سوزاندن بقایای گیاهی در خوزستان خیانت به نسلهای آینده است
اهواز - ایرنا - رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: آتش زدن کاه و کلش موجب افزایش فقر خاک می شود و به مرور خاکی که به عنوان امانت نسلهای آینده در اختیار ما است از بین میرود.
خدا رحم امیری زاده روز شنبه درگفتوگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه آتش زدن کاه و کلش، بیشتر پس از برداشت محصولات پاییزی خوزستان انجام میشود افزود: آتش زدن کاه و کلش باعث حذف بقایای گیاهی و تضعیف مواد آلی خاک میشود در حالی که این مواد نقش موثری در بهبود حاصلخیزی خاک هم از نظر فیزیکی و هم از نظر شیمیایی دارند و باعث تعادل در آزادسازی و مصرف مواد غذایی موجود در خاک میشوند. وی گفت: مواد آلی، PH خاک را کاهش داده و بدین ترتیب میکروارگانیسم های خاک افزایش مییابد. امیری زاده با بیان اینکه در مناطق گرم و گرم و خشک خاک ها از نظر مواد آلی فقیر هستند اضافه کرد: کاه و کلش محیط امنی برای زندگی انواع موجودات از جمله وحوش و پرندگان بهوجود می آورد و آتش زدن آن، این محیط امن را از بین میرود و ضمن صدمه زدن به محیط زیست، گاهی باعث صدمه مستقیم به این موجودات و انسانها میشود. وی ادامه داد: موجودات ذره بینی که باعث آزادسازی مواد خاک می شوند نیز با آتش زدن کاه و کلش از بین می روند زیرا دمای سطح خاک افزایش می یابد. امیری زاده با بیان اینکه خطر احتمالی برای انسانها نیز با آتش زدن کاه و کلش وجود دارد افزود: کاه و کلش منبع خوبی برای تهیه علوفه دام به ویژه در شرایط خشکسالی است. وی گفت: کاه و کلش موجود در مزارع باعث حاصلخیزی خاک در فصل تابستان در مناطق گرم و خشک میشود به دلیل اینکه اگر سطح خاک بدون پوشش باشد بر اثر تابش آفتاب دچار فرسایش میشود و خاک، بر اثر وزش باد جابه جا می شود. وی از کشاورزان خواست از سوزاندن کاه و کلش به طور جدی خودداری کرده و به کسی هم اجازه آتش زدن مزارع را ندهند. امیری زاده با بیان اینکه شخم زدن مکرر به ساختمان خاک صدمه وارد می کند به کشاورزان پیشنهاد کرد از روش های کشت حفاظتی از جمله کشت مستقیم استفاده کنند زیرا علاوه بر کاهش هزینه تهیه زمین و کشت، باعث کاهش تعداد تردد ادوات در زمین و میزان مصرف سوخت میشود. رییس سازمان جهادکشاورزی با اشاره به اینکه تردد زیاد در زمین باعث سفت شدن خاک می شود و مانع رشد ریشه در خاک می شود افزود: با کشاورزی حفاظتی نفوذ آب و هوا در خاک بهتر صورت میگیرد و در نتیجه تولید محصول بیشتری در طول مدت زمان خواهیم داشت. امیری زاده کاهش هزینه تولید در هکتار و افزایش درآمد خانوار را از دیگر مزایای کشاورزی حفاظتی بیان و اضافه کرد: آمادگی داریم در قالب تسهیلات بانکی با بهره پایین تسهیلات لازم را در اختیار کشاورزان برای خرید ادوات کشاورزی حفاظتی قرار دهیم. وی گفت: حدود 300 دستگاه ادوات کشاورزی حفاظتی از جمله انواع چیزل، در قالب خط اعتبار مرحله هشتم در سال 1399 در راستای کشاورزی حفاظتی، تحویل کشاورزان خوزستانی شده است. امیری زاده افزود: در قانون اساسی، قانون مدیریت پسماند، قانون هوای پاک، قانون مجازات اسلامی و برنامه ششم توسعه به عواقب سوزاندن بقایای گیاهی و جرم تلقی کردن آن اشاره شده است. با وجود اخطارها و هشدارها، در روزهای اخیر گزارش هایی از آتش زدن بقایای محصولات برداشت شده از گوشه و کنار خوزستان دریافت شده است. پیشتر مواردی از سرایت آتش ناشی از سوزاندن کاه و کلش به عرصههای منابع طبیعی و درختان کنار جادهها به ویژه درمناطق شمالی خوزستان دریافت شده بود.
برداشت گندم از سطح 570 هزار هکتار مزارع آبی و دیم خوزستان که از دهه سوم فروردین آغاز شده مراحل پایانی خود را میگذراند و برخی کشاورزان پس از برداشت محصول، اقدام به آتش زدن کاه و کلش باقی مانده در زمین، برای آماده شدن کشت بعدی میکنند.
*س_برچسبها_س*