سلاجقه: ایران میزبان نشست بینالمللی گردوغبار جهان شد / دستور صریح رئیسجمهور برای مدیریت پسماند
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: انباشت آلایندههای صنعتی و طبیعی در استان قزوین بیش از 35 درصد جمعیت کشور از جمله استانهای البرز، تهران و قزوین را تحت تاثیر قرار میدهد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، مراسم کلنگزنی مرکز پایش و نظارت در محیط زیست استان قزوین امروز با حضور علی سلاجقه معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست، سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس و استاندار قزوین در منطقه مینودر شهر قزوین برگزار شد. برای ساخت این مرکز 30 میلیارد تومان اعتبار اختصاص داده شده که ساختمان 5 طبقه آن با زیربنای 1500 متر مربع احداث خواهد شد.
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در حاشیه این مراسم در جمع خبرنگاران درباره بحران آلودگی هوا در کشور اظهار داشت: امروز در شهرستانی مثل اشکذر استان یزد در منطقه کویری قرار دارد که شاخص آلایندگی هوا در این منطقه بسیار بالاست. این موضوع دال بر این است که ما متاسفانه با طبیعت خوب برخورد نکردیم.
سلاجقه با بیان اینکه استان قزوین یکی از پایههای اصلی کشاورزی کشور محسوب میشود، گفت: اگر ظرفیتهای دشت قزوین در حوزه آب و خاک درست مدیریت شود، میتواند بیش از نصف جمعیت کشور را تغذیه کند. از نظر محیط زیستی هم استان قزوین ظرفیتهای زیادی دارد. برای نمونه این استان در یک دالان باد قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: انباشت آلایندههای صنعتی و طبیعی در استان قزوین بیش از 35 درصد جمعیت کشور از جمله استانهای البرز، تهران و قزوین را تحت تاثیر قرار میدهد. با وجود اینکه در 120 کیلومتری پایتخت نباید هیچ صنعتی مستقر باشد، نمیتوانیم این تفکر از کجا شکل گرفته که باعث شده امروز عمده صنایع کشور در همین شعاع 120 کیلومتری تهران استقرار یابند.
سلاجقه ادامه داد: وقتی به این محور طولی از قزوین تا شرق تهران نگاه میکنیم، تأثیرات آلودگی این صنایع مستقرشده را مشاهده میکنیم، به طوری که وقتی هوای استان قزوین آلوده میشود، شرق تهران تحت تاثیر آلایندههای جوی استان قزوین قرار میگیرد. بنابراین محور طولی قزوین به تهران یک دالان عظیمی است که با توجه به باد غالب منطقهای آلودگی هوا را از قزوین به تهران انتقال میدهد.
مصرف مازوت در نیروگاه شهیدرجایی 100 درصدی شد
معاون رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وضعیت آلایندگی نیروگاه شهیدرجایی گفت: باید نیروگاه شهیدرجایی به صورت سیکل ترکیبی باقی بماند و توسعه پیدا کند. چون از نظر راندمان جزو نیروگاههای برتر کشور است. با این حال این نیروگاه در حوزه آلایندگی هوا مشکلاتی ایجاد کرده و تکلیف ماست که این آلایندگیها را به سرعت برطرف کنیم.
سلاجقه تصریح کرد: با توجه به اینکه مدیران نیروگاه بحث کمبود اعتبار را برای کاهش آلایندگی این نیروگاه مطرح میکنند، در بودجه سال 1402 اعتباری برای کاهش آلایندگی این نیروگاه به نحو مطلوب دیده خواهد شد. وزارت نیرو برای کاهش آلایندگی نیروها بودجههای مناسبی را درنظرگرفته که امیدواریم نیروگاه شهیدرجایی سهمی از این بودجهها داشته باشد. در بازدید امروز متوجه شدیم که میزان مصرف سوخت نیروگاه شهیدرجایی به 100 درصد رسیده است.
وی با اشاره به موضوع ساماندهی سایت پسماند محمدآباد گفت: این مرکز 2 خط پردازش پسماند دارد که وضعیت آن در حال حاضر مناسب است. با این حال ما باید پسماند را تبدیل به ارزش افزوده کنیمو در سایت پسماند از 700 تن زباله ورودی فقط 300 تن آن تبدیل به کود کمپوست میشود و 400 تن از این زباله در جاهای دیگر دفن میشود. بنابراین اینجا سرمایه کشور دفن میشود.
سلاجقه افزود: از تسهیلات ظرفیت صندوق ملی محیط زیست کشور برای ساماندهی سایت پسماند محمدآباد استفاده خواهیم کرد تا عملیات پردازش سایت ارتقا پیدا کرده و بازیافت زبالهها سامان بگیرد.
قزوین منشأ خط آلودگی هوای البرز و تهران است
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به افتتاح مرکز پایش محیط زیست استان قزوین گفت: استان قزوین باید سنجشگرهایی داشته باشد که همه عناصر و مؤلفههای آلودگی در جو و در منابع آبی و خاکی را به نحو مطلوب بسنجند. در این مرکز هم ایستگاههای پایش را با دستگاههای پیشرفته مستقر میکنیم. نگاه ویژهای در حوزه محیط زیست به قزوین داریم، چرا که قزوین را منشأ خط آلودگی هوا تا استانهای البرز و تهران میبینیم.
سلاجقه همچنین به معضل آلودگی کارخانه سیمان آبیک بیان کرد: اجرای فرآیند فیلتراسیون در سیمان آبیک در حال انجام است و مدیران کارخانه سیمان آبیک قول دادند که تا انتهای بهار 1402 مشکل آلایندگی این کارخانه را حل کنند.
مدیریت پسماند اولویت نخست زیستمحیطی کشور شد
معاون رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه با دستور رئیسجمهور مدیریت پسماند اولویت زیستمحیطی نخست کشور قرار گرفته است، گفت: خوشبختانه در شهر سراوان پیشرفتهترین طرح مدیریت پسماند کشور را به صورت پایلوت اجرا کردیم و اگر معضلات پسماند سراوان حل شود، با تجربیات آن میتوانیم مشکلات پسماند سایر نقاط کشور را به راحتی حل کنیم.
سلاجقه افزود: در بازه زمانی 4 سال اخیر کارهای خوبی در سراوان صورت گرفته و از ورود پسماند به این شهر جلوگیری شده و پسماند موجود این شهر در مکانی محصور شده است و پوششی روی سایت پسماند سراوان قرار گرفته تا بارش باران منجر به تولید شیرابه زباله نشود و سایت پسماند این شهر کاملاً نسبت به محیط اطراف خود ایزوله شده است. همچنین طرح تبدیل شیرابه به آب قابل کشاورزی هم در سراوان اجرا شده است.
وی با بیان اینکه در حوزه حقابه تالابهای کشور مشکلاتی داریم، ادامه داد: یکی از این تالابها تالاب صالحیه است که منبع اصلی تغذیه آن هم استان قزوین است، در حال حاضر به خاطر خشکسالی به منشأ تولید ریزگرد در کشور بدل شده است.
انتخاب ایران به عنوان میزبان نشست بینالمللی گردوغبار جهان
سلاجقه با اشاره به موفقیتهای کشور در حوزه دیپلماسی محیط زیست تصریح کرد: بر مبنای تجربیات موفق جمهوری اسلامی ایران سازمان ملل متحد ایران را به عنوان میزبان نشست بینالمللی گردوغبار جهان انتخاب کرده که با هماهنگی وزارت خارجه این نشست در تیرماه برگزار میشود.