عزیزی خادم خوب حرف زدن را بلد نیست / دهن کجی مهدوی کیا اصلا عجیب نبود / راهکار کسب درآمد تبلیغات محیطی دست خود باشگاههاست
می گویند حرف نزده را همیشه می توان زد اما حرفی که زده شود را نمی توان جمع کرد. امروز فدراسیون فوتبال درگیر بی هنری در چگونه حرف زدن مدیرانش بالاخص رئیس فدراسیون است و حواشی زیادی برای خودشان تولید می
سرویس ورزش مشرق - امیررضا واعظ آشتیانی در گفتگو با مشرق درخصوص حواشی اخیر پیرامون بحث تبلیغات محیطی و حق پخش تلویزیونی بین باشگاه های لیگ برتری و سازمان لیگ گفت: تبلیغات محیطی جزو منابع درآمدی هر باشگاهی است و هر باشگاهی حق دارد تبلیغات محیطی را در بازی هایی که میزبان هستند بهره ببرند. اما این موضوع شرایط خاصی را می طلبد و ساختار مناسب و یک سازمان منظم و یک برنامه می خواهد که صرفا منابع یک باشگاه نباشد، چون هر باشگاهی حیاتش به دیگر باشگاه ها بستگی دارد. پس باید به گونه ای باشد که منافع دیگر باشگاه ها نیز تامین شود. در دنیای حرفه ای که مبتنی بر اقتصاد ورزش است، به گونه ای عمل می کنند که منافع همه باشگاه ها و حقوق فدراسیون مربوطه هم محفوظ بماند اما همانگونه که گفتم نیاز به یک ساختار منظم و مدون دارد.
وی ادامه داد: اما در لیگ برتر ایران این که هر باشگاهی باید برای خودش درآمدزایی بالاخص در حوزه تبلیغات محیطی داشته باشد، به یکباره و به تنهایی نمی تواند انجام دهد و به تیم های میهمان اعلام کند یک مبلغی به شما می دهم. این کار صرفا یک داد و ستد عامیانه خارج از حوزه حرفه ای است و آماتورگونه محسوب می شود. سازمان لیگ مدعی است که باشگاه ها برای بحث تبلیغات محیطی به آن ها وکالت داده اند، چرا که باشگاه های کوچکتر یا راه های کسب درآمد را نمی دانند و یا به خاطر نداشتن هوادار زیاد نمی توانند منابع زیادی برای خود کسب کنند و شاید از دادن این وکالت نامه راضی باشند. البته در دادن این وکالت نارضایتی هایی هم وجود دارد و عدم شفاف سازی و پاسخگویی سازمان لیگ موجب ناراحتی خیلی از باشگاه های پرطرفدار شده است.
مدیرعامل اسبق استقلال درخصوص نظام مند شدن این موضوع اظهار داشت: باید قبل از آغاز لیگ همه مدیران باشگاه ها جمع می شدند و یک تشکیلات مستقل جدا از سازمان لیگ تشکیل می دادند. در برخی کشورهای اروپایی و آسیای شرقی مدل های تقسیم این درآمد محیطی از قبل مشخص است، مثلا در ژاپن فارغ از هر نتیجه ای و فارغ از تعداد هوادار و طبق قراردادی که برای همه مسابقات در ابتدای فصل مشخص شده است، تیم میزبان 60 درصد و تیم میهمان 40 درصد از این تبلیغات درآمد دارند.
وی افزود: فوتبال ما اصلا اتحادیه ندارد و این اتخادیه فوتبالی که وجود دارد اصلا ربطی به باشگاه ها ندارد و برای برخی مدیران است و یک مدیر غیرفوتبالی دارد. اتحادیه فوتبال در اروپا و انگلیس معنی دارد. اگر روزی اتحادیه ای تشکیل شد و باشگاه ها در آن ذینفع شدند و ساختارمند شد آن وقت می توان برگزاری مسابقات و پیگیری مشکلات را هم به این اتحادیه سپرد. اما خود باشگاه ها همانگونه که بالاتر گفتم می توانند با هماهنگی یک تشکیلات مستقل ثبت کنند و امورات هماهنگی را انجام دهند و بحث تبلیغات محیطی و منابع درآمد را پیگیری و نظام مند کنند. این تشکیلات اصلا ربطی به فدراسیون و AFC هم ندارد و می توانند با تشکیل مجمع و تعیین هیئت مدیره قوانینی برای کسب درآمد به صورت عادلانه و ساختارمند تدوین کنند. امسال این کار نمی تواند انجام بگیرد به دلیل همان وکالتی که اول فصل داده اند و از سال بعد برای همه امورات از قبیل بلیت فروشی و تبلیغات محیطی و... این کار را انجام دهند.
واعظ آشتیانی در خصوص اختلاف استقلال و پرسپولیس با سازمان لیگ در چند وقت اخیر به مشرق گفت: بحث اصلی به خاطر کارگزاری هست که دو باشگاه انتخاب می کنند و سازمان لیگ یک ضمانت قوی می خواهد که در وسط فصل یکدفعه رها نکنند و از انجام تعهداتشان باز بمانند.
وی درباره حواشی اخیر فدراسیون فوتبال و عزیزی خادم و انتقاداتی که به فدراسیون وارد است بیان کرد: اگر از درون هر تشکیلاتی حواشی ایجاد شود و به بیرون درز کند، کار بسیار سخت می شود. اما یک هنر مدیریتی می تواند مشکلات را مدیریت کند و مانع آسیب رسیدن به مجموعه تحت کنترل شود. برخی مدیران ما بلد نیستند درست حرف بزنند. خوب صحبت کردن برای یک مدیر هنر است و از لابلای یک مصاحبه می شود کلی حواشی بیرون بیاید. می گویند حرف نزده را همیشه می توان زد اما حرفی که زده شود را نمی توان جمع کرد. امروز فدراسیون فوتبال درگیر بی هنری در چگونه حرف زدن مدیرانش بالاخص رئیس فدراسیون است و حواشی زیادی برای خودشان تولید می کنند.
واعظ در پایان به ماجرای حضور حاشیه دار مهدی مهدوی کیا در مسابقه ستارگان جهان و ستارگان عرب با حضور یک مربی اسرائیلی اشاره کرد و گفت: این کار بسیار اشتباه بود و آقای مهدوی کیا به همراه چند نفر دیگر قبلا هم از این رفتارهای حاشیه آمیز داشته اند و عجیب نبود و این اقدام از نظر من یک دهن کجی بود. فدراسیون فوتبال هم همانگونه که عرض کردم به دلیل نداشتن هنر مدیریت در این ماجرا کم تقصیر نیست.