شنبه 3 آذر 1403

سه مناسبت مهم در روز اول ذی‌الحجه

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
سه مناسبت مهم در روز اول ذی‌الحجه

یک کارشناس مذهبی گفت: ذی‌الحجه از ماه‌های شریف نزد مسلمانان است و مناسبت‌های مذهبی گوناگونی در آن وجود دارد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین موسوی مطلق، کارشناس مذهبی با اشاره به سه مناسبت قابل توجه در اول ماه ذی الحجه گفت: اولین مناسبت مهم این ماه ازدواج امیرالمومنین علیه‌السلام با حضرت زهرا سلام الله علیها است که پیرامون این ازدواج چند نکته قابل بحث و توجه وجود دارد:

  • تاریخ ازدواج؛ پیرامون تاریخ ازدواج نظر واحد وجود ندارد. مشهور تقویم‌ها اول ذی الحجه است و این تاریخ بر اساس نظر علامه ابن شهرآشوب مازندرانی در کتاب مناقب ج سوم صفحه 357 می‌باشد. تاریخ‌های دیگری نیز در ماه‌های رمضان، محرم، ربیع الاول و صفر نقل شده است و ممکن است بعضی از این تاریخ‌ها مرتبط با خطبه عقد باشد و بعضی مرتبط با ازدواج و انتقال به خانه امیرالمومنین باشد.
  • کثرت خواستگار برای حضرت زهرا سلام الله علیها به جهت کمالات خود و انتساب به رسول الله صلی الله علیه واله و سلم بوده که هیچ کدام هم‌کفو نبودند مگر امیرالمومنین علی بن ابی طالب سلام الله علیه.
  •  سن ازدواج که سن امیرالمومنین را حدود 21 سال و سن حضرت فاطمه سلام الله علیها را بین 9 تا 14سال بیان کرده‌اند.
  • مهریه حضرت صدیقه طاهره علیهاالسلام طبق نقل مشهور از جمله صاحب احقاق الحق قاضی نورالله شوشتری در ج 8 ص 351 پانصد درهم گفته شده است در بعضی نقل‌ها اشیاء مختصر دیگری نقل شده است.
  • جهیزیه بی بی زهرای مرضیه سلام الله علیها مختصر و تامین آن به عهده امیرالمومنین سلام الله علیه بوده که آن هم از فروش زره تامین گردیده است.
  •  برگزاری جشن عروسی اولا بسیار ساده ثانیا در این عروسی انفاق بسیار خاصی صورت کرفت و آن هم بخشش پیراهن عروسی بود و ثالثا ولیمه دادن توسط رسول الله صلی الله علیه واله و سلم بود. حذف جشن عروسی کار مطلوبی نیست بلکه ممدوح است حذف تشریفات و معاصی ضرورت دارد که باعث متزلزل شدن پایه‌های زندگی می‌شود.
  • راه‌اندازی کاروان پشت سر عروس و داماد جهت بدرقه به خانه جدید صورت گرفت هم در بین فرشتگان هم مومنین و دعا و سلام و صلوات آنان را به همراه داشت.
  • یاد حضرت خدیجه سلام الله علیها نیز به طور ویژه در این شب صورت کرفت.
  • استماع توصیه‌های اخلاقی پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم به عروس و داماد که چراغ راه همگان گردیده است و نشان از جایگاه با عظمت حضرت زهرا سلام الله علیها دارد.
  • اهتمام این خانواده به فرزندآوری و تربیت صحیح فرزندان

حجت‌الاسلام‌والمسلمین موسوی مطلق درباره دومین مناسبت ذی الحجه اظهار کرد: مناسبت دوم در روز اول ماه ذی الحجه جریان سوره برائت است که شیخ مفید در ارشاد چنین نقل می‌کند: پس از آن که سوره برائت بر رسول الله صلی الله علیه واله نازل گردید، آن حضرت، ابوبکر را به حضور طلبید و به وی دستور داد که آیات اول تا نهم این سوره را برای مشرکان، حاجیان و زائران مکه معظمه قرائت کند و پیمان آن حضرت با مشرکان را در جمع حاجیان بخواند. پس او را در نخستین روز ماه ذی الحجه سال نهم هجری به سوی مکه اعزام نمود. اما اندکی پس از حرکت ابوبکر از مدینه، جبرئیل بر پیامبر صلی الله علیه و آله نازل شد و به وی گفت: «ان الله یُقرئک السلام و یقول لک: لایؤدی عنک الا أنت أو رجل منک»؛ خداوند بر تو درود می‌فرستد و می‌فرماید: جز تو یا کسی که به منزله تو باشد نمی‌تواند این مأموریت را به انجام رساند.

وی درباره سومین مناسبت ابتدای ماه ذی‌الحجه افزود: اضافه شدن ده روز به وعده خداوند با حضرت موسی علیه السلام بود که این آیه به آن اشاره دارد: «و وَاعَدنَا مُوسَی ثَلَاثِینَ لَیلَهً وَأَتمَمنَاهَا بِعَشر فَتَمَ مِیقَاتُ رَبِهِ أَربَعِینَ لَیلَهً وَ قَالَ مُوسَی لِأَخِیهِ هَارُونَ اخلُفنِی فِی قَومِی وَأَصلِح وَلَا تَتَبِع سَبِیلَ المُفسِدِینَ» و خوب است بدانیم حضرت موسی برای غیبت سی روزه جانشین برای خود تهیه کرد و دیگر اینکه بدانیم مردم در ده روز که اضافه شد تمام سفارشات پیامبرشان را فراموش کردند و با مفسدان همراهی کردند و جانشین حضرت موسی علیه السلام را تنها گذاشتند و گوساله پرست شدند.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری قرآن و عترت