شنبه 10 آذر 1403

«سه‌حکیم مسلمان» سیدحسین نصر به چاپ سیزدهم رسید

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
«سه‌حکیم مسلمان» سیدحسین نصر به چاپ سیزدهم رسید

کتاب «سه حکیم مسلمان» نوشته سیدحسین نصر با ترجمه احمد آرام توسط انتشارات امیرکبیر به چاپ سیزدهم رسید.

کتاب «سه حکیم مسلمان» نوشته سیدحسین نصر با ترجمه احمد آرام توسط انتشارات امیرکبیر به چاپ سیزدهم رسید.

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «سه حکیم مسلمان» نوشته سیدحسین نصر با ترجمه احمد آرام به‌تازگی توسط انتشارات امیرکبیر به چاپ سیزدهم رسیده است.

کتاب پیش‌رو متن پیاده‌شده سخنرانی‌های سیدحسین نصر در مرکز تحقیقات در ادیان جهانی است. او در ابتدا بنا نداشت این‌سخنرانی‌ها را چاپ کند اما مستعمان اصرار کردند و خواستند متن سخنرانی‌ها به‌صورت مکتوب در اختیارشان قرار گیرد. سخنرانی‌های مورد اشاره ماه مارس 1962 (1340) در مرکز مطالعات خاورمیانه و مرکز تحقیقات در ادیان جهانیِ دانشگاه هاروارد ایراد شدند.

نصر سال 1345 در مقدمه خود بر ترجمه فارسی این‌کتاب می‌گوید از آن‌جا که تاکنون در غرب توجهی به معارف اسلامی به عنوان واحدی کلی، نشده و بیشتر به چند قرن اول و مکتب‌هایی که در پیدایش فلسفه و کلام مسیحی قرون وسطا مدخلیت داشته‌اند اکتفا شده، در این‌کتاب تلاش کرده تحت لوای افکار و عقاید سه‌تن از برجسته‌ترین حکمای اسلام یعنی ابن‌سینا، سهروردی و ابن‌عربی، مکتب‌های بزرگ مشائی، اشراقی و عرفان نظری تا حدی روشن، و پیکره علوم عقلی و معارف اسلامی به‌طور کلی ترسیم شود.

کتاب پیش‌رو 3 فصل دارد که به این‌ترتیب‌اند: «ابن‌سینا و فیلسوف - دانشمندان (فلاسفه)»، «سهرودی و اشراقیان» و «ابن‌عربی و متصوفه».

در قسمتی از این‌کتاب می‌خوانیم:

به این‌ترتیب، آسمان‌ها در حالت نورانیت به دسته دوم تعلق دارند و زمین به دسته اول و آب در حالت متعارفی به دسته دوم و هوا به دسته سوم که شامل چند درجه است. آتش را که عنصر چهارم از عناصر است، سهروردی عنصر زمینی نمی‌داند، بلکه آن را صورتی از نور و خلیفه نور اعلی در محیط زمین می‌شناسد.

سهروردی، با تکیه‌کردن بر این‌زمینه، به بحث در نمودهای گوناگون طبیعی، به‌خصوص آن‌ها که به آثار جوی مربوط می‌شود می‌پردازد و از همان روش عمومی مشائی پیروی می‌کند؛ منتها تکیه‌گاه‌های بحث او با فلسفه مشائی اختلاف دارد. مثلا، با آنکه تبخیر و نظریه بخار را می‌پذیرد، در همه نمودهای کائنات جوی و تغییرات، به اهمیت نور اشاره می‌کند. واقع این است که تمام طبیعیات سهروردی اصولا مبتنی بر بحث در اجسام همچون برزخی میان درجات مختلف نوری که به اندازه‌های مختلف منعکس یا منتقل می‌کنند است. اجسام در زیر فرمان افلاک‌اند و افلاک در فرمان نفوس و نفوس در فرمان طبقات مختلف فرشتگان و فرشتگان مقهور نورالانوارند که بر سراسر جهان استیلا دارد.

چاپ سیزدهم این‌کتاب با 200 صفحه، شمارگان 300 نسخه و قیمت 85 هزار تومان عرضه شده است.