سه‌شنبه 24 تیر 1404

«طراشعر» و استفاده از ظرفیت گرافیکی حروف

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
«طراشعر» و استفاده از ظرفیت گرافیکی حروف

کتاب «طراشعر» به قلم امین افضل‌پور در معرفی سبک شعری طراشعر، توسط نشر هرمز منتشر شد.

کتاب «طراشعر» به قلم امین افضل‌پور در معرفی سبک شعری طراشعر، توسط نشر هرمز منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «طراشعر» به قلم امین افضل‌پور در معرفی سبک شعری طراشعر، توسط نشر هرمز منتشر شد.

این کتاب شامل مقدمه‌ای از احمد بیرانوند، شاعر، نویسنده و منتقد ادبی با نام «مکثی در طراشعر» است و تلاش دارد ویژگی‌های این قالب ادبی را معرفی کند.

بیراوند در این مقدمه با اشاره به اینکه شعر به هنگام شنیدن، هنری دست دوم و در دیدن، هنری دست سوم حساب می‌شود، گفته است: «این واسطه‌های دوم و سومی که به آنها اشاره می‌کنم به معنای سطح‌بندی هنر نیست بلکه به معنای فاصله‌ای است بین آنچه رخ می‌دهد تا آنچه ما می‌بینیم گویی ما یک اتفاق را در روایت سوم یا دوم می‌شنویم چراکه هیچ‌چیز در جهان قابل فهم بی‌واسطه نیست. حتی ما خود با شعور خود بی‌واسطه نیستیم و همیشه بین ما و جهان اطراف لایه‌ای هرچند نازک از دانستن و ندانستن فاصله می‌اندازد و درک هنر و در این مجال، شعر از این قانون مبرا نیست.»

وی ادامه داده است: «اگر تاکنون شعر را از راه شنیدار و بعد از آن از راه خواندن دریافته‌ایم اکنون شکل دیگری از واسطه به واسطه‌های پیشین می‌افزاید و شعر را از هنری دست سوم به هنری دست چهارم تبدیل می‌کند».

به اعتقاد بیرانوند در طراشعری که امین افضل‌پور به ما پیشنهاد می‌دهد، «شاعر از حروف نه تنها به صورت صوتی بلکه به شکل تصویری نیز کار می‌کشد و به عبارتی از توان گرافیکی حروف بازتعریفی برای ایجاد رابطه‌ای دوسویه میان شعر و تصویر بهره می‌برد؛ این حرکت به گونه‌ای است که ما حروف را به شکلی دیگرگونه در کار می‌بینیم و به تعاقب آن، تصویر را با طنازی بیشتری درک می‌کنیم».

کتاب طراشعر دو فصل دارد. در فصل اول نمونه‌هایی از طراشعر آمده و فصل دوم شامل «مصاحبه، گفت‌وگو، نقد و مقاله پیرامون طراشعر» است که گزیده‌ای از مصاحبه‌های افضل‌پور با خبرگزاری ایبنا، رادیو تارنا، شبکه رادیویی ایران و مجله ادبی توتم است. در این فصل همچنین یادداشت‌هایی از حمیدرضا شکارسری، محمدرضا سنگری، علیرضا نصیری خانقاه، فرخ لطیف‌نژاد رودسری، آرش آذرپیک، مجتبی تجلی، ندا جوادی، حسن رسولی، رضا روشنی، عابدین پاپی، آرش سیستانی، اکبر بهداروند، گیتا قلاوند، سارا محمدی نوترکی، علیرضا رحیمی موحد، سیده‌نیک‌ناز رضوی حقیقی، هنگامه اهورا، مسعود سینایی‌فر و ناهید پورزرین به کتاب ضمیمه شده است.

کتاب «طراشعر» توسط انتشارات کتاب هرمز در 262 صفحه و با قیمت 450 هزار تومان راهی بازار نشر شده است.