چهارشنبه 27 فروردین 1404

صرفه جویی 50 درصدی مصرف آب تولید علوفه با روش‌های نوین آبیاری

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
صرفه جویی 50 درصدی مصرف آب تولید علوفه با روش‌های نوین آبیاری

رئیس بخش تحقیقات تغذیه موسسه تحقیقات علوم دامی از راهکار علمی و عملی برای مقابله با بحران آب در صنعت دامپروری خبر داد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - علیرضا آقاشاهی رئیس بخش تحقیقات موسسه تحقیقات علوم دامی کشور استفاده از آبهای نامتعارف نظیر پسابهای تصفیه شده را راهکاری کلیدی دانست و گفت: در برخی از مجتمع های دامپروری پیشرو در ایران، از پساب دامداری برای آبیاری محصولات علوفه ای استفاده می‌شود، نکته مهم اینکه برخی گیاهان همانند نی آب موجود در بستر خود را تصفیه نیز می کنند. به عبارتی با یک نی، دو هدف تولید علوفه و بهبود کیفی آب را نشانه رفته‌ایم. این روش نه تنها از فشار بر منابع شیرین می‌کاهد، بلکه امکان کشت در مناطق خشک را نیز فراهم می‌کند.

وی جایگزینی سیستم های آبیاری جدید به جای روشهای غرقابی را ضروری دانست و افزود: آبیاری نوین در مزارع جهت تولید علوفه تا 50 درصد در مصرف آب صرفه جویی ایجاد می‌کند و بازدهی محصول را افزایش می‌دهد.

آقاشاهی به ضرورت بازنگری در الگوی تغذیه دام ها اشاره کرد و گفت: برخی نهاده‌های خوراک مانند تفاله چغندرقند با صرف انرژی زیاد، آب پاستوریزه موجود در آن را توام با کاهش انرژی غذایی تفاله، تبخیر و آن را خشک می‌کنند و سپس همان میزان آب را دوباره قبل از مصرف در دامداری به آن اضافه می‌کنند. درحالیکه بخش تحقیقات تغذیه، راهکار علمی و فنی آن را بر اساس کارهای پژوهشی، به خوبی ارائه کرده است.

وی ادامه داد: در زنجیره تولید محصولات دامی باید قدم به قدم ردپای آب را رصد کرد و به دور از شعارزدگی نقاط آب‌بر را حذف و یا کم کرد. این مهم باید از ابتدای زنجیره یعنی حداقل صرفه جویی در تولید محصولات علوفه ای شروع شود.

رئیس بخش تغذیه موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، توضیح داد: ادبیات حوزه تولید باید برمبنای هر مترمکعب آب مصرفی به ازای یک مگاکالری انرژی و یک کیلو پروتئین و حتی یک کیلو محصولات دامی تغییر کند. آقاشاهی، نتیجه گیری کرد: علم و فناوری تنها راه نجات است؛ وگرنه ادامه روشهای کنونی، ممکن است به فروپاشی زیست بوم و صنعت دامپروری انجامد.