ظریف: ایران به دلایل نافذتر از «توافق» با سلاحهای هستهای مخالف است / اروپا باید تروریسم اقتصادی آمریکا را رد کند
به گزارش خبرگزاری دانشجو، «محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران امروز پنجشنبه در توئیتر از کشورهای اروپایی خواست با تروریسم اقتصادی آمریکا مخالفت کنند.
ظریف در توئیتر نوشت: «ایران بنا به دلایل مذهبی و راهبردی که بسیار نافذتر از هر "توافقی" است با سلاحهای هستهای مخالف است. اما اگر سه کشور اروپایی / اتحادیه اروپا خواستار اجرای کامل تمهیدات اعتمادساز و ارتقاء شفافیتی هستند که برجام امکان آن را فراهم آورده باید همانطور که اقدام تبهکارانه آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل را رد کردهاند تروریسم اقتصادی این کشور را هم رد کنند.»
کشورهای اروپایی روز 25 مرداد به قطعنامه آمریکا برای تمدید محدودیتهای تسلیحاتی علیه ایران رأی ممتنع دادند. چین و روسیه تنها کشورهایی بودند که با این قطعنامه مخالفت کردند.
واشنگتن از قبل اعلام کرده بود چنانچه در تمدید محدودیتهای تسلیحاتی علیه ایران موفق نشود قصد دارد بر حسب تفسیر خود از قطعنامه 2231 شورای امنیت و توافق هستهای برجام برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران اقدام کند.
آمریکا روز 30 مرداد با تقدیم نامهای به رئیس شورای امنیت، ضمن متهم کردن ایران به «نقض اساسی» تعهداتش در «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) این شورا را از خواست خود برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران مطلع کرد.
چنانچه آمریکا از برجام خارج نشده بود، این نامه، روند 30 روزهای را آغاز میکرد که میتوانست به «بازگشت خودکار» تحریم سازمان ملل علیه ایران منجر شود.
در آن حالت، تمامی تحریمهای سازمان ملل نیمه شب 20 سپتامبر به وقت گرینویچ (برابر با 04:31 بامداد 30 شهریورماه) علیه ایران از سر گرفته میشدند. این تاریخ، چند روز قبل از سخنرانی دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد است.
با این حال، آمریکا اردیبهشت سال 1397 به مشارکتش در برجام خاتمه داده و طبق گفته اعضای شورای امنیت نمیتواند از حقوق تصریحشده در این توافق و متن قطعنامه صادرشده برای تأیید آن استفاده کند.
به همین دلیل، تلاش آمریکا از همان آغاز با مخالفتهای جدی روبرو شده است. خبرگزاری رویترز 1 شهریورماه گزارش داد 13 عضو شورای امنیت با نگارش نامههایی مخالفت خودشان را با خواست آمریکا برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران اعلام کردهاند.