یک‌شنبه 30 دی 1403

فرونشستی که سازه های تاریخی را نمایان کرد

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
فرونشستی که سازه های تاریخی را نمایان کرد

شهرکرد - طی روزهای گذشته با فرونشست زمین در روستای مرغملک یک «کنده» با قدمت چندصد ساله کشف شد و میراث فرهنگی چهارمحال و بختیاری اعلام کرد که به زودی مطالعات را بر روی این کشف مهم شروع می کند.

شهرکرد - طی روزهای گذشته با فرونشست زمین در روستای مرغملک یک «کنده» با قدمت چندصد ساله کشف شد و میراث فرهنگی چهارمحال و بختیاری اعلام کرد که به زودی مطالعات را بر روی این کشف مهم شروع می کند.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: طی چند روز گذشته زمین یکی از معابر در روشتای مرغملک دچار فرونشست می‌شود.

پیدا شدن راهروهای حفاری شده، این فرونشست را متفاوت با دیگر موارد مشابه تبدیل می‌کند و توجه همگان به آن جلب می‌شود.

طی تحقیق و بررسی مشخص شد این دو نمونه دیگر از این تونل‌های حفاری شده در این روستا وجود دارد که این مهم نشان دهنده زندگی زیر زمینی گذشتگان در این منطقه است.

کشف روستای زیر زمینی در مرغملک

مدیر کل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری در گفت‌گوبا خبرنگار مهر با اشاره به فرونشست زمین در روستای مرغملک، اظهار کرد: با این فرونشست روستای زیر زمینی در این منطقه کشف شد.

خسرو کیانی با بیان اینکه در گذشته در این روستا به دلیل زمستان‌های سرد و حمله راهزن‌ها سکونتگاه تحت الارضی وجود داشته است، عنوان کرد: این روستای زیر زمینی در زیر روستای کنونی مدفون است.

عملیات ایمن سازی منطقه باید سریع‌تر انجام شود

مدیر کل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه سخنانی در خصوص وجود این روستای زیر زمینی وجود داشت، ادامه داد: متأسفانه میراث فرهنگی به این سخنان توجه نکرده است و در خصوص شناسایی و حفظ این اثر کوتاهی کرده است.

کیانی با بیان اینکه این روستای زیر زمین اثر ارزشمند فرهنگی و تاریخی برای استان محسوب می‌شود، گفت: روستای جدید مرغملک بر روی این روستا بنا شده است.

وی با اشاره به اینکه بخشی از این روستای زیر زمینی در منازل مسکونی کنونی در حال استفاده است، مطرح کرد: ساخته این منازل قوسی شکل و بسیار عجیب است که باید بر روی آنها کار کارشناسی انجام شود.

مدیر کل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه به دلیل ساخت و سازها این روستای زیر زمینی آسیب دیده است، افزود: به دلیل عوامل جوی، عبور و مرور، خشکسالی و کاهش آب‌های زیر زمینی برخی نقاط فرونشست کرده است.

کیانی با اشاره به ضرورت ایجاد کارگروه تخصصی بررسی، اظهار کرد: احتمال فرونشست در منازل مسکونی این منطقه و ایجاد خسارت جانی و مالی وجود دارد که باید هرچه سریع‌تر عملیات بررسی منطقه و انجام کارهای ایمن سازی و احیا این روستای زیر زمینی در دستور کار قرار گیرد.

بی توجهی میراث فرهنگی به آثار تاریخی در مرغملک

دهیار روستای مرغملک در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به وجود «کنده هایی» با قدمت بالا در این روستا، اظهار کرد: وجود این «کنده ها» بارها به مسئولان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اعلام شده است اما مسئولان مربوطه تنها به بازدید اکتفا کردند.

علی رضا عالیپور با اشاره به قدمت این «کنده ها»، عنوان کرد: این «کنده» ها می‌تواند هم تهدید و هم فرصت برای روستای مرغملک باشد چرا که با عدم بازسازی و احیا می‌تواند موجب فرونشست و ایجاد خسارت مالی و جانی برای مردم شود.

وی با بیان اینکه این مهم فرصتی برای رونق گردشگری در روستای «مرغملک» است، گفت: متأسفانه تا کنون در جهت بازسازی این مناطق فعالیتی انجام نشده است.

بررسی و مستندات این «کنده ها» جمع آوری خواهد شد

سرپرست اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به فرونشست زمین در روستای مرغملک، اظهار کرد: این فرونشست موجب آشکار شدن «کنده» در این منطقه شده است.

علی رضا جیلان با بیان اینکه به دلیل سرما و فصل بارش امکان تحقیق و پژوهش در این محل وجود ندارد، عنوان کرد: در یک اقدام فوری نسبت به ایمن‌سازی و پُرکردن محل فرونشست اقدام می‌شود.

وی با اشاره به اینکه به‌محض بهبود شرایط جوی و آب و هوایی، تحقیق و پژوهش در خصوص فرونشست زمین در روستای مرغملک از توابع شهرستان شهرکرد انجام خواهد شد، ادامه داد: با شناسایی و بررسی این مکان توسط باستان شناسان مدارک و مستندات تهیه می‌شود.

سرپرست اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری افزود: وظیفه ما ثبت، حفظ و احیا این میراث است.

این سازه‌ها دارای ارزش تاریخی است

مدیر پژوهشگاه باستان‌شناسی چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: پیرو گزارش‌های مردمی مبنی بر پیدا شدن سازه زیرزمینی در یکی از معابر روستای مرغملک از محل یاد شده بازدید و کارشناسی شد.

علی‌اصغر نوروزی عنوان کرد: براساس مشاهدات و بررسی‌های انجام شده این فضاهای زیرزمینی که در اغلب نقاط چهارمحال و بختیاری به کنده معروف هستند در زیر بافت مسکونی قدیمی تعداد زیادی از روستاهای شهرستان شهرکرد موجود است.

وی تصریح کرد: این سازه‌ها به‌صورت فضاهای اتاقک مانندی به‌طور متصل به‌هم یا منفرد به‌منظور سکونت اضطراری، نگهداری دام و همچنین مخفیگاه برای مواقع خطر در صخره‌های به نسبت سست، زیرزمین، معابر و منازل مسکونی کنده می‌شده‌اند.

نوروزی مطرح کرد: راه بسیاری از این فضاها به مرور پُر شده و دوباره به‌صورت تصادفی و یا در اثر فرونشست زمین آشکار می‌شوند.

مدیر پژوهشگاه باستان‌شناسی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: ساخت و کارکرد این سازه‌ها در زیر بافت روستاها از نظر مطالعه تاریخ معماری منطقه چهارمحال و بختیاری دارای ارزش و اهمیت بسیاری است که نمونه‌های با ارزشی از این نوع تاکنون شناسایی و در فهرست آثار ملی نیز ثبت شده‌اند.

وی افزود: نمونه روستای مرغملک نیز بعد از رفع خطر ریزش و بازگشایی معبر در فصل مناسب به‌همراه مجموعه کنده‌های این روستا مطالعه و در صورت در اولویت قرار گرفتن در فهرست آثار ملی ثبت خواهد شد.

نوروزی گفت: استفاده از این نوع سازه از دوران اشکانی تا نیم قرن اخیر در ایران گزارش شده است.

مدیر پژوهشگاه باستان‌شناسی چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: نمونه آشکار شده در روستای مرغملک براساس مطالعات اولیه به قرون متاخر اسلامی تعلق داشته و احتمال دارد تا همین اواخر مورد استفاده بوده باشد.

کمبود اعتبار علت احیا نشدن «کنده ها» در مرغملک

معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه دو «کنده» مشابه در نقاط دیگر استان ثبت ملی شده است، اظهار کرد: «کنده های» شناسایی شده گذشته به دلیل کمبود اعتبار تا کنون بازسازی و احیا نشده است.

کوروش بابائیان با اشاره به اینکه مطالعات و بررسی‌ها در خصوص دو «کنده» شناسایی شده قبلی در مرغملک انجام گرفته است، تصریح کرد: «کنده ها» در زیر منازل این روستا قرار دارند و در صورت انجام عملیات احیا امکان آوار شدن منازل وجود دارد که این مهم یکی دیگر از دلایل احیا نشدن این «کنده ها» است.

وی ادامه داد: طبق بررسی‌ها این «کنده ها» قدمتشان به دوران صفویه باز می‌گردد.

بر اساس این گزارش می‌توان گفت استان چهارمحال و بختیاری دارای آثار تاریخی و فرهنگی بسیاری است که به دلیل عدم بودجه به آنها توجه نشده است.

در حالی که کمبود بودجه دلیل محکمی برای بی توجهی به این آثار نیست و می‌توان با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی به ویژه مردم محلی این آثار تاریخی احیا و بازسازی شود چرا که با احیا این بافت‌های تاریخی و جذب گردشگر رونق اقتصادی در چهارمحال و بختیاری نیز افزایش خواهد یافت.

فرونشستی که سازه های تاریخی را نمایان کرد 2
فرونشستی که سازه های تاریخی را نمایان کرد 3
فرونشستی که سازه های تاریخی را نمایان کرد 4
فرونشستی که سازه های تاریخی را نمایان کرد 5