر اساس آنچه در «بازی مرکب» به تصویر درآمده، یک بخت نامراد یا افزایش ناگهانی قیمت‌ها و سرمایه‌گذاری نامناسب می‌تواند یک نفر یا یک خانواده را به جایی برساند که فقط برای گذران زندگی و زنده ماندن به وام‌گیرندگان و قسط‌دهندگان حرفه‌ای تبدیل شوند.

حالا محبوب شدن این سریال تازه نتفلیکس نشان می‌دهد موضوع بدهکار شدن داستانی جهانشمول است و به گفته کارشناسان، بسیاری از مردم جهان از آن رو به «بازی مرکب» روی خوش نشان داده‌اند که خودشان در این شرایط قرار گرفته‌اند.

از نکات عجیب و جالب توجه تاثیرگذاری یک سریال این است که کفش‌های سراسر سفیدی که شخصیت‌ها در این مجموعه پوشیده اند در همین مدت زمانی که از پخش سریال می گذرد، فروش کفش های سفید برند «VANS» حدود 7800 درصد افزایش پیدا کرده است.

در میان مخاطبان داخل کشور و حتی منتقدین سینمایی هم یک نوع از دو قطبی بر سر این سریال وجود دارد برخی آنرا بسیار پسندیده اند و برخی دیگر این سریال را شعاری، سطحی و بی ارزش قلمداد کرده اند.

مثلا پرویز جاهد (منتقد) در صفحه اینستاگرامش نوشت: «ساخته هوانگ دونگ هیوک که نت فلیکس به تازگی عرضه کرده، از هر نظر جذاب و دیدنی است. ایده ای بکر و درخشان که خوب نوشته و ساخته شده. داستانی تخیلی اما به شدت واقعی که نشان می دهد سرمایه داری چطور دمار از روزگار مردم بدبخت و بیچاره درمی آورد [...] به شدت توصیه می شود»

اما نیما حسنی نسب (منتقد) نوشت: «امان از جوگیری عمومی؛ امان از تبلیغات و بازی‌های نتفلیکس؛ امان از شلوغ‌بازی‌های فجازی... چی بود این واقعا؟! همه چیزش سطح‌پایین، سرشار از کلیشه و شعارهای چپی از دهان‌افتاده و تاریخ‌گذشته، خوراک تفسیرهای الکی در مذمت پول و تلقی سطحی از مفهوم انسان و حرص و عدالت و الخ [...] حیف از سینما و صنعت سرگرمی درجه‌یک و در اوج کره جنوبی که با این سریال شناخته شود. امان از جوگیری، امان از تبلیغات نتفلیکسی.»

واقعا اینکه چه اندازه این اقبال عمومی به این سریال، ناشی از همذات پنداری انسانها در اقصی نقاط جهان با شخصیت‌ها و داستان بازی مرکب است یا به دلیل تبلیغات و جو سازی رسانه‌ها را باید به گذشت زمان وا گذاشت.

بهر حال آنچه قابل اشاره است این که یک سریال 9 قسمتی نتفلیکس چگونه می‌تواند از سراسر جهان چشمها را به سمت خود فرا بخواند و این اتفاق کمی نیست، انگار جهان آینده مانند همین اتفاقات سریال بازی مرکب یک جنگ مرگ و زندگی برای ماندن مقابل چشمان مخاطبان است.

بیشتر بخوانید: کلاهی که از سر «شهرزاد» بر سر «خاتون» رفت بازگشت «خندوانه» و «دورهمی» به تلویزیون سازنده «بازی مرکب»: این سریال داستان بازنده‌هاست لینک کوتاه: asriran.com/003NzB
سریال بازی مرکب Squid Game؛ واقعیت جهان امروز یا جوگیری عمومی؟ 2