غنیسازی اورانیوم
غنیسازی اورانیوم
به نوشته الجزیره با وجود سالها تلاش و پس از فراز و نشیبهای فراوان، برجام احیا نشده و این مسئله موجب افزایش تنشها در سراسر منطقه شده است.
غرب در دیپلماسی هستهای خود با ایران، توافقات محدود و کمدامنهای را دنبال کرده است. به عنوان مثال، بسیاری از مفاد برجام به مرور زمان از بین میرود و این توافق عامدانه مسائل منطقهای را نادیده میگیرد، زیرا سیاستگذاران غربی معتقد بودند که نمیتوانند که به طور همزمان به مناقشه هستهای و تنشهای دیگر رسیدگی کنند.
اقتصادنیوز: یک طرح توافق جامع در سطح منطقه میتواند بسیار بادوامتر و قدرتمندتر از برجام باشد.
نشریه فارن پالیسی در یادداشتی به مناسبت پنجمین سالروز خروج ترامپ از برجام نوشت: در مدت پنجسال گذشته، چشمانداز حلوفصل صلحآمیز بحران هستهای از بد به بدتر تبدیل شده است و تهران باردیگر در آستانه نقطه گریز قرار دارد. با این حال ما نباید اجازه دهیم که تلاشهای فانتزی برای دستیابی به توافق بهتر، مزایای عملی مهار برنامه هستهای را تحتالشعاع قرار دهد.
ممکن است توافق ایران و آمریکا ناممکن باشد اما با برقراری رابطه بهتر پادشاهیهای غرب حوزه خلیج فارس با ایران که زمانی غیر ممکن به نظر می رسید، توافقی پایدارتر برخلاف برجام امکانپذیر است. این توافق تازه به تهران آرامش اقتصادی معنادارتر و پایدارتری ارائه می دهد و می تواند به طور دائم و نه موقت برنامه هسته ای ایران را مهار کند
حتی دولت بایدن هم در ابتدا شیفته «توافقی طولانیتر و قویتر» با ایران بود. اگرچه، از منظر کاهش خطرات احتمالی، برجام به این دلیل ارزشمند بود که مستقیما روی توانمندیهای هستهای تهران در حال حاضر و در آینده اثر گذاشت. آنچه برجام در مدت کوتاهی به آن دست یافت، وضعیتی امنتر از طریق بازگردانی برنامه هستهای ایران به عقب و ایجاد سازوکارهایی برای نگه داشتن ایران در این سطح پاینتر بود.
یک توافق منطقه ای بین ایران با کشورهای عربی خلیج فارس پیشنهادی است که «علی واعظ» و «ولی نصر» ارایه کرده و معتقدند می تواند بسیار بهتر از احیای برجام، منافع طرف های دخیل از جمله ایران را تامین کند.
ظاهراً دولت آمریکا دیگر علاقهای به بازگشت به توافقنامه احیای برجام ندارد و بهجای آن، دو گزینه دیگر را پیشنهاد میکند. گزینه نخست یک توافق کوتاهمدت است، بهصورتی که در کنار کنترلِ برنامه هستهای ایران، نظام تحریمها نیز از هم نپاشد و بهعنوان ابزاری برای دستیابی به یک توافق بلندمدت به خدمت گرفته شود. گزینه دوم، توافقی بلندمدت و همراه با تمدید برخی محدودیتهای مربوط به برنامه هستهای...
رویترز گزارش داد که مقامهای غربی نگران هستند که ایران در صورت افزایش سطح غنیسازی 90 درصدی اورانیوم در ایران، در منطقه مسابقه تسلیحاتی راه بیفتد.
فرانسه، بریتانیا و آلمان به تهران هشدار دادهاند، در صورتی که غنیسازی اورانیوم را به سطح ساخت سلاح هستهای برساند، تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بار دیگر فعال خواهد شد.
خبرگزاری رویترز با اشاره به پیشرفت برنامه هستهای ایران در ماههای گذشته گزارش داد که کشورهای اروپایی عضو برجام پیشتر درباره بازگشت تحریمهای سازمان ملل به ایران هشدار دادهاند.
در حالی که برخی از شخصیتهای تاثیرگذار ترجیح میدهند مساله ایران و مذاکرات احیای برجام را در اولویتهای جو بایدن قرار ندهند، برخی از مقامها و تحلیلگران آمریکایی چنین نگاهی ندارند.
رویترز در این گزارش و به نقل از سه مقام اروپایی مینویسد که فرانسه، بریتانیا و آلمان به تهران هشدار دادهاند، در صورتی که جمهوری اسلامی غنیسازی اورانیوم را به سطح مورد نیاز برای ساخت سلاح هستهای برساند، تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بار دیگر فعال خواهد شد. در همین زمینه یک مقام ارشد هستهای ایران هم به رویترز گفته که تهران چنین اقدامی را بر نخواهد تافت و واکنش تندی در مقابل بازگشت...
فراز نوشت: علیرضا اکبری مدتها زندگی دوگانه داشت. او در ظاهر فردی مذهبی، متعصب، تندروی سیاسی، از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران و معاون وزیر دفاع بود. او بعدها به لندن نقل مکان کرد و وارد بخش خصوصی شد اما هرگز اعتماد مقامات ایران را از دست نداد. بر اساس گفتهی مقامات اطلاعاتی، او افشای اسرار هستهای ایران به مقامات اطلاعاتی بریتانیا را از سال 2004 آغاز کرده است.
ایسنا نوشت: یک روزنامه آمریکایی در گزارشی درباره علیرضا اکبری، جاسوس بریتانیایی که چندی پیش در ایران به اعدام رسید، نوشت: وی فردی بود که اطلاعات مربوط به تاسیسات فردو را به انگلیس لو داد و این اطلاعات به سرعت در اختیار سرویسهای اطلاعاتی غربی و آمریکا و بهعلاوه اسرائیل قرار گرفت.
هم میهن نوشت: «میدلایستآی» به نقل از منابع آگاه نوشت: دولت روحانی، پیشنهاد کرد که این توافق را انجام دهد و هرگونه ضعف سیاسی ناشی از آن متوجه خودش باشد... رئیسی ابتدا این پیشنهاد را پذیرفت اما...