ضرورت تغییر الگوی توسعه کشور برای حفاظت از محیط زیست و تنوع زیستی
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه ایران غنی از ذخایر ژنتیکی جانوری و گیاهی است، گفت: برخی طرحهای توسعهای طی 70 سال گذشته تاکنون بیشترین آسیب را به داشتههای زیستی کشور وارد کرده است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حسن اکبری اظهار کرد: در ایران 309 منطقه حفاظت شده تحت مدیریت مناطق چهارگانه وجود دارد که در این مناطق 2 هزار مهرهدار وحشی و بیش از هشت هزار گونه گیاهی شناسایی شده است.
وی با اشاره به اینکه در ایران اکوسیستم های متنوعی از پهنههای تالابی تا تپههای ماسهای و اراضی مرتعی وجود دارد که کمترین کشوری دارای چنین ظرفیتی است، گفت: کشور ما جایگاه بسیار ویژهای از بُعد تنوع زیستی و اکوسیستمی دارد که میتوان بیشترین بهرهبرداری از منابع ژنی موجود در کشور برد ولی بیتوجهی به این مقوله بسیاری از این منابع ژنتیکی را از دسترس خارج کرده است.
برخی صنایع برای دریافت مجوز محیط زیست به "دروغ" متوسل میشوند!معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست بیان کرد: تخریب جنگل دیلمان، خشکی زایندهرود، خشکی دریاچه پریشان و بسته شدن پرونده حیات دو گونه گربهسان بزرگ ایران و همچنین بسیاری از مشکلات حوزه آب و کانونهای فرسایش از پیامدهای برخی طرحهای توسعهای است.
اکبری با تأکید بر اینکه باید مدل توسعه را تغییر دهیم، افزود: رویکرد توسعه باید در کشور تغییر کند هرچند تاکنون نتوانستهایم در کنار دستگاههای توسعهگر، بخشی از فرمان توسعه را به دست بگیریم.
وی گفت: برخی طرحهای توسعهای در خانه حیات وحش انجام میشود که باید دستگاههای اجرایی در این زمینه نهایت دقت را داشته باشند؛ تا زمانی که تغییر رویکرد در بدنه دستگاههای توسعهگر نداشته باشیم روزبه روز محیط زیست و حیات وحش بیشتر از بین میرود.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: تخریب محیط زیست در سیستم حسابرسی کشور وزن ندارد و زمانی که ارزش یک درخت در جنگل هیرکانی به اندازه جان یک انسان باشد به مرحلهای از رشد میرسیم که طبیعت را خودمان حفظ کنیم.
اکبری افزود: باید در دستگاههای متولی محیط زیست و منابع طبیعی با تغییر رویکرد، زیرساختها را به سمت مدیریت جدید پیش ببریم و دانشجویانی را تربیت کنیم که متفاوت فکر کنند به طوریکه چندین واحد حفاظت مشارکتی، روانشناسی محیط زیست و اخلاق محیط زیست جایش در دانشگاهها خالی است.
وی ادامه داد: حفاظت از گونههای گیاهی و جانوری با مشارکت مردم بهترین راهکار است و در این زمینه باید مردم پای کار بیایند.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: یک نقص قانونی در سازمان حفاظت محیط زیست داریم که از یکسال پیش در این موضوع ورود کردهایم زیرا در حوزه تنوع زیستی تنها قانون حفظ تنوع زیستی ما قانون شکار و صید مصوب سال 1346 است ولی قانون اساسی را نمیتوان به تنهایی اجرا کرد.
اکبری با بیان اینکه قانون مطالبهگرانهای نداریم، افزود: باید برنامههای خاصی برای گونههایی که در لبه پرتگاه انقراض هستند مثل گوزن زرد و یوزپلنگ ایرانی داشته باشیم تا در سالهای آینده احیا شوند. باید با یک خرد جمعی و تصمیم عاقلانه برای حفظ تنوع زیستی کشور تلاش کرد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: پیشنویس مصوبهای را آماده کردهایم که به زودی به دولت میرود تا مردم پای کار بیایند و بخشی از حفاظت به مردم سپرده شود.