سقط جنین یک اقدام تهاجمی است
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، سلامت مادر و جنین در دوران بارداری یکی از بحثهای مهمی است که در اکثر برنامههای تلویزیونی مطرح میشود و در این حوزه راهکار و آگاهیهایی ارائه میشود. در برنامه 16 دی ماه برنامه به خانه بر میگردیم دکتر خوشدونی متخصص زنان و زایمان مهمان این برنامه بود. در ابتدای برنامه، متخصص زنان و زایمان بر اهمیت انجام آزمایشهای قبل از بارداری برای کنترل وضعیت...
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، سلامت مادر و جنین در دوران بارداری یکی از بحثهای مهمی است که در اکثر برنامههای تلویزیونی مطرح میشود و در این حوزه راهکار و آگاهیهایی ارائه میشود. در برنامه 16 دی ماه برنامه به خانه بر میگردیم دکتر خوشدونی متخصص زنان و زایمان مهمان این برنامه بود. در ابتدای برنامه، متخصص زنان و زایمان بر اهمیت انجام آزمایشهای قبل از بارداری برای کنترل وضعیت سلامت مادر و جنین تاکید کرد. این متخصص به بیماریهایی مانند دیابت، فشار خون و مشکلات تیروئید اشاره کرد و لزوم تغییر داروهای مصرفی را در صورت وجود این بیماریها، قبل از اقدام به بارداری ضروری دانست.
در ادامه، بحث به موضوع غربالگری دوران بارداری کشیده شد. مجری برنامه به پیامهای متعدد مخاطبان در این زمینه اشاره کرد و از متخصص حاضر در برنامه خواست تا در مورد اهمیت غربالگری توضیح دهد. متخصص زنان و زایمان ضمن تاکید بر لزوم انجام غربالگری، بیان داشت که این آزمایش به مادر کمک میکند تا از سلامت جنین خود مطمئن شود. همچنین، ایشان به این نکته اشاره کرد که علیرغم اهمیت غربالگری، هنوز بسیاری از افراد به دلیل اطلاعات نادرست و یا مراجعه دیرهنگام، از انجام آن غافل میشوند. عدم پوشش بیمه برای این آزمایش نیز از دیگر مسائلی بود که در این برنامه به آن پرداخته شد.
بخش مهمی از این برنامه به موضوع چالش برانگیز غربالگری اختصاص داشت. در این بخش، متخصص زنان و زایمان به این نکته اشاره کرد که بسیاری از زوجها پس از آگاهی از نقص جنین، به سقط روی میآورند. در این برنامه، این سوال مطرح شد که آیا صرف دیده نشدن جنین و اطلاع از نقص عضو، مجوز سقط را صادر میکند؟ در این راستا، اشاره شد که مطابق فتوای علمای دینی، سقط جنین قبل از سه یا چهارماهگی تنها در صورتی که جان مادر در خطر باشد، مجاز است.
عوارض جسمی و روحی سقط جنین از مهمترین مسائلی است که باید مورد توجه قرار گیرد. در هفته دوازدهم بارداری، استخوانهای جنین شکل گرفته و از نظر ظاهری شبیه به یک انسان کامل است. انجام سقط در این مرحله با خطراتی، چون پارگی رحم همراه است، زیرا اغلب این فرآیند با کورتاژ انجام میشود. از طرف دیگر، حتی آزمایشهای تکمیلی غربالگری نیز اقدامی تهاجمی به شمار میروند و میتوانند خطراتی مانند پاره شدن کیسه آب جنین به همراه داشته باشند. چنین مداخلاتی در برخی موارد باعث از دست رفتن سلامت مادر نیز میشوند. بنابراین، تأکید میشود که غربالگری نباید با اهدافی مغایر با حفظ زندگی جنین انجام شود.
کارشناسان تاکید دارند که پزشکان تنها وظیفه مراقبت از مادر و جنین را بر عهده دارند و خالق اصلی جنین، خداوند متعال است. نقص احتمالی جنین نیز بخشی از تقدیر الهی است و نباید با این دیدگاه که پزشکان مسئول نقص جنین هستند، نقش آنها را اشتباه تفسیر کرد. این اشتباه که تصور شود پزشک میتواند مسئولیت کامل سلامت و نقص جنین را بر عهده گیرد، باید اصلاح شود. دوران بارداری فرصتی برای رشد و شکلگیری صمیمیت میان مادر و جنین است و نباید با تصمیمات خارج از اصول انسانی، این روند طبیعی را مختل کرد.
پیشگیری از تولد فرزندان با نقص مادرزادی باید قبل از بارداری صورت گیرد و بر مراقبتهای پیش از بارداری تاکید دارند. اینکه شناسایی نقص جنین در دوران بارداری بهانهای برای سقط باشد، نوعی بازی با الفاظ است و دیگر نمیتوان آن را پیشگیری نامید.
زهرا محمودی، کارشناس مامایی درباره ادعای مطرح شده در برنامه به خانه بر میگردیم گفت: با توجه به دیدگاه توحیدی، پزشکان تنها مراقب سلامت مادر هستند و خالق جنین خداوند است. بنابراین، پزشکان مسئول نقصهای جنینی نیستند. لذا، توقع والدین از پزشکان به عنوان خالق یا تاثیرگذار اصلی در خلقت جنین، نادرست است. اصل خلقت و تکامل دست خداست و حذف دیدگاه توحیدی و قضا و قدر الهی برای جامعه پزشکی خطرناک است.
زهرا محمودی افزود: این دیدگاه که در طول دوران بارداری، یک رابطه صمیمانه بین مادر و پزشک شکل میگیرد و انتظار میرود فرزندی سالم به دنیا بیاید، دیدگاهی دقیق نیست. پیشگیری از تولد نوزاد معلول، بیشتر مربوط به اقدامات قبل از بارداری است. با این حال، هنگامی که پس از تشخیص نقص جنین، حیات او را در رحم مادر به خطر میاندازیم و به اصطلاح سقط میکنیم، این دیگر پیشگیری نیست، بلکه نوعی بازی با کلمات و در واقع قتل است.
این کارشناس مامایی درخصوص عوارض جدی سقط جنین که میتواند منجر به مرگ مادر شود ادامه داد: استفاده از علم پزشکی برای درمان بیماریها اقدامی مبارک و پسندیده است؛ اما اگر دارو یا روشی برای از بین بردن فرد صرفاً به دلیل نقص یا بیماری وجود داشته باشد، بشر اجازه چنین کاری را ندارد و سقط جنین نیز دقیقاً همین کار را انجام میدهد. تزریق آمپول سقط به قلب جنین که منجر به نابودی قلب و سپس خروج بقایای جنین میشود، خدمت پزشکی نیست، بلکه نوعی جنایت است. همچنین باید توجه داشت که سقط جنین میتواند خطر مرگ مادر را نیز به همراه داشته باشد و در اصل، چیزی به نام سقط جنین ایمن وجود ندارد و اساسا سقط عمدی یک عمل تهاجمی و غیر ایمن است.
وی درباره ماهیت سقط که یک عمل تهاجمی است بیان کرد: سقط جنین یک عمل غیرایمن و تهاجمی است. بنابراین، نباید مواد مخدر خطرناک را در اختیار افراد قرار داد و و با عنوان اینکه اگر در دسترس نگذاریم زیرزمینی و غیر ایمن مصرف میشود جوانان و سایرین را در معرض ابتلا قرار دهیم درباره داروی سقط مساله مهمتر است و و نباید از مدافعان سقط جنین با عنوانهای زیبایی مثل نگرانی دسترسی برای سلامت مادر فریب بخوریم چرا که معمولا با پوشش دلسوزی برای سلامت مادر برخی مقاصد خود را دنبال کردهاند.
محمودی کارشناس مامایی جنین را موجودی مستقل خواند و با اشاره به اینکه با سقط دیگر نسلی همانند همان یک جنین متولد نمیشود گفت: رحم مادر، بستری برای پرورش و نگهداری جنین است. والدین اغلب تصور میکنند که جنین بخشی از وجود خودشان است، در حالی که در واقع، جنین موجودی مستقل با ژنتیک منحصربهفرد و نسلی متفاوت است. این تصور که با سقط یک جنین میتوان در بارداری بعدی جایگزینی برای آن داشت، کاملاً نادرست است. هر جنین دارای ساختار کروموزومی خاص و غیرقابل تکرار است و جنین بعدی هرگز دقیقاً مشابه آن نخواهد بود.
محمودی درباره یکی از مادرانی که سقط منجر به ناباروری دائمی شده بود اظهار کرد: موردی وجود داشت که در آن، پزشک صرفاً به دلیل مشکل در یکی از چشمهای جنین، تصمیم به سقط گرفته بود. در حین عمل سقط، خونریزی مادر به حدی شدید بود که پزشکان مجبور به سوزاندن عروق تخمدانها شدند. این اقدام منجر به یائسگی زودرس و دائمی و از دست دادن توانایی باروری در مادر شد.
این کارشناس مامایی در خصوص پیشنهادات مربوط به آزمایش غربالگری اظهار داشت: این فرایند باید کاملاً اختیاری باشد. ما نه معتقد به حذف کامل این آزمایش هستیم و نه به اجباری بودن آن. اگر پدر و مادری شخصاً تمایل به انجام این آزمایش داشته باشند، مسئله متفاوت است. اما نباید به مخاطب القا کنیم که غربالگری یک امر الزامی است. باید شرایطی فراهم شود که اگر فرزندی با معلولیتی متولد شد، همچنان مورد پذیرش و محبت والدین خود قرار گیرد. در صورتی که پدر و مادر امکان نگهداری از فرزند معلول را نداشته باشند، ولایت و سرپرستی این فرزند بر عهده حکومت اسلامی خواهد بود. طرح فرزندخواندگی نیز امکان قرار دادن این کودکان در خانوادههای متمکن را فراهم میکند. ما موارد متعددی داشتهایم که در طی بررسیهای غربالگری، وجود مشکل در جنین تشخیص داده شده و دستور سقط از پزشکی قانونی صادر شده است، اما نوزاد هنگام تولد کاملاً سالم بوده است. از طرف دیگر، مواردی نیز وجود داشته است که نتایج آزمایشها وجود نقص را تأیید کرده و نوزاد با همان نقص متولد شده است، اما با یک جراحی درمان شده است.
وی درباره حق زندگی همه انسانها بیان کرد: ما معتقدیم که هر انسانی، صرف نظر از توانمندیهای جسمی یا ذهنی، حق زندگی دارد. به جای تشویق به سقط جنین، پیشنهاد میکنیم که نوزادان متولد شوند و در مراکز حمایتی ویژه قرار گیرند. این مراکز میتوانند با خانوادههایی که مایل به فرزندخواندگی کودکان دارای نیازهای ویژه هستند، ارتباط برقرار کرده و فرآیند فرزندخواندگی را تسهیل کنند. با این رویکرد، نه تنها از سقط جنین کودکان سالم جلوگیری میکنیم، بلکه به کودکان دارای نیازهای ویژه نیز فرصت میدهیم تا در خانوادههای دلسوز و مهربان بزرگ شوند. این رویکرد، صدای تمام کودکان، از جمله کودکان دارای نیازهای ویژه، خواهد بود.
این کارشناس مامایی در پایان خاطرنشان کرد: بسیاری استدلال میکنند که عدم آزادسازی سقط جنین منجر به افزایش سقطهای غیرقانونی میشود، اما این ادعا نادرست است. بسیاری از سقطها به عنوان سقط خودبهخودی ثبت و در بیمارستانها پیگیری میشوند که همین امر باعث شده آمار سقط خودبهخودی در ایران بالاتر از حد معمول در سطح جهان باشد. تعداد قابل توجهی از مادران با توجه به اهمیتی که برای سلامت خود قایل هستند برای تجویز نسخهی سقط به پزشک یا ماما مراجعه میکنند و در نهایت از او قول میگیرند که اطلاعات نظام مامایی یا پزشکی او را فاش نکنند و البته در سنین ابتدایی در همه جای دنیا دارو در منزل مصرف میشود البته در سنین بالاتر به اسم سقط خودبه خودی برخی ماماها یا پزشکان متخلف مادر را در بیمارستان بستری میکنند و همین باعث شده آمار سقط خودبه خودی بیشتز از حد نرمال گزارش شود. دارو را هم که از بازار سیاه تهیه مینمایند و ردپایی از تجویز کنندهی دارو سعی میکنند برجا نگذارند. عدهای میگویند نباید باعث بدبینی مردم به پزشکان و ماماها شد، اما من معتقدم که هر عمل نادرستی را باید به عنوان عمل اشتباه مطرح کرد. قوهی قضاییه باید با جدیت ورود نماید و متخلفین شناسایی شده را به نحوهای بازدارنده مجازات نماید.