جمعه 5 بهمن 1403

فرمانروایان جهان باستان به کتابفروشی‌ها آمدند

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
فرمانروایان جهان باستان به کتابفروشی‌ها آمدند

کتاب «هخامنشیان فرمانروایان جهان باستان» نوشته محسن جعفری توسط انتشارات ققنوس منتشر و راهی بازار نشر شد.

کتاب «هخامنشیان فرمانروایان جهان باستان» نوشته محسن جعفری توسط انتشارات ققنوس منتشر و راهی بازار نشر شد.

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «هخامنشیان فرمانروایان جهان باستان» نوشته محسن جعفری به‌تازگی توسط انتشارات ققنوس منتشر و راهی بازار نشر شده است. این‌کتاب دومین‌عنوان از مجموعه «تاریخ ایران‌زمین» است که این‌ناشر چاپ می‌کند.

طرح اولیه مجموعه مورد اشاره شامل 10 عنوان کتاب کم‌حجم بوده که تاریخ ایران را از دوران پیش از تاریخ تا انقلاب مشروطه را پوشش دهند. هدف اصلی از نگارش و انتشار مجموعه «تاریخ ایران‌زمین» هم این است که پلی بین علاقه‌مندان غیردانشگاهی و کتاب‌های پژوهشی دانشگاهی، تاریخ‌خوانی و تاریخ‌دانی باشد. محسن جعفری می‌گوید مشکلاتی از جمله وجود کتاب‌های زیاد شبه‌تاریخی باعث شده‌اند به‌فکر تهیه و تدوین این‌مجموعه بیافتد. او می‌گوید صدها عنوان کتاب درباره تاریخ ایران وجود دارد و هرسال ده‌ها عنوان کتاب تازه نیز منتشر می‌شود اما کتاب‌های آسان‌فهم و علمی که به کار خوانندگان عادی و دانشگاهی بیایند در بازار کتاب کشور بسیار کمیاب‌اند.

کتاب‌های شبه‌تاریخی هم به بیان جعفری با هدف سودآوری و کیفیت پایین منتشر شده و می‌شوند و نویسندگانشان اغلب تحصیلات دانشگاهی مرتبط با تاریخ و فرهنگ ایران ندارند و بدون آشنایی با روش‌های پژوهش تاریخی فقط به قیچی‌کردن و چسباندن نوشته‌های تاریخی از هر منبع در دسترس می‌پردازند.

کتاب «هخامنشیان فرمانروایان جهان باستان» درباره اولین سلسله امپراتوران ایران است که از سال 559 تا 330 پیش از میلاد مسیح حکومت کردند و با داشتن چهره‌های شاخصی چون کوروش و داریوش کبیر و اماکنی چون تخت جمشید جایگاه ویژه‌ای در تاریخ ایران دارند. زمان حکمرانی هخامنشیان بود که ایران به اوج قدرت سیاسی و اقتصادی رسید و نمونه‌های باشکوه معماری و هنر ایران متولد شدند.

محسن جعفری در کتاب پیش‌رو، به موضوعات مختلفی از تاریخ هخامنشیان پرداخته که ازجمله آن‌ها می‌توان به چگونگی پدیداری کوروش و داریوش در تاریخ ایران و هخامنشیان اشاره کرد. مورد مهم دیگری که نویسنده کتاب پیش‌رو به آن پرداخته، صلح پارسی است که دستپخت هخامنشیان بود و بر پایه همزیستی مسالمت‌آمیز و مدارا بین قومیت‌ها و ملیت‌های مختلف شکل گرفت. این‌همزیستی و صلح تا 200 سال دوام آورد و سپس با قدرت‌گیری سلسله بعدی از بین رفت.

کتاب پیش‌رو 9 فصل اصلی دارد که از این‌قرارند: «پارسیان در صحنه تاریخ»، «کوروش کبیر و بنیان‌گذاری شاهنشاهی هخامنشی»، «از کمبوجیه تا داریوش، بحران دور دولت هخامنشی»، «پادشاهی داریوش بزرگ، اوج قدرت هخامنشیان»، «از خشایارشا تا داریوش دوم (405-486 ق. م) دوران قدرت و ثبات»، «از اردشیر دوم تا داریوش سوم (330-405 ق. م) آشفتگی و فروپاشی»، «تمدن و فرهنگ ایران در دوره هخامنشی»، «هنر و معماری هخامنشی» و «تخت جمشید، نماد تمدن هخامنشی».

در قسمتی از این‌کتاب می‌خوانیم:

اردشیر سوم پس از آرام‌کردن اوضاع داخلی کشور آماده لشکرکشی به مصر شد. در سال 351 ق. م نخستین کوشش برای بازپس‌گیری مصر ناکام ماند، اما اردشیر ناامید نشد و با جدیت سرگرم آماده‌سازی لشکری نیرومند شد. اردشیر سوم در سال 343 ق. م با لشکری بزرگ و ناوگانی نیرومند روانه مصر شد. ایرانیان از همان راهی که نیاکانشان حدود 180 سال پیش برای نخستین بار طی کرده بود گذشتند و نیروهای فرعون مصر را در پلوزیوم در هم کوبیدند. نکتانبو، فرعون مصر، به ممفیس عقب‌نشینی کرد، اما چون امیدی به پیروزی نداشت به نوبه (سودان کنونی) گریخت. یونانیان نوشته‌اند که اردشیر سوم خشونت بسیاری در مصر به خرج داد و نیایشگاه‌های مصریان را تاراج کرد و حتی گاو آپیس را کشت، ولی سکه‌های مصری نشان می‌دهند که اردشیر سوم عنوان فرعون بر خود گذاشته بود.

اردشیر سوم در اوج قدرت و افتخار با انبوهی از غنیمت و پیشکش به ایران بازگشت و به‌نوعی نیرومند شدن دوباره شاهنشاهی هخامنشی را اعلام کرد. در آن زمان پس از حدود 60 سال مرزهای شاهنشاهی هخامنشی به دوران اوج خود بازگشته بود و از همه سال‌های پس از مرگ داریوش بزرگ قوی‌تر به نظر می‌رسید، اما این دوران درخشان دیری نپایید، زیرا خواجه قدرت‌طلبی به نام باگواس در سال 338 ق. م اردشیر سوم را زهر داد و با مرگ نابهنگام او شاهنشاهی هخامنشی بار دیگر گرفتار بحران سیاسی شد.

این‌کتاب با 128 صفحه مصور، شمارگان هزار و 100 نسخه و قیمت 180 هزار تومان منتشر شده است.