پنج‌شنبه 27 دی 1403

شرط صحت معامله نسیه چیست؟

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
شرط صحت معامله نسیه چیست؟

رهبر انقلاب خاطرنشان کرده‌اند که شرط صحت معامله نسیه، معین بودن زمان پرداختِ قیمت معامله است.

در جدیدترین استفتائات منتشر شده از حضرت آیت‌الله خامنه در پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری پاسخ‌هایی درباره استطاعت زن با مطالبه مهریه، خرید نسیه بدون تعیین زمان پرداخت، روش تعیین اجرت، رعایت پوشش در نماز‌های مستحبی، فراموش کردن تشهد، استفاده از کِرِم حاوی اجزای حیوان حرام گوشت، وظیفه مأموم بعد از قطع اتصال جماعت را به شرح زیر:

استطاعت زن با مطالبه مهریه

سؤال1: آیا حج بر خانمی که از همسرش مهریه طلب دارد و مهریه او برای مخارج حج واجب کفایت می‌کند، واجب است؟

جواب: در صورتی که شوهر توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد، زن نمی‌تواند مطالبه کند و مستطیع نیست. ولی اگر شوهر تمکن دارد و مطالبه مهریه برای زن مفسده‌ای ندارد، واجب است مهریه را درخواست کند و به حج برود و اگر مطالبه آن برای او مفسده داشته باشد مثل اینکه منجر به نزاع و طلاق شود، مطالبه مهریه، واجب نبوده و مستطیع نیست.

روش تعیین اجرت

سؤال2: گاهی تعمیرکار هنگام قبول کار، صحبتی از دستمزد نمی‌کند و مشتری نیز پس از تعمیر، مقدار دستمزدی را که تعمیرکار مطالبه می‌کند، زیاد می‌داند و نمی‌پذیرد، تکلیف چیست؟

جواب: در این صورت تعمیرکار برای کاری که انجام داده است، تنها می‌تواند اجرت المثل (اجرت متعارف در مانند این معامله) را مطالبه کند.

خرید نسیه بدون تعیین زمان پرداخت

سؤال3: اگر در معامله‌ای که به صورت نسیه انجام می‌شود، خریدار بگوید هر وقت پول دستم آمد، پرداخت خواهم کرد آیا چنین معامله‌ای صحیح است؟

جواب: شرط صحت معامله نسیه، معین بودن زمان پرداختِ قیمت معامله است، بنابر این معامله نسیه به صورت مذکور صحیح نیست، ولی اگر فروشنده در فرض باطل بودن معامله نیز به تصرف مشتری در کالای فروخته شده رضایت داشته باشد، استفاده مشتری از آن اشکال ندارد.

رعایت پوشش در نماز‌های مستحبی

سؤال4: آیا در نماز‌های مستحبی مثل نماز شب، لازم است که زنان همانند نماز‌های واجب، پوشش را رعایت کنند؟ اگر رعایت نشود، نماز باطل است؟

جواب: فرقی بین نماز واجب و مستحب نیست و اگر عمداً رعایت نشود، نماز باطل است.

فراموش کردن تشهد

سؤال5: اگر در رکعت دوم به نماز جماعت ملحق شویم، اما در رکعت سوم امام که رکعت دوم ماست فراموش کنیم تشهد را به جا آوریم و همراه امام برای رکعت بعد بلند شویم، بعد از نماز وظیفه ما چیست؟ اگر هم قضای تشهد و هم سجده سهو را باید انجام دهیم ترتیب درستشان چیست؟

جواب: اگر قبل از رکوع رکعت بعد متوجه شوید، باید بنشینید و تشهد را بخوانید و نماز را ادامه دهید و اگر بعد از رکوع یا در رکعت بعد به یاد بیاورید، باید بعد از سلام دو سجده سهو انجام دهید، اما بنابر احتیاط واجب، باید قبل از سجده سهو ابتدا تشهد فراموش شده را بخوانید.

استفاده از کِرِم حاوی اجزای حیوان حرام گوشت

سؤال6: استفاده از کِرِمی (یا صابون و مانند آن) که حاوی غضروف ماهی حرام گوشت است، چه حکمی دارد؟

جواب: حیوانی که خون جهنده ندارد (هر چند حرام گوشت باشد و تذکیه شرعی نشده باشد) و نیز محصولاتی که از آن تهیه می‌شوند، نجس نیستند، ولی استفاده از آن در حال نماز جایز نیست؛ بنابراین اگر می‌دانید که از حیوان حرام گوشت تهیه شده، برای نماز باید برطرف شود و چنانچه جذب بدن شده و چیزی از آن باقی نمانده باشد، اشکال ندارد و شستن محل آن لازم نیست.

وظیفه مأموم بعد از قطع اتصال جماعت

اگر مأموم بعد از اتمام قرائت امام جماعت نیت فرادا کند، لازم نیست قرائت را بخواند؛ اما اگر مأموم در اثنای قرائت قصد انفراد کند، چنانچه بعد از اتمام حمد عدول کند نیاز نیست حمد را بخواند و اگر در اثنای حمد یا سوره، عدول کند احتیاط واجب آن است که آن را از ابتدا به قصد قربت مطلقه (نه به قصد ورود) بخواند.

از میان اخبار

بحران در راه شمال ایران / سه استان شمالی مورد هجوم غیربومی‌ها قرار گرفته‌اند

آشوب «کریستیانو رونالدو» در ایران زیر ذره بین