چهارشنبه 7 آذر 1403

شفیعی: چیزی از شطرنج ایران باقی نمانده است / برای اعزام به المپیاد دست گدایی دراز کردند

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
شفیعی: چیزی از شطرنج ایران باقی نمانده است / برای اعزام به المپیاد دست گدایی دراز کردند

نایب رئیس سابق فدراسیون شطرنج اعتقاد دارد قطار شطرنج ایران در دوران سرپرستی از ریل خارج شده است و همچنان از ریل دورتر می‌شود.

- اخبار ورزشی -

علیرضا شفیعی نایب رئیس سابق فدراسیون شطرنج در گفت‌وگو با خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، درباره وضعیت این رشته طی سال‌های اخیر و به ویژه در طول یک سال گذشته اظهار داشت: یک شرایطی از حدود 2.5 ساله گذشته، یعنی از پایان دوره پهلوان‌زاده و سرپرستی نیکوخصال آغاز شده است و همچنان هم ادامه دارد. ما امیدوار بودیم با پایان دوران سرپرستی، شطرنج به یک ثبات برسد و به آن روال صعودی که طی سه دهه گذشته رسیده بود، برگردد. به نظرم این قطاری بود که در دوران سرپرستی از ریل خارج شده بود و امیدوار بودیم به مسیر اصلی بازگردد که البته این اتفاق رخ نداد و قطار شطرنج ایران کماکان از ریل دورتر و دورتر می‌شود.

وی درباره مسائل مالی و وعده‌های رئیس فدراسیون خاطرنشان کرد: زمانی که تأمینی نامزد شد، هیچ‌گونه آشنایی با شطرنج و جامعه این رشته نداشت و کسی او را نمی‌شناخت. جالب اینکه شنیدم تأمینی در یک برنامه تلویزیونی عنوان کرده است برخی از رؤسای هیئت‌ها از وی درخواست کردند که کاندیدا شود، در حالی که کسی او را نمی‌شناخت تا بخواهد دعوتش هم کند. او وعده‌های شیرینی داد و گفت که اگر انتخاب شود، بلافاصله پنج میلیارد پول تزریق می‌کند. به هر حال بخشی از وعده‌ها در هر انتخاباتی مرسوم است، ولی حرف‌هایی زد که برخی از رؤسای هیئت‌ها نتوانستند قضاوت درستی داشته باشند، قضاوت صحیحی نداشتند. تأمینی آمد و ندیدیم که حتی یکی از وعده‌هایش هم عملی شود. متاسفانه او به دلیل عدم شناختی که از جامعه شطرنج داشت، نمی‌توانست تصمیم بگیرد و عنان کار را در اختیار یکی دو نفر دیگر داد که آنها هم هیچ کمکی به شطرنج فعلی ما نمی‌کنند و یک وضعیت تمامیت‌خواهی دارند. انگار در و دیوار فدراسیون، ساختمان، تیم ملی، بازیکنان و همه چیز را برای خودشان می‌دانند و هرجوری که دلشان می‌خواهد، تصمیم می‌گیرند.

رئیس سابق کمیته فنی فدراسیون گفت: شما ببینید که ما در شطرنج کجا بودیم و الان به کجا رسیده‌ایم. زمانی یک مسابقه بین‌المللی برگزار می‌کردیم که از بیست و چند کشور در آن شرکت می‌کردند و حتی از اروپا و آمریکا می‌آمدند. الان می‌گویند که مسابقه بین‌المللی برگزار می‌کنیم، جالب اینکه نفراتی خارجی شرکت کننده دو سه نفر هستند که حتی جزو 500 بازیکن برتر ایران هم قرار نمی‌گیرند. بعد می‌گویند بین المللی برگزار می‌کنیم.

شفیعی تصریح کرد: همه اعزام‌ها کنسل شده است. اعزام رده‌های سنی در این 2.5 سال لغو شده که البته بخشی از آن به دلیل مسائل اقتصادی و کرونا طبیعی است، اما در یک سال اخیر چطور؟ دنیا به روند عادی به لحاظ برگزاری مسابقات شطرنج برگشته، ولی در ایران همه چیز تعطیل است، حتی لیگ و اعزام‌ها.

وی با اشاره به اتفاقات پیرامون اعزام تیم ایران به المپیاد جهانی گفت: همین اعزام به المپیاد ببینید که چه اتفاقاتی افتاد تا یک پولی جور شود تا اعزام شوند. یکی از مسئولان فدراسیون دریافت کمک از فدراسیون جهانی برای اعزام را اعلام کرد. این المپیاد همزمان با انتخابات فیده بود. در آن انتخابات یکسری کمک‌ها به کشورهای فقیر و بی‌بضاعت می‌شود که نمی‌توانند در المپیاد شرکت کنند و فیده به آنها کمک می‌کند. جالب است که نمایندگان ایران، کشورمان را فقیر معرفی کرده است. همین جای سوال دارد که این اقدام با اجازه چه کسی این کار انجام شده است که با اعتبار جمهوری اسلامی و اعتبارش بازی شود و راحت بگوییم که در اندازه 2، 3 هزار یورو پول نداریم تا بلیت بخریم و به ما کمک کنند. آیا با وزارت ورزش و نهادهای دیگر هماهنگ شده است؟ آنها ایران را به عنوان یک فدراسیون بی‌بضاعت معرفی و دست گدایی دراز کرده‌اند و چند هزار یورو پول گرفته‌اند که پول بلیت بازیکنان به هند جور و این اعزام انجام شود.

نایب رئیس سابق فدراسیون شطرنج با اشاره به بدهی چند ده هزار یورویی به فدراسیون جهانی گفت: فیده سراغ آن هم خواهد آمد. این نهاد فعلاً به دلیل مسائل انتخاباتی سکوت کرده، ولی بعداً که کمی از انتخابات فاصله بگیریم، به سراغش طلبش خواهد آمد.

شفیعی در ادامه این گفت‌وگو اظهار داشت: اعزام بعدی قرار است کاسه گدایی به کدام سمت دراز شود؟ آیا باید همه چیز کنسل شود؟ ما به جایی رسیده بودیم که در پایان 2017 قهرمان جهان در رده‌های سنی داشتیم، فیروزجا و مقصودلو پرورش یافته بودند و ایران قهرمان آسیا و خادم‌الشریعه دوم جهان می‌شد، همه اینها چه شد؟ از هم پاشید. الان که به گذشته نگاه می‌کنیم، در گذشته برنامه‌ریزی صورت گرفته بود. در پایان دولت قبلی شاهد ورود افراد غیر شطرنجی به تمام پست‌های کلیدی فدراسیون، از سرپرستی گرفته تا دبیری بودیم و تمام آنهایی که سال‌ها خاک این رشته را خورده بودند، بیرون کردند. یک دایره محدودی ایجاد شد و این چیزی است که الان برای شطرنج باقی مانده است؛ صفر و هیچ.

وی خاطرنشان کرد: نمی‌خواهم سیاه نمایی کنم، اما باید بگویم که تأمینی اینکاره نیست. او جای اشتباهی آمده است و حتی اگر بخواهد برود، آنهایی که دوره‌اش کرده‌اند، اجازه نخواهند داد این اتفاق بیفتد. این افراد تامینی را جلو گذاشته‌اند و خودشان پشت آن هستند. همه نیز این را متوجه شده‌اند، نه فقط در شطرنج، حتی خارج از این رشته و در رسانه‌ها و اهالی ورزش درباره شرایط این رشته سوال می‌کنند. واقعاً تعجب می‌کنم که چطور وزارت ورزش هیچ اهمیتی به مسائل نمی‌دهد. آیا سرگرم جام جهانی فوتبال است یا مسائل دیگر؟ ظاهراً شطرنج برایشان اهمیتی ندارد؛ رشته‌ای که به اوج رسیده بود، اما در عرض 2.5 سال نابودش کردند و چیزی از آن باقی نمانده است.

شفیعی درباره انتقاد ملی‌پوشان از بی‌توجهی‌ها گفت: مسئولان فدراسیون به جای آنکه پاسخگو باشند، خواستند که یکی دو بازیکن تیم را سپر بلا کنند تا پاسخگوی مسائل رخ داده نباشند. در نشست خبری هم که فرافکنی کردند و برای آنکه جواب ده‌ها سوال جامعه شطرنج را ندهند، یک مسئله مالیاتی را مطرح کردند. در واقع خواستند اذهان عمومی و رسانه‌ها را منحرف کنند و این بحث داغ را راه انداختند که مانند بومرنگ به صورت فدراسیون خواهد خورد.

گلشنی: استعفای دسته‌جمعی، تنها راه نجات شطرنج است / آبروی ایران را در هند بردند