شنبه 3 آذر 1403

سنتز و بررسی ویژگی‌های مواد اولیه داروهای ضد ویروس کرونا با همکاری 2 دانشگاه

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
سنتز و بررسی ویژگی‌های مواد اولیه داروهای ضد ویروس کرونا با همکاری 2 دانشگاه

با توجه به اثرات ضد ویروسی داروی "فاوی‌پیراویر" ساخت کشور ژاپن با دستور رییس جمهوری این دارو با همکاری محققان دانشگاه‌های شهید بهشتی و خواجه نصیرالدین طوسی تولید شد.

به گزارش ایسنا، داروی "فاوی‌پیراویر" یا "آویگان" دارویی است که این روزها به عنوان داروی نجات بخش مبتلایان به ویروس کرونا از آن یاد می‌شود. این دارو توسط شرکت "تویاما کمیکال" وابسته به گروه فوجی فیلم ژاپن با فعالیت علیه بسیاری از ویروس‌های RNA و برای درمان آنفلوآنزای نوع A و B تولید می‌شود.

این دارو یک بار با همه‌گیری بیماری ویروسی "ابولا" در کشورهای آفریقایی به کار گرفته شد. این بیماری ویروسی، مرگ و میر بالایی داشت به گونه‌ای که بر اساس گزارش‌ها از هر 100 نفر مبتلا، 65 نفر آنها فوت می‌کردند و درمان با استفاده از داروی "فاوی‌پیراویر" شروع شد.

با شیوع همه‌گیری ویروس کرونا بار دیگر نام این دارو بر سر زبان‌ها افتاد؛ چرا که شدت همه‌گیری این دارو به حدی بود که محققان جامعه سلامت دنیا فرصت تحقیق و تولید داروهای جدید را ندارند؛ از این رو این محققان تلاش کردند با استفاده از داروهای موجود نسبت به درمان بیماران مبتلا به این ویروس اقدام کنند.

به اعتقاد محققان این حوزه مزیت داروی فاوی‌پیراویر نسبت به داروی ضد ویروسی "تامیفلو" (داروی درمان آنفلوآنزا) این است که از ابتدا اجازه نمی‌دهد ویروس تکثیر شود. از این رو در حال حاضر این دارو به عنوان داروی ضد کرونا معرفی می‌شود.

داروی فاوی‌پیراویر ابتدا در بیمارستان مسیح دانشوری استفاده شد و با توجه به نتایج درمانی مثبت از سوی ریاست جمهوری دستور داده شد که مطالعه بر روی این دارو و سنتز آن اجرایی شود که این مطالعات در دانشگاه‌های شهید بهشتی و صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی اجرایی شد.

تحلیل و فروموله کردن این دارو در دانشگاه شهید بهشتی و تبدیل (سنتز) این فرمول به دارو در دانشکده شیمی دانشگاه خوجه نصیرالدین طوسی انجام شد.

از آغاز تا پایان سنتز داروی ضد کرونا

در روز 3 اسفند ماه سال گذشته از دفتر ریاست‌جمهوری، فرم دارویی قرص فاوی پیراویر (Favipiravir) در اختیار پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دانشگاه شهید بهشتی قرار گرفت تا آنالیزهای شیمیایی بر روی این قرص صورت گیرد. علاوه بر آن قرص "آربیدول" (Arbidol) چند روز بعد در اختیار قرار گرفت تا نظیر فاوی پیراویز آنالیز شود. همچنین فاز مطالعاتی بر روی داروی "لیکوپید" (Lycopid) نیز خواسته شد که آنالیزهای لازم بر روی آن صورت گیرد.

آنالیزهایی توسط محققان این دانشگاه بر روی مواد تشکیل دهنده داروهای "فاوی‌پیراویر" و "اربیدول" با کمک دستگاه‌های HPLC، LC-MS، NMR (هیدروژن، کربن و فلور) و دستگاه FT-IR صورت گرفت.

نتایج به دست آمده حاکی از مناسب بودن این دارو در درمان مبتلایان به ویروس کرونا بود. البته نمونه‌های دیگری از مواد اولیه وارداتی دیگر (برای فرمولاسیون در داخل کشور) بر اساس آنالیزهای صورت گرفته دارای ویژگی مناسب بودند، ولی در این میان موادی نیز بودند که نتایج را پاس نکردند؛ از این رو رد شده و نتایج به فروشنده اعلام شد و نتایج مورد قبول فروشنده نیز قرار گرفت و از واردات آن جلوگیری به عمل آمد.

وارد شدن محققان دانشگاه خواجه نصیر

در ادامه در روز 14 اسفند ماه سال گذشته از تیم سنتز پژوهشکده شیمی پپتید دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی درخواست شد که سنتز ترکیب داروی "فاوی‌پیراویر" را شروع کنند که این تیم با تهیه کلیه مواد اولیه لازم موجود در کشور، از 8 مرحله قبل‌تر از محصول نهایی این سنتر را شروع کرد و تا 28 اسفند به کار خود به طور شبانه‌روزی ادامه داد.

ادامه این مطالعات از روز 3 فروردین 99 دنبال شد و در کلیه مراحل نمونه‌ها با دستگاه‌های ذکر شده مونیتور و صحت آنها تائید شد.

در این میان روش‌های سنتز نیز با نوآوری‌های صورت گرفته توسط تیم تحقیقاتی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، بهینه شد و محصول نهایی فاوی‌پیراویز با کیفیت بسیار خوب به دست آمد.

این دارو با روش Preparative HPLC برای تهیه استاندارد اولیه، خالص‌سازی شده و اکنون استاندارد آن و ناخالصی‌های مربوط نیز برای سنتز و فرمولاسیون در کارخانجات دارویی و ارزیابی محصول نهایی آماده است.

اکنون می‌توان گفت بر پایه تلاش‌های صورت گرفته کلیه مراحل تهیه این دارو در کشور در مقیاس صنعتی قابل انجام است و تیم‌های قوی صنعت دارویی بر پایه این فعالیت‌ها، تولید داروی فاوی پیراویر را شروع کرده‌اند.

سنتز، خالص‌سازی و اعتبارسنجی داروهای ضد ویروس دیگر نظیر آربیدول و لیکوپید و غیره نیز در صورت نیاز کشور بر ساس توانایی محققان کشور یقینا قابل ارائه است و اجازه مصرف و نحوه آن بر عهده کادر بخش درمانی است.

انتهای پیام