فضای مجازی؛ اهمیت، کاربردها و مزیت ها
فضای مجازی به عنوان وسیلهای الکترونیکی است که برای تسهیل ارتباطات از طریق اینترنت استفاده میشود.
فضای مجازی شامل یک شبکه کامپیوتری بزرگ و بسیاری از شبکههای فرعی است که در سراسر جهان قرار دارند و این شبکهها از پروتکل خود (TCP/IP) به عنوان وسیلهای برای تبادل دادهها استفاده میکنند.
مهمترین ویژگی این فضا این است که یک محیط تعاملی برای گروه بزرگی از شرکت کنندگان در آن است و بنابراین هر سیستمی که شامل گروه بزرگی از کاربران باشد و دارای یک رابط کاربری خوش طراحی باشد را میتوان فضای مجازی دانست.
چه طرفهایی از فضای مجازی استفاده میکنند؟
فضای مجازی در بسیاری از عرصههای زندگی جوامع مختلف بشری وارد شده است؛ به گونهای که برای اهداف مختلفی اعم از تجارت، بازی و سرگرمی و همچین فعالیتهای کاری مورد استفاده قرار میگیرد و ذینفعان افراد و مؤسسات از این فضاهای مجازی برای تسهیل کار یا ارائه خدمات خاص استفاده میکنند.
شکی نیست که این فضا با افزایش تعداد کاربران آن از طریق رایانه و یا از طریق تلفنهای هوشمند مجهز به سرویس اینترنت، هر روز در حال گسترش و رشد است و شاید مهمترین طرفهایی که از فضای مجازی استفاده میکنند، به شرح زیر است:
- صاحبان پلتفرمهای بازی آنلاین، که به عنوان یک محیط بزرگ با تعداد زیادی بازیکن آنلاین تبلیغ میشوند.
- صاحبان مشاغل و شرکتها از فضای مجازی برای انجام فعالیتهای تجاری مختلف به صورت آنلاین استفاده میکنند.
- افراد از همه اقشار جامعه نیز در استفاده از فضای مجازی نقش آفرینی میکنند، به ویژه زمانی که اطلاعات خود را با دیگران به اشتراک میگذارند، تبادل نظر میکنند و فعالیتهای دیگر را انجام میدهند.
مزیتهای فضای مجازی چیست؟ فضای مجازی مزایای زیادی برای کاربران دارد که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
فضای مجازی فرصت گستردهای را در اختیار افراد قرار میدهد تا از طریق شبکههای اجتماعی مانند فیس بوک، توییتر و اینستاگرام با اعضای خانواده و دوستان خود در ارتباط باشند و همچنین امکان تشکیل دوستان جدید در سراسر جهان را فراهم میکند.
فضای مجازی به افرادی که از آن استفاده میکنند این امکان را میدهد که اثر انگشت دیجیتالی را که نشاندهنده تمام اطلاعاتشان است، بگذارند و کارفرمایان یا دانشگاههایی که به دنبال دانشجویان یا کارمندان هستند، میتوانند از این اثر انگشت استفاده کنند تا از طریق این اثر انگشت دیجیتالی به راحتی به این افراد و اطلاعات آنها دسترسی داشته باشند.
کاربردهای فضای مجازی چیست؟ مزایای فضای مجازی بسیار زیاد است که به طور خلاصه میتوان به موارد زیر اشاره کرد: منبع اطلاعات: فضای مجازی یک کتابخانه مجازی اطلاعاتی است که هر فردی میتواند از طریق موتورهای جستجوگر مانند گوگل و یاهو که در طول هفته فعالیت میکنند، به هر اطلاعاتی که بخواهد و در هر زمینهای که بخواهد، دست یابد.
یک منبع ارتباطی: فضای مجازی ارتباط بین افراد در سراسر جهان را از طریق ارسال و دریافت پیامهای الکترونیکی یا از طریق ارتباط مستقیم تصویری و صوتی از طریق سایتهای شبکههای اجتماعی تسهیل میکند.
یک منبع سرگرمی: فضای مجازی منابع سرگرمی بسیاری را برای مشتریان خود فراهم میکند، مانند: بازی، موسیقی، تماشای فیلم و اینکه منابع سرگرمی و بازی در این فضای وسیع مجازی بسیار و متنوع است و هر فردی میتواند مطابق میل خود یکی را انتخاب کند.
منبعی برای کار و آشنایی: فضای مجازی دامنه وسیعی را برای افرادی که به دنبال کار هستند فراهم میکند و ممکن است آنچه را که میخواهند در آن سایتها بیابند که اغلب کارمندان یا افرادی را برای استخدام جستجو میکنند که باعث صرفه جویی در زحمت و تلاش میشود.
فضای مجازی از چه زمانی شکل گرفت؟ اولین بار اصطلاح فضای مجازی در یک رمان علمی تخیلی در سال 1982 توسط نویسنده کانادایی - آمریکایی ویلیام گیبسون منتشر شد و در آن فضای مجازی را به عنوان یک شبکه کامپیوتری در دنیای بزرگ پر از موجودات هوشمند مصنوعی توصیف کرد.
سپس در دهه نود، این اصطلاح برای توصیف سایتی که در آن گروهی از افراد با یکدیگر در تعامل هستند، از طریق استفاده از خدمات اینترنتی که بعداً به همان مکان تبدیل شد، شروع به استفاده از این اصطلاح شد که بسیاری از افراد سرگرمیهای مختلف خود را در آن انجام میدهند.
منبع: sotor.com
باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی حقوقی قضایی