یک‌شنبه 5 مرداد 1404

ظرفیت فعلی برق کشور به 150 هزار مگاوات رسید

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
ظرفیت فعلی برق کشور به 150 هزار مگاوات رسید

معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر با تاکید بر مهار مصرف بار برق گفت: با افزایش بار مصرف و تنوع منابع، انتظار می‌رود که ناپایداری‌های بار و ورود منابع تجدیدپذیر به شبکه، چالش‌هایی جدیدی در حوزه برق و ناترازی انرژی ایجاد کند.

محمد اله داد به وضعیت و چالش‌های صنعت برق و نیروگاهی در ایران اشاره کرد و اظهار داشت: ظرفیت فعلی کشور در حوزه برق حدود 150 هزار مگاوات است و در حال حاضر 900 هزار دستگاه ترانسفورماتور در این صنعت فعال هستند.

وی افزود: اگر ظرفیت‌های جدیدی اضافه شود، می‌تواند به بهبود ترازهای شبکه و بهره‌برداری بهتر کمک کند. همچنین، زیرساخت‌های مربوط به حوزه آلومینیوم و صنایع خُرد، که بهره‌برداری کامل ندارند، نیازمند توجه و توسعه است.

معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر ادامه داد: در یک سال اخیر، گروه‌های مختلف در حوزه توسعه بازار و تامین مالی قراردادها، فعال بوده‌اند و از نتایج این فعالیت‌ها رضایت دارند.

وی با بیان اینکه توسعه محصولات و توجه به بازارهای جدید، هدف‌گذاری‌های کشور را به سمت توسعه پایدار شبکه برق سوق داده است گفت: اما با افزایش بار مصرف و تنوع منابع، انتظار می‌رود که ناپایداری‌های بار و ورود منابع تجدیدپذیر به شبکه، چالش‌هایی جدید ایجاد کند. این تغییرات نیازمند مفاهیم بنیادی مانند بار پایدار، تولید متمرکز و انتقال یک‌سویه است که باید در سیستم لحاظ شوند.

اله داد تاکید کرد: سیستم‌های فعلی باید بتوانند نوسانات را کنترل و کیفیت برق را حفظ کنند. هزینه‌های نگهداری و بهبود این سیستم‌ها نیز باید در نظر گرفته شود، زیرا این هزینه‌ها فرصت‌ها و چالش‌هایی را ایجاد می‌کند.

وی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین مسائل، مصرف بی‌رویه برق است گفت: اگر مصرف کاهش نیابد، تولید فعلی تنها 50 درصد نیاز کشور را تامین می‌کند و این میزان کافی نیست.

معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر عنوان کرد: اگر مصرف بار کنترل نشود ناترازی شدت می یابد.

به گفته وی، نیروی انسانی و صنعت برق در ایران سابقه‌ای حدود هفت دهه فعالیت دارد و این صنعت در کشور اهمیت زیادی دارد. هدف نهایی، بهره‌برداری هوشمندانه و بهینه از منابع و کاهش وابستگی به نوسانات است تا بتوان امنیت و پایداری شبکه برق را تضمین کرد.

در ادامه این رویداد، مهدی صادقی مدیرعامل گروه صنعتی ایران ترانسفو گزارشی از اقدامات این گروه صنعتی ارائه کرد و گفت: این گروه صنعتی، جزو صنایع پیچیده و ساخت محور کشور محسوب می‌شود و در دسته‌بندی صنایع، یا صنعت کامودیتی (مواد اولیه و کالاهای عمومی) یا صنعت پیشرفته و ساخت‌محور قرار دارد.

وی ادامه داد: اهمیت این صنعت در توسعه اقتصادی، افزایش ارزش افزوده و پیشرفت روزافزون اقتصاد صنعتی کشور است.

مدیرعامل گروه صنعتی ایران ترانسفو با بیان اینکه هدف اصلی این شرکت، عمق‌بخشی به زنجیره ارزش و توسعه فعالیت‌های داخلی است گفت: این گروه صنعتی در حوزه ترانسفورماتور، با بازدید از مجموعه‌های خارجی، متوجه شده است که در اکثر کشورها، زنجیره تولید شامل مونتاژ اولیه و ثانویه است و در ایران، این زنجیره طی سال‌ها شکل گرفته است.

وی عنوان کرد: در حال حاضر، این گروه صنعتی بیش از چهار هزار و 100 نفر در شرکت‌های اصلی و تابع خود اشتغال دارند که با احتساب شرکت‌های وابسته، این تعداد به بیش از چهار هزار و 600 نفر می‌رسد.

صادقی با اشاره به اینکه این گروه در سه حوزه اصلی فعالیت می‌کند گفت: حوزه نوآوری و دانش‌بنیانی، حوزه تولید شامل تولید کامل، مواد، تجهیزات و محصول نهایی، و حوزه خدمات فنی مهندسی است همچنین، در حال تاسیس کارخانه نوآوری در صنعت برق و انرژی است که با حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری، با نام "19+1" راه‌اندازی می‌شود و هدف آن تجمع شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه صنعت برق و انرژی‌های تجدیدپذیر است.

مدیرعامل گروه صنعتی ایران ترانسفو تاکید کرد: در حوزه بازار، این گروه حدود 85 درصد بازار را در اختیار دارد و برنامه‌ریزی کرده است که پروژه‌های نیمه‌تمام را در سال جاری یا سال آینده بهره‌برداری کند و پروژه‌های جدیدی در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر و زنجیره مس، به عنوان پروژه‌های پیشران، اجرا کند، همچنین، توسعه پورتفوی سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر، نوآوری، تولید و خدمات فنی مهندسی در دستور کار قرار دارد.

وی با بیان اینکه در حوزه توسعه ساخت داخل، هدف افزایش تدریجی سهم ساخت داخل از 68 درصد کنونی به میزان قابل توجه است گفت: در سال 1402، برنامه‌ریزی شده است که این سهم به طور متوسط به 76 درصد برسد و هدف‌گذاری شده است که ارزش واردات مواد و تجهیزات در سال مالی جاری از 71 میلیون دلار به کمتر از 50 میلیون دلار کاهش یابد.

صادقی گفت: این کاهش با تمرکز بر داخلی‌سازی قطعات و تجهیزات، تفاهم‌نامه‌های متعدد و همکاری با سازندگان داخلی محقق می‌شود. تاکنون، 29 تفاهم‌نامه امضا شده است که 17 مورد آن مربوط به داخلی‌سازی کامپوننت‌ها و تجهیزات است و در رویداد جاری، تفاهم‌نامه‌های جدیدی امضا خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه این رویداد بر اهمیت کنترل پروژه، تست و کنترل کیفیت در دوره صنعتی تأکید دارد گفت: جلسات منظم کمیته‌های داخلی برای تعمیق ساخت داخل و تکمیل زنجیره ارزش برگزار می‌شود. این اقدامات، نشان‌دهنده تعهد گروه صنعتی در جهت توسعه داخلی، کاهش وابستگی به واردات و ارتقاء توانمندی‌های داخلی در صنعت ساخت و تولید ترانسفورماتور است.