طلایی که از خاک میروید / کشت گیاهان دارویی نوشداروی کشاورزی در بحران کم آبی
استان لرستان با داشتن گونه های مختلف گیاهان دارویی در ردیف یکی از رویشگاههای اصلی گیاهان دارویی کشور قرار دارد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، جمعآوری و کشت گیاهان دارویی در لرستان و خرمآباد دارای سابقهای طولانی و چند صدساله است، از سال زراعی 1395 - 1394 کشت گیاهان دارویی بهعنوان گیاهان پولساز موردحمایت دولت و جهاد کشاورزی قرار گرفت و در این راستا تشکلها و شرکتهای خدماتی تولید بذر، نهال، آموزش و خرید محصول ایجاد شد؛ بهطوریکه امروز شاهد توسعه و گسترش کشت گیاهان دارویی از چند صد متر به هکتار و دهها هکتار هستیم.
مواد موثره موجود درگیاهان دارویی از گذشته های بسیار دور تا به امروز نقش ویژه و ارزشمندی را در طب سنتی و طبیعی در سراسر جهان ایفا کرده اند. این گیاهان به طور معمول در طبیعت یافت میشوند و حتی میتوان بدون داشتن مزرعه، با شناسایی مناطق مختلف و گیاهان، با برداشت آنها اقدام به فروش مستقیم و یا فرآوری آنها نمود.
زعفران کشتی پر سود برای کشاورزان
مراد بیرانوند، در گفتوگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: در حال حاضر در استان لرستان 410 هکتار با تولیدی حدود یک هزار و 250 کیلوگرم زعفران کشتشده است که بیش از 160 هکتار آن با تولیدی برابر با 510 کیلوگرم در خرمآباد کشتشده است.
وی افزود: در بیشتر روستاهای خرمآباد کشت زعفران بهعنوان کشتی سودآور و بدون نیاز آبی کشت میشود، هر هکتار آن بستگی به سن کاشت، بین سه تا 6 کیلوگرم زعفران خشک تولید میکند.
مدیر جهاد کشاورزی خرمآباد عنوان کرد: هر هکتار زعفران در خرمآباد درآمدی نزدیک به یک میلیارد ریال را نصیب کشاورزان مینماید، هر هکتار زعفران، 100 نفر را به مدت دو ماه مشغول فعالیت میکند.
وی تصریح کرد: در راستای چیدن، پاک کردن و خشککردن با هماهنگی سازمانهای مردمنهاد و محله محور بیش از هزار نفر از خانمهای سرپرست خانوار و کمبضاعت محلههای فقیرنشین مراحل آموزش را گذرانده و از مزرعه تا عرضه به بازار در کنار کشاورزان میباشند.
گیاهان دارویی معجزه شفا بخش طبیعت
بیرانوند خاطرنشان کرد: علاوه بر زعفران در خرمآباد کشت گیاهان دارویی، بهلیمو، سیاهدانه، گل محمدی، بابونه، رازیانه، خرفه، مرزه، گلگاوزبان، آویشن، اسطوخدوس و... از توسعه قابلتوجهی برخوردار بوده است.
مدیر جهاد کشاورزی خرمآباد بیان کرد: تابهحال بیش از 200 هکتار انواع گیاهان دارویی علاوه بر زعفران کشتشده که بهطور میانگین هر هکتار بیش از 700 میلیون ریال درآمد را نصیب کشاورزان میکند، هر هکتار توان بکار گیری و اشتغال 20 نفر را برای شش ماه دارد و میتوان گفت هر هکتار گیاه دارویی 10 نفر شغل دائم را در سال ایجاد میکند.
وی تأکید کرد: جهاد کشاورزی در راستای حمایت و توسعه سطح گیاهان دارویی عملیات گسترده آموزشی و ترویجی، ایجاد مزارع الگویی، تأمین بذر، نهال و... را به عملآورده و تسهیلات ارزانقیمت قابلتوجهی را در جهت توسعه، کشت و ایجاد کارخانجات و کارگاههای فرآوری و بستهبندی گیاهان دارویی در اختیار علاقهمندان قرار داده است.
فعالیت 4 کارخانه فرآوری
بیرانوند گفت: به ازای هر هکتار کشت گیاه دارویی 250 میلیون ریال تسهیلات ارزانقیمت در جهت حمایت از اشتغال و توسعه کشت در اختیار کشاورزان قرار میگیرد و در حال حاضر چهار کارخانه فرآوری و تولید داروهای گیاهی در خرمآباد فعال میباشند.
مدیر جهاد کشاورزی خرمآباد با اشاره به صدور مجوز احداث کارگاههای کوچ خانگی درزمینه بستهبندی و فرآوری، اسانس گیری، پرکنی، خشککنی و روغنگیری اذعان داشت: با توجه به مشکلات کمآبی و خشکسالی، برنامه اصلاح الگوی کشت در دستور کار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قرارگرفته و توسعه کشت گیاهان دارویی در سند راهبردی خشکسالی منظور گردیده، بطوریکه با توجه به شرایط آب و هوایی و وجود اراضی دیم مستعد توسعه کشت انواع گیاهان دارویی در اولویت قرار دارد.
اسفندیار حسنی مقدم رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان اظهار داشت: در زمینه کشت گیاهان دارویی استان لرستان با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی جز بی نظیرترین مناطق کشور و جهان است و تنوع گیاهی بسیار زیادی در استان وجود دارد.
وی افزود: با توجه به ظرفیت لرستان در تولید گیاهان دارویی، یک برنامه 10 ساله تدوین شده که براساس آن 18 هزار هکتار گیاه دارویی در استان کشت و سهم هر شهرستان هم مشخص شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان با بیان اینکه برای اجرای این برنامه سالانه به 30 میلیارد تومان سرمایه گذاری نیاز داریم، عنوان کرد: طی برآوردی که انجام شده اجرای این طرح میتواند به اشتغال 45 هزار نفر منجر شود که این انقلابی در اشتغال استان خواهد بود.
انتهای پیام /