فارس من | زیرمیزی گرفتن پزشکان از زبان یک پزشک
خبرگزاری فارس؛ فارس من: زیرمیزی، پدیدهای نه چندان غریب در ایران که امروزه بین پزشکان افزایش پیدا کرده است. به این صورت که پزشک، مبلغی را غیر از نرخ مصوب وزارت بهداشت با بهانهها و اشکال مختلف از بیمار دریافت میکند. این کار به بهانههایی مانند "کارتخوان خراب است" یا "کارتخوان نداریم" یا "وجه را به فلان شماره کارت به کارت کنید" انجام میشود. این امر سبب صدمه به بیماران و اقتصاد کشور میشود. در همین راستا به سراغ دکتر سلیمان حیدری رفتیم؛ سردبیر پویشی که به تازگی تحت عنوان "مبارزه با پدیده ناپسند زیرمیزی برخی پزشکان" در سامانه فارس من ثبت شده و تا الان توانسته امضاء حدود 400 نفر را جمعآوری کند.
دکتر حیدری که خود جراح و عضو هیئت علمی دانشگاه بقیه الله است بیان کرد: «مسئله زیرمیزی گرفتن پزشکان قطعا یکسری عوامل اصلی دارد که تا آنها مرتفع نشوند این مشکل حل نخواهد شد؛ حتی اگر بازرسی شدیدی صورت گیرد. مهمترین آن عدم تناسب تعرفههای وزارت بهداشت با هزینههای پزشک است. ریشه تخلف در حرفه پزشکی، در تعرفههای غیرواقعی است که با هزینههای واقعی مطابقت ندارند. به عبارت دیگر، اگر شرکتهای بیمه پوشش تعرفهها را افزایش دهند، جامعه پزشکی هم با توجه به تعرفههای واقعی، بهترین و با کیفیتترین خدمات را ارائه خواهد داد.
دکتر سلیمان حیدری سردبیر پویش مبارزه با زیرمیزی گرفتن پزشکان
مورد بعدی عدالت بین رشتهای در پزشکی است. در بسیاری از کشورها، سیستمهایی برای توزیع منابع و فرصتهای شغلی در بین این رشتهها وجود دارد تا به حد امکان از وجود هرگونه ناعدالتی جلوگیری شود. اما در بعضی موارد ممکن است برخی از رشتههای پزشکی، مثلاً جراحی یا داخلی، در مقایسه با رشتههای دیگر، مزیتهایی مانند درآمد بیشتر یا فرصتهای شغلی بیشتر داشته باشند. در این صورت، مسئله عدالت بین رشتهای مطرح می شود و سبب میشود تا بعضی از پزشکان برای پر کردن خلاء این تبعیض دست به تخلفاتی مانند زیرمیزی بزنند.»
زیرمیزی و فرار مالیاتی، دو تخلف با نتیجه مشترک
در واقع دو موضوع فساد در سیستم بهداشت و فرار مالیاتی هر دو یک نتیجه دارند. پزشکانی که پولی بیشتر از نرخ مصوب وزارت بهداشت میگیرند، معمولاً درآمدهای خود را به صورت غیرقانونی و بدون پرداخت مالیات به دست میآورند. به عبارتی، این پزشکان در سیستم یکپارچه فرار مالیاتی را ایجاد میکنند. طبق آخرین اعلام مدیرکل دفتر بازرسی مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی، بیش از 50 درصد گزارشهای فرار مالیاتی مربوط به پزشکان است.
فرار مالیاتی باعث کاهش درآمدهای دولت برای بهبود سیستم بهداشت میشود و کاهش قابلتوجهی در کیفیت خدمات بهداشتی به دنبال خواهد داشت. البته سامانه گزارشگری مردمی تحت عنوان "سوتزنی" در سایت سازمان امور مالیاتی وجود دارد که مردم میتوانند با مراجعه به آن، اسم پزشک متخلف را گزارش داده تا برخورد شود. به نقل از سازمان امور مالیاتی، تاکنون اسامی بیش 1786 نفر از پزشکان متخلف به سازمان نظام پزشکی ارسال گردیده است.
به گفته دکتر حیدری که خود سابقه مدیریت دفتر اعتباربخشی وزارت بهداشت و درمان را دارد، برخی از راهکارهای قابل اجرا در این زمینه شامل موارد زیر میشوند:
- تقویت همکاری بین وزارتخانههای بهداشت و سازمان امور مالیاتی در جهت شناسایی و پیگیری تخلفات صورت گرفته در حوزه سلامت.
- توسعه و بهبود سامانههای اطلاعاتی در حوزه سلامت به منظور جمعآوری و ارزیابی دادههای انحراف از قوانین و مقررات.
- افزایش نظارت و کنترل بر فعالیتهای اجرایی در حوزه سلامت، به گونهای که افراد تمایل نداشته باشند به نقض قوانین پرداخته و برای خود فضایی برای تخلف ایجاد کنند.
- افزایش آگاهی و آموزش مسئولین و کارکنان حوزه سلامت درباره قوانین و مقررات و روشهای پیگیری تخلفات.
- تعیین جریمههای مناسب و سختگیرانه برای تخلفات صورت گرفته در حوزه سلامت، به گونهای که افراد توانایی تصمیمگیری درست را داشته باشند.
- ترویج فرهنگ احترام به قوانین و مقررات حوزه سلامت، به عنوان یک قانون اصلی در جامعه و آموزشهای عمومی لازم در جهت افزایش آگاهی بیماران.
این پویش در صورتی که بتواند 1000 امضاء دریافت کند، در دستورکار پیگیری فارس من از مراجع ذیربط قرار خواهدگرفت.
پایان پیام /