شفافسازی لایحه بودجه را انبساطی نشان می دهد / واقعی شدن اعداد در لایحه بودجه 1402
سخنگوی اقتصادی دولت با اشاره به سیاست کلی نحوه تنظیم لایحه بودجه 1402 گفت: امسال فرصت بیشتری برای بررسی بودجه گذاشته شد و احکام و تبصرههایی که در لایحه بودجه سال قبل بهعنوان مصوبههای کلی به مجلس ارائه و به بودجه اضافه میشد امسال در لایحه بودجه 1402 بهعنوان احکام دائمی در قانون تنظیم مقررات 3 گنجانده شدهاند.
سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و امور دارای در پاسخ اختصاصی به خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ درباره جزئیات و سیاست دولت در زمینه لایحه بودجه 1402 اظهار کرد: برخلاف سال گذشته که دولت در اولین سال کار خود بود و با یک سرعت ویژه لایحه را آماده کرده بود امسال فرصت بیشتری برای بررسی بودجه گذاشته شد و تمام اعضای کابینه در سه شیفت به این موضوع ورود کردند و پیشنهادهای خود را مطرح نمودند تا لایحه بودجه 1402 از کمایرادترین لوایح، نسبت به گذشته باشد. بیشتر بخوانید: کاهش 7 درصدی مالیات بر تولید برای دومین سال متوالی / رشد میانگین 20 درصدی حقوق کارمندان دولت در لایحه بودجه وی ادامه داد: دولت سعی کرد لایحه بودجه 1402 امیدآفرین باشد و خانوارها و کسبوکارهایی که منتظر اعداد و ارقام آن هستند با دیدن این لایحه به کسبوکار خود امیدوار شوند و بخش زیادی از احکام و تبصرههایی که در لایحه بودجه سال قبل بهنوعی آویزان لایحه بودجه بود و از دولت تنظیم میشد و بهعنوان مصوبههای کلی به مجلس ارائه و اضافه میشد و لایه به لایه برخی از قوانین را قطع میکرد امسال بهعنوان بخشی اصلی از لایحه کلی در بودجه 1402 اعلام شود تا بهعنوان احکام دائمی در قانون تنظیم مقررات سوم بنشینند.
شفافسازی ممکن است لایحه بودجه را انبساطی نشان دهد
خاندوزی توضیح داد: دولت این کار را انجام داد تا لازم نباشد دستگاهها، شبیه به سالهای قبل مکلف باشند مثل سازمان برنامه این تکلیف را تکرار کنند و رویکرد بر این گذاشته شد تا به سمت واقعی شدن و شفافشدن بودجه قدم برداریم تا بودجه یک سند گمراهکننده نباشد و سیاستگذاریها صاحبنظران را با ارقام فریب ندهد و دولت به سمتی رفت که این ریسک را قبول کند که با وجود منفی نقدشدن این لایحه بودجه را بهگونهای تنظیم کنیم که کاملاً واقعی باشد. وی افزود: ممکن است بسیاری از شما خبرنگاران، روزهای آینده و با اعلام ریز بندهای لایحه بنویسند که بودجه 1402 نسبت به سال قبل افزایش بسیار زیادی داشته است؛ ولی در نظر داشته باشید که ما این شجاعت را داشتیم تا خود را مورد انتقاد قرار دهیم؛ ولی بودجه واقعی تدوین کنیم. خاندوزی ادامه داد: دولت این طبقات را پذیرفت که مورد انتقاد قرار بگیرد و بشنود که بودجه سال جدید انبساطی است؛ اما بخشهایی که قبلاً بیرون از سقف بودجه بود را در داخل سقف بودجه بیاورد و شفاف کند؛ ولی ریلگذاری صحیح و سالمی را در این زمینه انجام داده باشیم تا عددی که امروز در بودجه میبینیم عددی واقعی باشد که در محاسبات کارشناسان نیز لحاظ میشود و اعدادی واقعی در لایحه بودجه قرار میگیرد. و تصریح کرد: امید داریم که همین روند از طرف سازمان برنامه بودجه ادامهدار باشد و بودجه واقعی و شفاف شود و بتوانیم از نقد کارشناسان اقتصادی نیز استفاده کنیم تا بهترین مسیر را انتخاب کنید و تصمیمات غلط را کنار بگذاریم.
موضوع انتظارات تورمی موجب التهابات بازار ارز شده است
وی در پاسخ به چرایی اتفاقات بازار ارز گفت: در حوزه ارزی باید بگویم ما با کنارگذاشتن شاخصها و واقعیتها به این نتیجه رسیدیم که بخش اعظمی از نیاز تجاری در حوزه صادرات و واردات از ارزهای حوالهای کشور از طریق سامانه نیما تأمین میشود که این دسته از نیازها، نیازهایی است که همین امروز هم منابع کافی برای عرضه آنها را در اختیار داریم. وی تأکید کرد: درصد بسیار کمی از نیازهای غیررسمی تحت عنوان تقاضای درخواستهای خروج سرمایه از کشور مطرح است که از بازار غیررسمی تأمین میشود و متأسفانه امروز همین درصد کوچک تقاضای غیررسمی، موج القای ناامنی در شهریور و مهرماه در فضای خیابانی جامعه را به وجود آورده و موجب شده تا فضای اقتصادی ناامن شود و این مسئله باعث شد تا رسماً قیمتهای واقعی و اقتصادی زیر سؤال رود و انتظار تورمی موجب افزایش قیمت ارز شود. وی در پاین افزود: واقعیتهای اقتصادی چیزی مغایر با این مسئله است و امروز مشکلی دررابطهبا حوالههای واردات و صادرات از طریق سامانه نیما در کشور وجود ندارد. مشکل اینجاست که جهتگیری و قیمت سازی که در کانالهای سفتهبازی صورت میگیرد که این روند روی بحث انتظارات تورمی اثرگذار شده است.