پنج‌شنبه 8 آذر 1403

قید «محرمانه» بودن اموال مسئولان چه توجیهی دارد؟/ نسبت میان «محرمانه» بودن اموال مسئولان و وعده‌های همیشگی شفافیت چیست؟/ یک قانون قدیمی و بد را نباید اصلاح کرد؟

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

محرمانه بودن اموال مسئولان تا چه میزان به شعار «شفافیت»، که مهم‌ترین کلیدواژه گروه‌های برنده کارزار‌های انتخاباتی است، هم‌خوانی دارد؟ یک «قانون بد» را چه زمانی باید تغییر داد؟ آیا طرح «نظارت بر مقامات، مسئولان و کارگزاران جمهوری اسلامی ایران» بدون اصلاح بند محرمانگی اموال، طرحی جامع و کامل است که ایرادات کار مسئولان را برطرف می‌کند؟ در حالی که نظام مالیاتی بر شفافیت اموال شهروندان و...

این روز‌ها بررسی «طرح نظارت بر مقامات، مسئولان و کارگزاران جمهوری اسلامی ایران» در کمیسیون حقوقی قضایی مجلس، محل بحث‌های فراوانی شده است. بحث‌هایی در خصوص محرمانه بودن اموال مسئولان اکنون در جریان است که با واکنش‌های فراوانی در میان کاربران شبکه‌های اجتماعی و چهره‌های سیاسی همراه شده است.

هرچند هنوز مجلس چیزی را تصویب نکرده و بحث‌ها در چهارچوب مذاکرات کمیسیون است، گویا این سطح از حساسیت مردم به این مساله، باعث می‌شود فرصتی برای بحث و گفت‌وگو در این زمینه را ایجاد کنیم.

نکته مهم و جالب درباره این طرح اینجاست که با باز شدن موضوعش، معلوم شده این موضوع از زمان مجلس هشتم تا کنون در جریان بوده و حالا با بررسی‌های طرح مذکور در کمیسیون حقوقی قضایی بحث‌هایی پیرامون آن شکل گرفته است. بخشی از این حساسیت‌ها هم بابت شعار‌های فراوان حول موضوع «شفافیت» است که در چند سال اخیر به کلیدواژه بسیاری از سیاسیون تبدیل شده است.

اما خلاصه صورت مساله در حال حاضر چنین است: «این روز‌ها نیز طرح نظارت بر مقامات، مسئولان و کارگزاران جمهوری اسلامی ایران در مجلس و در کمیسیون حقوقی قضایی در حال بررسی است تا تطبیق اموال و دارایی‌های مسئولان، صرفا به خوداظهاری مقامات محدود نشده و از مسیر‌های متعدد دیگری این اطلاعات گرفته شود و مجلس یازدهم با تنوع بخشیدن به مسیر‌های دریافت اطلاعات، سعی در اجرای بهینه قانون مذکور دارد.

در حقیقت بر اساس طرح مذکور سازمان‌ها موظفند، اطلاعات مالی و اقتصادی مسئولان را در سامانه قوه قضائیه مانند گذشته به اشتراک بگذارند و محرمانه بودن آن با عنایت به رفت و برگشت گذشته بین مجلس هشتم و شورای نگهبان و در نهایت مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام است؛ ضمن اینکه این طرح اکنون در حال رسیدگی و بررسی در کمیسیون تخصصی است و مواد آن هنوز کامل تصویب نشده و پس از تصویب و نهایی شدن به صحن علنی برای بررسی ارسال خواهد شد که در آنجا نیز بر اساس پیشنهادهای نمایندگان، امکان اصلاح و تغییر وجود دارد.»

* محرمانه بودن اموال مسئولان تا چه میزان به شعار «شفافیت» که مهم‌ترین کلیدواژه گروه‌های برنده کارزارهای انتخاباتی است، هم‌خوانی دارد؟ * یک «قانون بد» را چه زمانی باید تغییر داد؟ * آیا طرح «نظارت بر مقامات، مسئولان و کارگزاران جمهوری اسلامی ایران» بدون اصلاح بند محرمانگی اموال، طرحی جامع و کامل است که ایرادات کار مسئولان را برطرف می‌کند؟ * در حالی که نظام مالیاتی بر شفافیت اموال شهروندان و درآمدهایشان تاکید دارد، محرمانگی اموال مسئولان چه پیامی برای شهروندان دارد؟