یک‌شنبه 30 دی 1403

فواید و فضایل دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان / اهمیت و ارزش اذکار الهی

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
فواید و فضایل دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان / اهمیت و ارزش اذکار الهی

یک کارشناس علوم قرآنی گفت: در این روز بندگان از خداوند می‌خواهند تا آنان را با ذکر خود دلگرم کند و ذکر خداوند را روزی آنان کند آن هم برای همیشه تا هر لحظه به یاد خداوند باشند و به توفیق ارزنده دست یابند.

حسن عالمی در گفت‌وگو با خبرگزاری میزان پیرامون دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان گفت: در دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان به نکات ارزنده‌ای اشاره شده است که می‌فرماید: «اللهم اعنی فیهِ علی صِیامِهِ وقیامِهِ وجَنبنی فیهِ من هَفَواتِهِ وآثامِهِ وارزُقنی فیهِ ذِکرَکَ بِدوامِهِ بتوفیقِکَ یا هادیَ المُضِلین، خدایا یاری کن مرا در این روز بر روزه گرفتن و عبادت و برکنارم دار در آن از بیهودگی و گناهان و روزیم کن در آن یادت را برای همیشه به توفیق خودت ای راهنمای گمراهان».

***درخواست بندگان از خداوند متعال در دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان

وی در همین راستا ادامه داد: بندگان در دعای روز ماه هفتم ماه مبارک رمضان از خداوند متعال درخواست می‌کنند تا آنان را جزو مومنان قرار داده و طبق تکلیفی که از سوی خداوند برای بندگان مشخص شده عمل کرده و سبک زندگی خود را بر طبق آن برنامه ریزی کنند.

  • بیشتر بخوانید:
  • برای مطالعه مطالب و گفت‌وگوهای مذهبی اینجا کلیک کنید

عالمی به مضمون دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان اشاره و بیان کرد: منظور از روزه گرفتن و برپا کردن نماز در حقیقت تبعیت از دستورات پروردگار است از دستوراتی که بر اساس دین مبین اسلام به بندگان ارائه شده است.

***دوری از لغزش و معصیت

وی به فراز بعدی دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان اشاره و بیان کرد: در فراز دوم دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان بندگان از خداوند درخواست می‌دارند تا آنان را از هرگونه لغزش و معصیت همچنین گناه دور بدارد در اینجا لغزش به معنای معصیت و نافرمانی از حکم خداوند است لذا در این فراز بندگان از خداوند متعال درخواست می‌کنند که مرا از گناهانی که سبب لغزش شده دور بدارد تا از معصیت کاران و گنه‌کاران نباشیم.

این کارشناس علوم قرآن اظهار کرد: در این دعا ما همواره از خداوند می‌خواهیم به ما توفیق انجام توبه دهد تا از لغزش‌ها و گناهانی که در طول سال یا در طول ایامی شکل گرفته به دور شویم البته باید این مهم را در نظر داشته باشیم که خداوند بسیار رحمان و رحیم و بخشنده است. انسان‌ها عموماً افرادی خطاکار و غافل هستند و با حرکت به سوی پروردگار از غفلت‌ها انواع لغزش‌ها و گناهان فاصله خواهند گرفت.

***اهمیت و ارزش اذکار الهی

وی به مفاهیم فراز دوم دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان اشاره و بیان کرد: در فراز دوم دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان بندگان از خداوند می‌خواهند تا آنان را با ذکر خود دلگرم کند و ذکر خداوند را روزی آنان کند آن هم برای همیشه تا هر لحظه به یاد خداوند باشند و به توفیق ارزنده دست یابند از سوی دیگر برای دوری از غرور در عبادت و احساس بی‌نیازی از حضرت حق که وادی عجب است، لحظه لحظه باید به پروردگار عالم پناه ببریم، این خواسته دعای امروز «رسول خدا (ص)» است.

*** انسان در ذات خود مشتاق ارتباط با خداست

عالمی به فراز آخر دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان اشاره و بیان کرد: انسان در ذات خود مشتاق ارتباط با خداست برای همین است که از یاد و انس با او لذت می‌برد، ولی گاهی به غفلت یا فراموشی مبتلا می‌شود که نیاز به یادآوری دارد. ذکر و یاد خداوند پاسخگوی ندای فطرت است، چرا که فطرت انسان با عشق به خداوند سرشت شده است. اگر خداوند قدرت و توانایی و توفیق ذکر به بنده‌ای را ندهد، بنده قدرت ذکر گفتن ندارد، پس توفیق ذکر هم شکر می‌خواهد و هرچه شکر نعمت‌های خداوند بیشتر و بیشتر انجام گیرد فیض خداوند نیز بیشتر شامل آدمی می‌گردد و انسان توفیق ذکر گفتن پیدا کند تا همیشه ذاکر باشد. بقیه امور به مرور سامان خواهد یافت. آدمی نباید بنشیند و بگوید تا تمام مقدمات فراهم نشود، من ذکر نمی‌گویم، هم باید ذکر گفته و هم شرایط اثرگذاری ذکر را فراهم کند. خداوند در آیه 41 سوره احزاب می‌فرماید: «یا ای‌ها الذین آمنوا اذکرواالله ذکراً کثیراً؛ خداوند را زیاد یاد کنید؛ مراد از ذکر کثیر که هم ذکر‌های زبانی را شامل می‌شود و هم ذکر‌های قلبی را»، این است که انسان در همه حال به یاد خدا باشد و او را یاد کند.

سلمان حسین زاده در گفت‌وگو با خبرگزاری میزان به قیام و روزه داری که در دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان بیان شده اشاره و ابراز کرد: در دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان بندگان از خداوند می‌خواهند تا آنان را در روزه‌داری موفق بدارد، زیرا این عمل بسیار ارزشمند است و از سوی دیگر در این دعا به مومنان پیرامون اقامه نماز شب نیز تاکیداتی شده که در کلمه اقامه مطرح شده است.

این کارشناس علوم قرآنی به فراز دوم دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان اشاره و بیان کرد: در فراز دوم بندگان از خدا می‌خواهند تا به آنان کمک کند و به نوعی گوش زد می‌کند ما همواره و در تمام زندگی به کمک خداوند نیاز داریم، حتی در برخی ادعیه و آیات قرآن نیز به نیاز انسان تاکید شده لذا باید بیان کرد که خدایا مرا لحظه‌ای به خودم واگذار مکن، زیرا واگذاری تو خسران ما را به همراه دارد.

***یاداوری فقر خود نسبت به خداوند متعال 

وی در همین راستا ادامه داد: ما همواره باید فقر خود نسبت به خداوند را در نظر داشته باشیم، زیرا فراموشی این امر مهم به طغیان ما می‌انجامد و بنده را از راه رستگاری دور می‌کند؛ طغیان مسیر رشد و تعالی انسان را مسدود می‌کند و به همراهی با شیطان ختم می‌شود؛ این نکته‌ای ارزشمند است که در دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان به آن اشاره شده است. لغزش به معنای دوری از خدا است پس باید بکوشیم و تمرین کنیم تا اصول درست زندگی انسانی و راه سعادت را پیشه و اندیشه ذهن خود کنیم.

حسین زاده به فراز دیگر دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان اشاره و تاکید کرد: توجه به دوری از لغزش و متمایل نشدن به گناه اصلی مهم و قابل توجه است، رویکردی که چنانچه در دستور کار قرار گیرد می‌تواند ما را به سر منزل مقصود راهنمایی کند. دوری از خورن و آشامیدن تنها اصول روزه داران نیست بلکه دوری از گناه و فاصله گرفتن از خطاست که در طول یک ماه تمرین می‌شود تا رویکردی و عادتی برای تمام ایام زندگی انسان شود.

وی به اهمیت «یاد خدا» به عنوان موهبتی بزرگ اشاره و خاطرنشان کرد: در فراز دیگر دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان به یاد خداوند و تاثیر آن بر دل انسان اشاره دارد، هرچند برخی معتقدند با بیان ذکر‌هایی همانند ذکر سبحان الله و الحمدلله به یاد خدا بوده اند، اما باید این مهم را نیز در نظر داشت که توجه به یاد خدا می‌تواند ما را از دست زدن به گناه بر حذر کند لذا به موقع یاد خدا کردن فرد مشغول به گناه را به کنار گذاشته گناه دور می‌کند، در چنین شرایطی می‌توان گفت ذکر خداوند برای بنده ارزشمند بوده است.