عدمالنفع6 هزار میلیارد تومانی بخش ریلی برای دولت و بخش خصوصی
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از انجمن حمل و نقل ریلی، در این نامه که به امضای انجمن صنفی شرکت های حمل و نقل ریلی و خدمات وابسته، انجمن مهندسی حمل و نقل ریلی ایران، انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان واگن، لکوموتیو، کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار حمل و نقل ریلی، انجمن مهندسی حمل و نقل ایران و کارشناسان ارشد حوزه حمل و نقل ریلی رسیده، آمده است: بررسی عملکرد بخش حمل ونقل ریلی در سال 1401 و مقایسه آن با سال های گذشته حاکی از استمرار و تشدید افت در مهمترین شاخصهای عملکردی این بخش است.
در این نامه آمده است: در سال 1401، اگرچه با سرمایهگذاری بخش خصوصی، ورود حدود 1600 دستگاه واگن باری نو به شبکه منجر به افزایش 5.7 درصدی جمعیت این ناوگان شد، شاخص «تن کیلومتر کل بار ریلی حمل شده»، 8.1 درصد نسبت به سال 1400 افت داشته است.
نویسندگان در این نامه تاکید کردهاند: این در حالی است که شاخص یاد شده در سال 1400 نیز نسبت به سال 1399 با وجود رشد 3.4 درصدی جمعیت واگن های باری، 8.5 درصد کاهش یافته بود. این بدان معناست که افزایش ناوگان نه تنها به افزایش عملکرد حمل بار منجر نشده، حتی با افت عملکرد و درآمدزایی نیز همراه شده است تا سرمایه گذاران بخش خصوصی بیش از پیش از این بخش دلزده شوند. در واقع طی دو سال گذشته شاخص بسیار مهم «بهره وری متوسط ماهیانه واگن های باری» که ملاک جذابیت سرمایه گذاری خصوصی در این بخش است، با رسیدن به 83 هزار تن کیلومتر، افت حدود 25 درصدی را نسبت به سال 1399 تجربه کرده است، به این معنا که هر 4 واگن باری در سال 1401، به اندازه 3 واگن باری در سال 1399 بار حمل کرده اند که این مصداق تضییع منابع کشور و بخش خصوصی است.
نویسندگان همچنین در این نامه خطاب به رئیس جمهور نوشتهاند: این افت سنگین در شرایطی رخ داده که شاخص بهره وری واگن باری در کشور ما حدود یک چهارم تا یک سوم مقادیر مشابه در کشورهای دارای راه آهن توسعه یافته است و نظام مدیریت ریلی کشور باید به گونه ای این فاصله فراوان را که به مثابه هدر رفت سنگین ثروت ها و نعمات است جبران کند.
فعالان صنعت ریلی در این نامه همچنین در خصوص عدم النفع شرکتهای خصوصی مالک واگن باری و راهآهن تاکید کردهاند: در این دو سال، علاوه بر خسارات ملی فوق، با در نظر گرفتن نرخ های سال 1401، خسارت عدم النفع شرکتهای خصوصی مالک واگن باری (با نرخ میانگین 100 تومان به ازای هر تن - کیلومتر) حدود 1600 میلیارد تومان و خسارت عدم النفع راه آهن دولتی به طور مستقیم (با نرخ میانگین 280 تومان به ازای هر تن کیلومتر) نیز حدود 4400 میلیارد تومان بوده است.
این نامه در خصوص عملکرد راه آهن در بخش مسافری نیز با بیان اینکه در بخش مسافری، هر دو شاخص «مسافر جابهجا شده» و «مسافرکیلومتر جابهجا شده» در سال 1401 رشد 44 درصدی نسبت به سال 1400 داشته و به اعداد سال 1399 بازگشته، تاکید کرده است: باید توجه داشت که در سال های 1399 و 1400 به دلیل همه گیری ویروس کرونا و الزام فاصله گذاری، قطارهای مسافری کماکان با همه واگنهای خود خدمت رسانی میکردند، اما افت شدیدی در دو شاخص جابه جایی مسافر به وجود آمد و رشد آمار این دو شاخص طی سال گذشته، ناشی از حذف محدود فاصله گذاری و تکمیل ظرفیت قطارها بوده است.
این نامه همچنین به مسئولان در خصوص کاهش لکوموتیوهای آماده به کار در شبکه ریلی هشدار داده و مینویسد: از مهمترین روندهای چند سال اخیر که اثر سوء آن بر وضعیت بخش ریلی جدی است، کاهش درصد آماده به کاری لکوموتیوها بوده است. اگر چه مطابق آمار ماهنامه 12 ماهه 1401 شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران موجودی سرمایهای لکوموتیوها از 958 دستگاه در فروردین به 988 دستگاه در اسفند رسیده و در این سال، 30 دستگاه لکوموتیو به شبکه حمل ونقل ریلی کشور اضافه شده است، باید توجه داشت که متوسط تعداد لکوموتیو آماده به کار روزانه در سال 1401 نسبت به سال 1400، صرفاً 5 دستگاه افزوده شده است. در واقع با وجود تزریق لکوموتیو به شبکه، آماده به کاری این ناوگان تغییر محسوسی نداشته است و این به معنای هدر رفت خالص 25 دستگاه لکوموتیو طی سال مذکور است.
امضاکنندگان این نامه، معتقدند که اصرار ناشی از ضعف اراده یا تحلیل برخی از مدیران ارشد راه آهن در سالهای اخیر بر حفظ و حتی توسیع و تعمیق دایره تصدیگری ناکارآمد و ضد توسعهای خود، از یک سو به بروز خسارات و دشواری های پیش گفته منتج گشته و از سوی دیگر موجب تشدید وخامت اوضاع در آینده خواهد شد، مگر آن که بزرگان نظری عمیق تر بر این بخش بیمار افکنند و زودتر چاره ای سازند و طرحی نو دراندازند.
نویسندگان در پایان این نامه ضمن آرزوی موفقیت برای دولت ابراز امیدواری کردهاند: با تمرکز کافی دولت و دیگر ارکان حاکمیت بر حل مشکلات و توسعه بخش ریلی، شاهد ایفای نقش مثبت و شایسته این بخش در اقتصاد کشور باشیم، چنان که در کلام رهگشای رهبر معظم انقلاب نیز به دفعات، ضرورت و وجوب تسریع در رشد بخش ریلی مشهود بوده است. از درگاه حضرت پروردگار، آرزومند توفیق جنابعالی و همقطاران دیگر در سفر کاری مقدس پیش روی دولت هستیم. پایان پیام /