شنبه 26 مهر 1404

سقوط 3800 تومانی قیمت دلار در بازار آزاد | دلار هرات هم 5 هزار تومان ریخت

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
سقوط 3800 تومانی قیمت دلار در بازار آزاد | دلار هرات هم 5 هزار تومان ریخت

اقتصادنیوز: بازار ارز در نخستین روز هفته با غلبه عرضه و افت گسترده نرخ‌ها روبه‌رو شد؛ در حالی که درهم امارات تا کف کانال 29 هزار تومان پایین آمد، دلار هرات نیز با سقوط شش‌کاناله از محدوده 109 هزار تومان به کانال 104 هزار تومان رسید و در پایان معاملات روی 105 هزار تومان تثبیت شد نشانه‌ای از قدرت‌گیری بازارساز و تعدیل انتظارات افزایشی در بازار ارز داخلی.

به گزارش اقتصادنیوز، بازار ارز در نخستین روز هفته با غلبه عرضه و افت محسوس نرخ‌ها آغاز به کار کرد. در حالی که قیمت درهم امارات با فشار فروش تا کف کانال 29 هزار تومان پایین آمد و در سطح 29 هزار و 100 تومان نوسان کرد، دلار هرات نیز با کاهش سنگین شش‌کاناله از محدوده 109 هزار تومان به کانال 104 هزار تومان سقوط کرد و در پایان معاملات روی 105 هزار تومان بسته شد.

این افت هم‌زمان در دو بازار، نشانه‌ای از قدرت‌گیری بازارساز، افزایش عرضه تجاری و عقب‌نشینی انتظارات افزایشی در بازار ارز داخلی است؛ موضوعی که به گفته فعالان، می‌تواند مسیر دلار آزاد را نیز به سمت دامنه‌های پایین‌تر قیمتی سوق دهد.

قیمت دلار در معاملات امروز با گپ منفی نسبت به روز پایانی هفته گذشته، روی 108 هزار و 550 تومان بازگشایی شد؛ سطحی پایین‌تر از کانال 110 هزار تومانی که در انتهای معاملات پنج‌شنبه ثبت شده بود. کاهش تدریجی نرخ تا محدوده 105 هزار و 550 تومان در نیمه روز، از نفوذ بازارساز و تعدیل انتظارات افزایشی کوتاه‌مدت خبر می‌دهد.

به گفته فعالان، افت نزدیک به 3800 تومانی دلار نسبت به آخرین معامله هفته گذشته، بیش از آنکه نشانه‌ی ریزش شدید باشد، نشانه‌ای از بازتنظیم سطح تعادلی نرخ‌ها پس از یک دوره نوسان پرشتاب است.

معامله‌گران عمده، پس از چند هفته خرید هیجانی، امروز با احتیاط بیشتری رفتار کردند و بسیاری از آن‌ها از ورود سنگین به معاملات جدید خودداری کردند. بازار از صبح در فضایی کم‌عمق و کم‌نوسان پیش رفت و بیشتر فعالان ترجیح دادند وضعیت را در برابر سیگنال‌های سیاسی و ارزی تازه رصد کنند تا واکنش نشان دهند.

کارشناسان می‌گویند کاهش امروز دلار، بیش از هر چیز ناشی از تقویت عرضه رسمی و تعدیل تقاضای سفته‌بازانه است؛ با این حال، این روند هنوز شکننده است. به باور تحلیلگران، بازار در شرایط کنونی به‌جای مسیر نزولی یا صعودی مشخص، در حال «تعادل‌یابی تحت کنترل» است و کوچک‌ترین تغییر در فضای سیاسی یا تصمیم‌های سیاست‌گذار می‌تواند جهت جدیدی برای نرخ ارز تعیین کند.

پیام سیاسی به بازار: پایان قطعی قطعنامه 2231

در فضای سیاسی نیز سیگنال مهمی که امروز بر ذهنیت معامله‌گران اثر گذاشت، سخنان حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه بود. او در بیانیه‌ای رسمی تأکید کرد: «قطعنامه 2231 شورای امنیت مطابق مفاد صریح خود در تاریخ 18 اکتبر 2025 به‌طور قطعی منقضی و خاتمه یافته است، و هیچ‌گونه صلاحیت یا اختیاری برای دبیرکل سازمان ملل جهت احیای قطعنامه‌های پیشین وجود ندارد.»

این موضع شفاف از سوی دستگاه دیپلماسی، از نگاه بازار به منزله‌ی پیامی آرام‌کننده است؛ زیرا هرگونه احتمال بازگشت تحریم‌های گذشته را فاقد مبنای حقوقی اعلام می‌کند و از منظر روانی، می‌تواند به کاهش موقت «حق بیمه‌ی ریسک سیاسی» در نرخ ارز کمک کند.

ثبات در نهاد سیاست‌گذاری؛ تکذیب برکناری رئیس کل بانک مرکزی

در کنار تحولات سیاسی، شایعه‌ای که صبح امروز درباره برکناری محمدرضا فرزین از ریاست بانک مرکزی در برخی کانال‌های خبری منتشر شد، خیلی زود توسط روابط عمومی بانک مرکزی تکذیب شد.

به‌گفته تحلیلگران، این تکذیب سریع و رسمی مانع از آن شد که بازار وارد فاز هیجانی شود. تجربه گذشته نشان داده است که شایعات درباره تغییر تیم اقتصادی یا سیاست‌گذار ارزی معمولاً باعث نوسان مقطعی نرخ‌ها می‌شود.

ثبات مدیریتی در بانک مرکزی در شرایط فعلی به بازار این پیام را منتقل می‌کند که سیاست‌های کنترلی و عرضه منظم اسکناس ارزی ادامه خواهد یافت و در نتیجه، احتمال جهش‌های ناگهانی نرخ کاهش می‌یابد.

سیگنال قانون‌گذاری: پیوستن ایران به CFT

در تحولی دیگر، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، در نامه‌ای رسمی به رئیس‌جمهور، قانون الحاق ایران به کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) را مطابق اصل 123 قانون اساسی ابلاغ کرد.

از نگاه برخی کارشناسان بازارهای مالی، این اقدام می‌تواند در بلندمدت، بر افزایش شفافیت تراکنش‌های بین‌المللی ایران و بهبود روابط بانکی اثر مثبت بگذارد.

هرچند اثر مستقیم این قانون در کوتاه‌مدت بر بازار ارز محدود است، اما از منظر انتظارات روانی، می‌تواند نشانه‌ای از حرکت تدریجی به سوی تعامل بیشتر با نظام مالی جهانی تلقی شود؛ امری که در صورت تداوم، به کاهش تقاضای احتیاطی در بازار داخلی کمک خواهد کرد.

در مجموع، نخستین روز معاملاتی هفته برای بازار ارز با کاهش نرم و کنترل‌شده قیمت دلار، سیگنال‌های سیاسی نسبتاً مثبت و ثبات مدیریتی در سیاست‌گذار پولی همراه بود. دلار که از کانال 110 هزار تومان به محدوده 108 هزار تومان عقب‌نشینی کرده، فعلاً در «منطقه انتظار» نوسان می‌کند.

تحلیلگران معتقدند در صورت حفظ عرضه بانک مرکزی و تداوم آرامش سیاسی، نرخ دلار در دامنه 105 تا 109 هزار تومان باقی می‌ماند. اما اگر فضای سیاسی داخلی یا خارجی با تنش تازه‌ای همراه شود، احتمال بازگشت نرخ‌ها به کانال 110 هزار تومان نیز وجود دارد.

بازار در شرایط کنونی بیش از هر زمان دیگر، به تصمیم‌های سیاست‌گذار و سیگنال‌های سیاسی بیرونی چشم دوخته است جایی که هر اظهارنظر یا تغییر موضع، می‌تواند جهت جدیدی برای نرخ ارز رقم بزند.

دلار آزاد در مسیر نزولی؛ بازار در فاز تعادل جدید

قیمت دلار آزاد معاملات امروز با گپ منفی 2000 تومانی، دو کانال پایین‌تر در نرخ 108 هزار و 550 تومان بازگشایی کرد و با ادامه مسیر نزولی به کانال 107 هزار تومان برگشت و تا نرخ 107 هزار و 100 تومان پایین آمد و در نیمه دوم روز با ادامه روند نزولی به کانال 106 هزار تومغان رسید و تا نرخ 106 هزار و 550 تومان عقب‌نشینی کرد.

به گفته تحلیلگران فنی، دلار آزاد اکنون در حال کف‌سازی موقت در محدوده 106 تا 106 هزار و 500 تومان است؛ ناحیه‌ای که از دید تکنیکال به عنوان حمایت کوتاه‌مدت عمل می‌کند. در مقابل، محدوده 107 هزار و 800 تا 108 هزار و 200 تومان نخستین مقاومت جدی بازار در روزهای آینده محسوب می‌شود.

در صورتی که دلار نتواند از مقاومت 108 هزار تومان عبور کند، احتمال نوسان محدود در بازه 105 تا 107 هزار تومان وجود دارد؛ اما شکست حمایت 106 هزار تومان می‌تواند مسیر را برای اصلاح تا سطح 105 هزار تومان باز کند. کارشناسان تأکید دارند بازارساز فعلاً اجازه افت شارپ به زیر این محدوده را نخواهد داد.

دلار هرات در کف؛ کاهش 5 هزار تومانی هرات

قیمت دلار هرات معاملات امروز را با گپ منفی در نرخ 109 هزار و 500 تومان آغاز کرد و با روند نزولی و پله به پله با از دست دادن پنج کانال به کانال 106 هزار تومان وارد شد و تا نرخ 104 هزار و 700 تومان کاهش یافت و در پایان در کف کانال 105 هزار تومان بسته شد.

این افت سنگین پنج‌کاناله، نشانه‌ای از افزایش قدرت عرضه از سوی صادرکنندگان مرزی و کاهش انتظارات افزایشی در بازار همسایه است.

تحلیلگران فنی محدوده 104 هزار و 500 تا 105 هزار تومان را منطقه حمایتی مهم دلار هرات می‌دانند و معتقدند حفظ این سطح می‌تواند مانع از ادامه فشار فروش شود. در مقابل، مقاومت اصلی در محدوده 106 هزار و 800 تا 107 هزار و 300 تومان قرار دارد و عبور از آن نیازمند تغییر فضای روانی بازار و رشد هم‌زمان درهم امارات است.

به باور کارشناسان، تا زمانی که درهم در کانال 29 هزار تومان نوسان کند، دلار هرات نیز احتمالاً در محدوده 105 تا 107 هزار تومان درجا خواهد زد و بازار در همین بازه تعادلی به کار خود ادامه می‌دهد.

درهم امارات در مدار نزولی؛ حمایت روانی 29 هزار تومان در آزمون

قیمت درهم امارات معاملات خود را با گپ منفی 550 تومانی در نرخ 29 هزار و 700 تومان استارت زد و با کاهش تا سطح 29 هزار و 100 تومان کاهش یافت. روند نزولی درهم، یکی از عوامل کلیدی افت نرخ دلار در تهران و هرات بود و نشان می‌دهد بازارساز از طریق مسیر حواله‌ای، فشار کنترل قیمتی را تشدید کرده است.

از نگاه معامله‌گران فنی، محدوده 29 هزار تومان اکنون به‌عنوان حمایت روانی مهم درهم شناخته می‌شود و شکست آن می‌تواند نرخ را تا محدوده 28 هزار و 750 تومان عقب ببرد. در مسیر صعودی نیز مقاومت اصلی در بازه 29 هزار و 650 تا 29 هزار و 850 تومان قرار دارد.

در صورت حفظ ثبات در سیاست‌های ارزی و تداوم تزریق حواله، احتمال تثبیت درهم در بازه 29 تا 29.3 هزار تومان بیشتر است؛ اما هرگونه افزایش در تقاضای تجاری می‌تواند باعث بازگشت موقت آن به کانال 30 هزار تومان شود.

ثبات قیمت دلار و افزایش قیمت یورو در بازار رسمی

امروز در بازار رسمی، قیمت دلار و یورو به ترتیب ثابت و صعودی بود. دلار مبادله‌ای بدون نسبت به روز پنج‌شنبه، 72 هزار و 501 تومان نرخ‌گذاری شد و نرخ حواله دلاری، 70 هزار و 389 تومان در معامله بود. یورو نیز در بازار رسمی با افزایش به نرخ 84 هزار و 628 تومان رسید و همچنین حواله یورویی 82 هزار و 163 تومان نرخ گذاری شد و درهم رسمی نیز با کاهش 19 هزار و 741 تومان و حواله آن 19 هزار و 166تومان قیمت‌گذاری شد.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
سقوط 3800 تومانی قیمت دلار در بازار آزاد | دلار هرات هم 5 هزار تومان ریخت 2
سقوط 3800 تومانی قیمت دلار در بازار آزاد | دلار هرات هم 5 هزار تومان ریخت 3