یک‌شنبه 4 آذر 1403

فرآیند غنی‌سازی جلبک با هیدروژن سنگین در دانشگاه اراک انجام شد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
فرآیند غنی‌سازی جلبک با هیدروژن سنگین در دانشگاه اراک انجام شد

اراک - ایرنا - رئیس روابط عمومی دانشگاه اراک گفت: فرآیند غنی‌سازی جلبک با هیدروژن سنگین (دوتریوم) نخستین بار در کشور به کوشش پژوهشگران این دانشگاه انجام شد.

«حسین مستعان» روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: این پژوهش علمی از سوی 2 عضو هیات علمی گروه شیمی این دانشگاه «حمید خان‌محمدی» و «مجید مهدیه» صورت گرفته و این محققان توانستند از طریق ایجاد سازگاری در جلبک برای رشد در محیط کشت حاوی 99 درصد آب سنگین اقدام کنند.

وی ادامه داد: مدت زمان اجرای این فرایند پژوهشی 2 سال بود و در این راستا اتم دوتریوم به‌طور کامل و با موفقیت جایگزین هیدروژن در زیست مولکول‌ها شد.

رئیس روابط عمومی دانشگاه اراک خاطرنشان کرد: تنها برخی از موجودات زنده قادر به رشد در غلظت 100 درصد آب سنگین هستند و تولید این مولکول‌های زیستی اهمیت زیادی در صنعت هسته‌ای کشور دارد.

مستعان گفت: این پژوهش گامی در مسیر بومی‌سازی فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای است و تولید این مولکول‌های زیستی یکی از حلقه‌های مهم در صنعت هسته‌ای کشور محسوب می‌شود چرا که دوتریوم ایزوتوپ پایدار سنگین هیدروژن است که به صورت اکسید دوتریوم و با نام آب سنگین در دسترس است.

رئیس روابط عمومی دانشگاه اراک ادامه داد: این عنصر اثر ایزوتوپی قابل‌توجهی در سیستم‌های شیمیایی و بیولوژیک نشان می‌دهد که به‌دلیل اختلاف زیاد در جرم اتمی و اسپین هسته‌ای آن نسبت به هیدروژن است.

مستعان افزود: دوتریوم از نظر خواص مغناطیسی با هیدروژن متفاوت است و می‌توان دوتریم متصل به کربن را در ترکیبات آلی مختلف با روش 2H NMR مطالعه کرد.

وی گفت: این پژوهشگرام می‌کوشند در ادامه روند فعالیت علمی خود از جلبک‌های دوتره برای تهیه محیط کشت دوتره کشت باکتری E. coli و سلول های جانوری و بیان پروتئین نوترکیب در آن‌ها به‌منظور نشان‌دار کردن پروتئین با دوتریوم در مطالعات ساختاری و پروئتومیکس استفاده کند.

رئیس روابط عمومی دانشگاه اراک خاطرنشان کرد: تولید زیست مولکول‌های نشان‌دار شده با ایزوتوپ‌های پایدار (13C, 15N, 18O, 2H or D) یک صنعت بزرگ در بازار مواد شیمیایی است که به طور کامل تخصصی بوده و کاربرد های متعددی در تشخیص بیماری، فهم مسیرهای متابولیک در انسان و پاسخ به سئوالات اساسی در زمینه آلودگی های زیست محیطی دارد و به‌عنوان یک ردیاب، امن‌ترین و موثرترین روش برای مطالعه متابولیسم به ویژه در انسان محسوب می‌شود.

مستعان افزود: با توجه به اینکه سنتز شیمیایی مولکول‌های زیستی دوتره بسیار پیچیده و در برخی موارد غیر ممکن است لذا روش بیوسنتز از طریق غنی‌سازی متابولیک در موجودات زنده به‌عنوان روشی جایگرین و مقرون به صرفه در برخی کمپانی‌های بزرگ دنیا در حال انجام است.

دانشگاه اراک با 115 رشته تحصیلی دارای 300 عضو هیات علمی است.

دوتریوم (Deuterium) یا هیدروژن سنگین همان عنصر هیدروژن است که علاوه بر پروتون یک نوترون نیز درون هسته خود دارد.

این عنصردر ترکیب با اکسیژن و تشکیل آب اگرمحوریت تشکیل مولکول باشد، آب سنگین تولید می‌شود.

درهسته هیدروژن سبک نوترون وجود ندارد و در هر لیتر از آب دریا نزدیک به (35) میلی گرم دوتریم وجود دارد کهاین عنصر یکی از پایه های لازم برای همجوشی هسته ای است و در آب در کنار هر 6420 اتم هیدروژن 1 اتم دوتریم موجود است. جدا کردن هیدروژن سنگین با توجه به نزدیکی خواص آب سنگین و آب سبک بسیار دشوار است.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*