سکوت دولتهای غربی و حمایت آنها از جنایات رژیم صهیونیستی مایه شرم است
عباس باقرپور گفت: هویت رژیم جعلی اسرائیل، از ابتدا با جنایت پیونده خورده و سکوت دولتهای غربی و حمایت آنها از جنایات این رژیم مایه شرم است.
عباس باقرپور سفیر ایران در اتریش در گفتگو با خبرگزاری رسمی این کشور به سوالاتی درباره آخرین تحولات سیاست خارجی ایران و جهان و نیز برجام پاسخ داد.
متن این گفتگو به شرح زیر است:
سوال: آیا ایران از روسیه در جنگ تجاوزکارانه مغایر با حقوق بینالملل علیه اوکراین حمایت میکند؟ گفته میشود که پهبادهای شاهد علیه اهداف غیرنظامی نظیر خانههای مسکونی در اوکراین مورد استفاده قرار میگیرند. آیا این مساله از نظر ایران مشکلی ندارد؟
پاسخ: ایران با جنگ و خشونت مخالف است و از تمامیت ارضی کشورها حمایت میکند. به همین دلیل، هم مخالف تسلیح روسیه هستیم و هم مخالف تسلیح اوکراین. ما پهپادی به روسیه برای به کارگیری در جنگ اوکراین ندادهایم. در عین حال، آمادگی داریم دومین جلسه فنی بین کارشناسان ایران و اوکراین را برای دریافت اسناد ادعایی آنها برگزار کنیم. سوال: ایران به قطعنامههای سازمان ملل متحد در محکومیت تجاوز روسیه به اوکراین رأی ممتنع داد. چه دلایل مشخصی برای این اقدام وجود داشت؟
پاسخ: موضع ما بر اساس سیاست اصولی مخالفت با جنگ و همچنین غیرمتوازن بودن متون قطعنامهها و نپرداختن به ریشههای جنگ از جمله سیاستهای تهدیدآمیز گسترش ناتو به شرق بوده است. سوال: شما اعتراضاتی که در چند ماه اخیر ایران را تحت تأثیر قرار داده چگونه میبینید؟ آیا نارضایتی عمیقی بین مردم ایران وجود دارد؟
پاسخ: اعتراضات مدنی بازتاب فرآیندهای دموکراتیک در کشورهای مختلف از جمله ایران است. برخی از دولتهای غربی از این اعتراضات مدنی و مشروع سواستفاده کرده و به انحراف آن به طرف شورش و اغتشاش کمک کردند. دولتهای غربی، با وجود آنکه واقعیتها در ایران را به خوبی میشناسند، تلاش میکنند تصویری غلط و غیرواقعی از جامعه ایران ارائه کنند. سوال: آیا هنوز شانسی برای احیای توافق اتمی سال 2015 قائل هستید؟
پاسخ: احیای این توافق در درجه اول به اراده و تصمیم سیاسی آمریکا و اصلاح استراتژی غلط و شکستخوردهاش و در درجه دوم به نقش آفرینی مثبت و سازنده اروپا به جای پیروی از تحریمهای غیرانسانی آمریکا بستگی دارد. سوال: سال گذشته به ابتکار عمل برخی کشورها از جمله اتریش "معاهده بینالمللی منع سلاحهای اتمی" اجرایی شد. چرا ایران به این معاهده نمیپیوندد تا شک و شبهه در مورد رفتار خود را برطرف کند؟
پاسخ: بر اساس موضع رسمی، ایران تصویب این معاهده را "گامی درست در مسیر درست" و تکمیل کننده معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای - NPT توصیف کرده و در عین حال تأکید دارد که معاهده بینالمللی منع سلاحهای هستهای -TPNW "باید با آغاز فوری مذاکرات و انعقاد کنوانسیون جامع در مورد سلاحهای هستهای" تکمیل شود. سوال: تفاهم بین دو رقیب منطقهای یعنی ایران و عربستان سعودی بسیاری از ناظران را شگفتزده کرد. آیا فکر میکنید که تفاهمی با سومین قدرت منطقه یعنی اسرائیل امکانپذیر باشد؟
پاسخ: هویت رژیم جعلی اسرائیل، از ابتدای خلقت نامشروع خود تاکنون؛ با جنایت، آپارتاید و سابقه شوم در توسعه، تولید و ذخیره سلاحهای کشتار جمعی و زرادخانههای هستهای پیوند خورده است. سکوت دولتهای غربی و حمایت آنها از جنایات این رژیم مایه شرم است. سوال: در ایران شهروندانی از اتریش هم زندانی هستند آیا آنها شانسی برای آزادی دارند؟
پاسخ: حبس آنها نتیجه فرایند رسیدگی قضایی مبتنی بر قانون بوده است. طبعاً برای هر زندانی امکان آزادی زودتر از موعد، بر طبق مقررات، وجود دارد. امیدواریم شرایط آزادی سریع ایرانیانی که بیگناه در آمریکا و اروپا زندانی شده اند، فراهم شود. سوال: رضا پهلوی، پسر شاه ایران که در سال 1357 سرنگون شد، متعهد به جمهوری دموکراتیک در ایران است و آماده است تا از ادعای خود بر تاج و تخت چشمپوشی کند. نظر شما در مورد تعهد او به دموکراسی و حقوق بشر در وطن شما چیست؟
پاسخ: با توجه به سابقه نظام دیکتاتوری پهلوی و سرنگونی آن در یک فرایند دموکراتیک توسط مردم ایران، این سوال ارزش اظهارنظر ندارد.
باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی سیاست خارجی