دوشنبه 5 آذر 1403

قطع اینترنت در زمان کنکور؛ عوام‌فریبی یا اقدامی عقل‌گرایانه؟

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
قطع اینترنت در زمان کنکور؛ عوام‌فریبی یا اقدامی عقل‌گرایانه؟

سازمان سنجش آموزش کشور از ساعات پایانی روز چهارشنبه شروع به ارسال پیامک به ساکنان مناطق برگزاری آزمون سراسری کرده‌است.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرآنلاین، طبق پیامک‌هایی که در ساعات مختلف روز چهارشنبه به مردم مناطق برگزاری کنکور سراسری ارسال شد؛ اینترنت این مناطق قرار است در زمان برگزاری آزمون سراسری قطع شود.

سازمان سنجش آموزش کشور از ساعات پایانی روز چهارشنبه شروع به ارسال پیامک به ساکنان مناطق برگزاری آزمون سراسری کرده‌است؛ محتویات این پیامک‌ها از این قرار است:«به منظور جلوگیری از سوءاستفاده و تقلب برخی افراد سودجو و فرصت طلب و با ابلاغ شورای امنیت کشور، اینترنت حوزه برگزاری آزمون سراسری منطقه سکونت شما در صبح روز پنجشنبه و جمعه این هفته قطع خواهد شد. از اینکه ما را در برگزاری هر چه بهتر این آزمون یاری می‌کنید، سپاسگزاریم.»

عیسی زارع‌پور وزیر ارتباطات روز گذشته در حاشیه هیأت دولت در خصوص قطع اینترنت اطلاع‌رسانی کرد و گفت:«قطع اینترنت به خاطر کنکور صورت می‌گیرد؛ هفته پیش گفتم و الان هم می‌گویم، بر اساس مصوبه شورای امنیت کشور درخواستی را وزارت علوم مطرح کرده بود، برای قطع سراسری اینترنت که ما اعلام کردیم با قطع سراسری اینترنت مخالفیم و با قطع سراسری هم موافقت نشد، آنچه از فردا اتفاق می افتد از ساعت 7:30 تا 11:30 در محدوده‌های حوزه‌های برگزاری کنکور است که آن هم با اطلاع قبلی قطع می‌شود. اینترنت ثابت به هیچ وجه قطع نمی شود. ما به دوستانمان در وزارت علوم توصیه کردیم که باید از ابزارهای جدید برای مقابله با تقلب استفاده کنند. ما هم دغدغه آنها را درک می کنیم، مجموعه دولت به سمتی می رود که این نگرانی‌ها را با استفاده از روش‌های جدید کاهش دهند.»

چرا کار به قطع اینترنت کشیده شد؟

راهکار قطع اینترنت زمانی مطرح شد که برگزاری کنکور 1401 با حاشیه‌های زیادی همراه شد؛ از همان نخستین روز برگزاری کنکور 1401 یعنی رقابت داوطلبان گروه آزمایشی هنر، سؤالات در کانال‌های تلگرامی منتشر شد و حتی رئیس سازمان سنجش با اعتراف ضمنی، ضعیف‌تر بودن کنترل‌ها در روز برگزاری این آزمون را پذیرفت و گفت: ساعت 12.30، عکس از یک صفحه دفترچه منتشر شد!

اما در روزهای بعد به‌ویژه در روز آزمون گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی و علوم تجربی، انتشار سؤالات در گروه‌های تلگرامی ابعاد گسترده‌تری یافت.

انتشار سؤالات گروه ریاضی ساعت 9 صبح و سؤالات گروه تجربی حوالی 10 صبح، حواشی جدی‌تر کنکور 1401 بود از سوی دیگر سازمان سنجش در اقدامی عجیب قبل از پایان آزمون گروه تجربی دفترچه سؤالات عمومی و اختصاصی شماره دو را در سایت خود بارگذاری کرد.

با گسترده شدن ابعاد انتشار پاسخنامه‌ها در فضای مجازی وزارت علوم برای قطع سراسری اینترنت در زمان برگزاری آزمون سراسری درخواست کرد که با مخالفت وزارت ارتباطات مواجه شد اما با رفت و آمدهای بسیار، سرانجام قرار بر این شد که در زمان برگزاری کنکور اینترنت همراه در محدوده‌های برگزاری آزمون سراسری محدود شود؛ راهکاری که به نظر می‌رسد بیش از آنچه در بحث برقراری آزمونی عادلانه موثر واقع شود، اقدامی عوام فریبانه و ضررده است.

عوام‌فریبی یا اقدامی عقل‌گرایانه؟

سال‌ها است که تصویر کنکور سراسری در اذهان عمومی به شکل تسلط کامل "مافیای کنکور" بر این آزمون است؛ آزمونی که طراحان سوال‌های آن در موسسات خصوصی تدریس می‌کنند و پرسش هایی که در آن طرح می‌شود خارج از کتب درسی است و حتی بازار سیاه خرید و فروش پرسش و پاسخ آن همیشه داغ است و حال دولت سیزدهم با قطع اینترنت در ساعات برگزاری آزمون سراسری قصد دارد با مافیای کنکور مقابله کند!

بازی دولت سیزدهم و وزارت ارتباطات با سیم اینترنت در چند ماهه اخیر شدت گرفته‌است و مشکلات مدیریتی بر گردن اینترنت آزاد انداخته شده‌است؛ اینترنتی که قطع حتی لحظه‌ای آن به معنای توقف لحظه‌ای جریان زندگی و اطلاعات است.

دولت سیزدهم در حالی اینترنت را هدف قرار داده‌است که به گفته نت بلاکس قطعی اینترنت در ایران ساعتی یک و نیم میلیون دلار معادل 45 میلیارد تومان زیان اقتصادی به کشور وارد می‌کند. یعنی حدودا روزی هزار میلیارد تومان و آن هم در شرایطی که اقتصاد ایران در شرایط بسیار سخت است!

همه سوالاتی که تاکنون بی پاسخ هستند

این تصمیم دولت برای قطعی اینترنت در زمان برگزاری کنکور در حالی است که مردم سوالات بسیاری درباره این تصمیم عجیب دارند و نمی دانند که سوالات و مشکلات خود را در این زمینه از کجا بپرسند از جمله اینکه دامنه این قطعی دقیقا از کجا تا کجاست، در عین حال تبعات اجتماعی و اقتصادی این کار چگونه جبران می شود. از سوی دیگر با توجه به آزمونهای بسیاری از کشورها برای ورود به دانشگاه آیا چنین تجربه ای در جایی در جهان اعمال شده یا می شود و در اخر اینکه آیا فکری برای جبران ضررهای ناشی از این تصمیم گرفته شده یا خیر، البته افکار عمومی در روزهای در پیش شاید سوالات بیشتری هم داشته باشد.

قطع اینترنت در زمان کنکور؛ عوام‌فریبی یا اقدامی عقل‌گرایانه؟ 2