قبرس: امیدی به طرح انتقال گاز به اروپا از طریق مصر نیست
به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از الطاقه، خرداد سال گذشته بود که رژیم صهیونیستی قراردادهایی را با مصر و اتحادیه اروپا برای صادرات گاز از این رژیم به اروپا امضا کرد.
در آن زمان، یک مقام مصری گفته بود که این توافق به همکاری بیشتر بین اعضای مجمع گاز مدیترانه شرقی، که شامل اردن، اسرائیل، قبرس، یونان، مصر و تشکیلات خودگردان فلسطین است، منجر خواهد شد.
اتحادیه اروپا گفته بود که این پروژه در راستای غلبه بر پیامدهای تحریم نفت و گاز روسیه در پی جنگ روسیه در اوکراین راه اندازی شده است.
در همین حال مقامات قبرسی معتقدند خط لوله مدیترانه شرقی که هدف آن اتصال میادین گازی اسرائیل به اروپا است و از قبرس و یونان از طریق مایعسازی در مصر عبور میکند، با چالشهای بزرگی روبرو است که ممکن است شکست این پروژه را رقم بزند.
از سوی دیگر قبرس طرح خود را برای تبدیل شدن به یک کریدور برای صادرات گاز تل آویو به اروپا تغییر داده و به پروژهای با هدف تامین نیازهای خود به گاز رژیم صهیونیستی بسنده کرده است.
یک مقام ارشد انرژی در قبرس گفته که کشورش امیدوار است در مذاکراتی که ماه آینده آغاز میشود طرحهایی را برای خط لوله ای که آن را به میادین گازی اسرائیل در شرق مدیترانه متصل میکند، توسعه دهد.
پیشنهادات ارائه شده توسط دولت جدید قبرس که در مارس 2023 (اسفند 1401) به قدرت رسید، نشان دهنده رویکرد متفاوتی نسبت به پیشینیان خود در انتقال گاز به اروپا و سایر بازارها است.
دولت جدید قبرس به جای یک خط لوله 2 هزار کیلومتری (1243 مایلی) از شرق مدیترانه به اروپا خط لوله بسیار کوتاهتری را پیشنهاد کرده است که قبرس را به میادین گاز رژیم صهیونیستی متصل میکند و پس از رسیدن به نیکوزیا، پایتخت قبرس گاز طبیعی میتواند در صورت ایجاد تاسیسات مایعسازی، به گاز مایع تبدیل شود و سپس به اروپا ارسال شود.
منطقه مدیترانه شرقی در 10 سال گذشته شاهد اکتشافات گاز قابل توجهی بوده است که بیشتر آنها در نزدیکی سواحل رژیم صهیونیستی و مصر بوده است.
مذاکرات در مورد ساخت خط لوله گاز مدیترانه شرقی که دو هزار کیلومتر امتداد دارد و انتقال منابع آن به اروپا، تقریباً 10 سال پیش با طرح حمایت مالی اتحادیه اروپا از آن آغاز شد.
جورج پاپاناستاسیو، وزیر انرژی قبرس و کارشناس صنعت انرژی این کشور گفت: اکتشافات گاز قبرس کوچک هستند و هنوز وارد مرحله تولید نشدهاند و برای ما، این طرح جدید پاسخی به خواستههای متعدد و یک معامله دو سر برد است.
وی تصریح کرد: پروژه خط لوله مدیترانه شرقی که نزدیک به یک دهه است که بین اسرائیل، قبرس و یونان مورد بحث قرار گرفته است، هیچ گامی برای اجرای آن برنداشته و با چالشهای بزرگی مواجه شده است.
وی افزود: این یک پروژه بسیار بزرگ و پرهزینه است و در خصوص آن مشکلات فنی از جمله مربوط به عمق دریا، جایی که خط لوله باید در آن کشیده شود، وجود دارد.
این مقام قبرسی معتقد است که پروژه جدید علاوه بر کوتاهتر و سریعتر ساخته شدن به دلیل اتصال 300 کیلومتری به میادین نزدیک رژیم صهیونیستی، دسترسی کشورش به گاز ارزان را فراهم میکند و به تلآویو علاوه بر مصر، خروجی دیگری برای صادرات میدهد.
پاپاناستاسیو تاکید کرد که با توجه به نیاز گاز قبرس که تنها 0.7 میلیارد متر مکعب تخمین زده میشود، دولت قبرس همچنین خواهان تاسیسات مربوط به مایع سازی گاز است، از همین رو سرمایه گذاران را تشویق م کند تا امکان دسترسی گاز به تشنه ترین بازار در اروپا در حال حاضر را فراهم کنند.
به گفته کارشناسان، این پروژه هر از چندگاهی با موانع و چالشهایی مواجه میشود، زیرا واشنگتن به دلیل هزینههای بالا و طولانی بودن دوره ساخت، از حمایت خود از آن صرف نظر کرده است، در حالی که برخی از کشورهای شرکت کننده در این طرح از جمله قبرس نیز اجرای آن را به دلایل مختلف دشوار میدانند.
به عقیده کارشناسان صحبت در مورد اصلاحات در خط لوله شرق مدیترانه به نفع مصر نیز است، زیرا پروژه انتقال گاز رژیم صهیونیستی به اروپا از طریق مصر با توجه به کمبود سهم مصر از گاز اسرائیل، با کاهش تولید این کشور و افزایش تقاضای داخلی، همواره تهدیدی برای صادرات گاز مایع مصر بوده است.
وزیر انرژی قبرس در اظهارات قبلی تایید کرده بود که کشورش به دنبال مسیرهایی برای واردات گاز بدون صرف زمان بیشتر برای ایجاد پروژههای داخلی است.
وی توضیح داده بود که راهاندازی یک ایستگاه مایع سازی در قبرس ممکن است تا دو سال و نیم طول بکشد. در حالی که ساخت خط لوله ای که کشورش را به اسرائیل متصل میکند، فقط 18 ماه طول می کشد.
پروژه خط لوله مدیترانه شرقی تهدیدی برای برنامه مصر در افزایش صادرات گاز مایع بود، زیرا این کشور تنها کشوری در شرق مدیترانه است که ایستگاههای مایعسازی دارد و گاز را از اسرائیل وارد میکند و پس از مایع سازی مجدداً آن را به اروپا صادر میکند.
قاهره در دوره اخیر با تعدادی از شرکتهای صاحب امتیاز در میدانهای مدیترانه شرقی از جمله شرکت نفت و گاز آمریکایی شورون وارد گفتوگو و قراردادهایی شد تا گاز استخراجشده در ایستگاههای مصر را مایع کرده و به اروپا صادر کند.
مصر همچنین روی افزایش واردات گاز رژیم صهیونیستی برای جبران کمبود تولید داخلی حساب می کند تا به رونق صادرات گاز خود ادامه دهد و کارخانههای مایع سازی را که ظرفیت بیش از 12 میلیون تن در سال دارند، با ظرفیت کامل به کار گیرد.
پاپاناستاسیو تاکید کرد که پروژههای مشترک از حمایت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و نیکوس کریستودولیدس، رئیس جمهور قبرس برخوردار شده است و دو کمیته فنی با کارشناسان هر دو طرف برای آغاز گفتگو در ماه جولای تشکیل شده است.
وی با بیان اینکه کمیته اول گاز و هیدروژن و کمیته دوم برای برق خواهد بود، تصریح کرد: توانایی خط لوله جدید برای حمل هیدروژن که یک سوخت پاک است، آن را به پروژهای تبدیل کرده است که واجد شرایط دریافت حمایت مالی در آینده از سوی موسساتی مانند بانک سرمایه گذاری اروپا یا بانک اروپایی برای بازسازی و توسعه خواهد بود که هر دو تامین مالی پروژه های سوخت فسیلی را متوقف کردند.
وی افزود: زمانی که فناوریها را توسعه دادیم و تولید برق سبز کافی داشتیم، از خطوط لوله میتوان برای انتقال هیدروژن استفاده کرد و از سوی دیگر قبرس و اسرائیل همچنین در حال بررسی سرعت بخشیدن به اتصال به شبکههای برق خود از طریق یک خط زیردریایی هستند.
خرداد سال گذشته بود که مصر، رژیم صهیونیستی و اتحادیه اروپا توافقنامهای را برای صادرات گاز امضا کردند تا براساس این توافق، برای اولین بار، گاز رژیم صهیونیستی از طریق مصر به کشورهای اروپایی صادر شود به نحوی که گاز رژیم صهیونیستی از طریق خط لوله به ایستگاههای تبدیل و مایع سازی (ال ان جی) در مصر منتقل و سپس به وسیله کشتی به اروپا صادر شود.
پایان پیام /