قیمت ماهی به این شرط گران نمی شود / وضعیت نامطلوب بازار میگو
دبیر اتحادیه تولید و تجارت آبزیان با اشاره به نارضایتی از وضعیت بازار میگو، اظهار داشت: اگرچه در بخش ماهیان سردآبی و گرمابی شرایط خوب بوده و هنوز هم هست، اما در سال جاری، قیمتهای میگو به صورت قابل توجهی افزایش یافته و در عین حال قیمتهای فروش آن پایین مانده است.
در شرایطی که بازار با التهاب و نوسانات قیمت کلیه محصولات غذایی، به خصوص گوشت قرمز و مرغ، مواجه است، تولیدکنندگان در این حوزه هنوز از وضعیت خود راضی نیستند و معتقدند که در برخی مواقع حتی با زیان تولید میکنند و به اصطلاح زیان ده هستند. با این حال، تولیدکنندگان همچنان به تولید ادامه میدهند و این ممکن است در برخی مواقع منجر به گران شدن برخی اقلام و رونق بازار سایر محصولات و کالاها شود. در واقع، آرش نبیزاده، مدیر عامل اتحادیه ماهیان سردآبی، پیش از این در گفتگو بازار اظهار کرده بود که گرانی گوشت قرمز به رونق بازار آبزیان کمک کرده است.
امسال 60 کشور هدف صادرات آبزیان ایران بودند
علی اکبر خدایی، دبیر اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران نیز در خصوص شرایط حاکم بر بازار آبزیان از ابتدای سال به بازار گفت: در سال 1402 وضعیت پرورش میگو خوب نبود یعنی بازار جهانی خراب بود و قیمت های تمام شده بالا و قیمت های فروش پایین بود. در مورد ماهیان سردابی و گرمابی وضعیت خوب بود یعنی درست است که قیمت تمام شده بالا رفت به دلیل گرانی خوراک و نهاده ها، اما ارزش و قیمت ماهی بالا بود و یکی از دلایل هم این بود که کاهش تولید نسبی داشتیم. خدایی افزود: امسال 115 هزار تن تولید ماهیان سردابی بوده و لذا این کاهش تولید به افزایش قیمت منجر شد. بنابراین پرورش دهنده ها امسال شرایط خوبی داشتند و در ده ماهه گذشته میزان حدود 10 هزار تن نسبت به سال قبل صادر شد و در نتیجه نشان می دهد وضعیت ماهی خوب بوده است.
دبیر اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران: چون تولید داخلی یک مقداری کاهش پیدا کرده، صید دریایی کاهش داشته و ورودی مواد اولیه چندان مطلوب نبوده از جمله برای کنسرو، لذا صنایع تبدیلی و تکمیلی زیاد حال و روز خوبی ندارند
دبیر اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران همچنین در خصوص وضعیت صادرات در این حوزه نیز گفت: صادرات عادی است، به طوری که طبق اخرین آمار در سال جاری 60 کشور هدف صادرات آبزیان ما بوده اند که بازارهای مختلفی هستند. تنها تفاوت یا نکته مهم این است که بازارهای افریقایی به این حوزه اضافه می شود به خصوص برای صادرات کنسرو ماهی و خاویار که به چند کشور آفریقایی ارسال داشته ایم. با این وجود به 5 قاره صادراتی ماهی و میگو داریم و جالب است بدانید حتی به ونزوئلا و کلمبیا هم صادرات خاویار و ماهی داشته ایم.
خدایی در پاسخ به این سوال که شرایط در صنایع تبدیلی چگونه است گفت: چون تولید داخلی یک مقداری کاهش پیدا کرده، صید دریایی کاهش داشته و ورودی مواد اولیه چندان مطلوب نبوده از جمله برای کنسرو، زیاد حال و روز خوبی این صنایع ندارند.
ممنوعیت واردات ماهیان ارزان قیمت گرانی شب عید را رقم می زند
وی ادامه داد: مشکل بزرگی که وجود دارد عدم سیاست گذاری درست دولت است و آن هم ریشه اش در سازمان شیلات است چون ظاهرا نمی تواند از پرورش دهندگان گرم آبی و سردآبی حمایت کند، فقط گفته از واردات جلوگیری کنند که اینها سود کنند. با این وجود این اقدام گرانی ها را رقم زده و لذا بهتر بود اجازه واردات ماهیانی همچون تیلاپیا و دیگر ماهیان ارزان قیمتی که برای صنایع بسته بندی و تبدیلی است را می دادند.
خدایی افزود: اگر اجازه واردات ماهیان ارزان قیمتی که برای صنایع بسته بندی و تبدیلی مصرف می شود را می دادند، اشتغال برای نیروهای بیشتری فراهم می شد. ضمن اینکه با این کار در شب عید از افزایش قیمت ماهی جلوگیری می شد با این وجود با شرایطی فعلی و فشار پرورش دهندگان بر شیلات طبیعتا وارداتی هم انجام نمی شود و طبیعتا شب عید گران قیمتی را برای انواع ماهی خواهیم داشت.