چهارشنبه 8 اسفند 1403

ماجرای اخراج 150 کارگر از کارخانه ریسندگی شاهین شهر چه بود؟/ کرونا در بین شاغلین هم قربانی می گیرد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
ماجرای اخراج 150 کارگر از کارخانه ریسندگی شاهین شهر چه بود؟/ کرونا در بین شاغلین هم قربانی می گیرد

شیوع کرونا نه تنها موجب از بین رفتن بسیاری از مشاغل و توقف فعالیت صنوف خدماتی و بیکاری کارگران این بخش ها شد بلکه در این بین کارگرانی هم که به این بیماری مبتلا شدند بعضا از سوی کارفرمایان اخراج شدند و این امر به خانه نشین شدن آنها منجر شد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ بیکاری در کشور علاوه بر مشکلات مالی برای کارگران بلای جان تولید و اشتغال هم شده و آسیب زیادی بر پیکره اقتصاد کشور وارد کرده است در حال حاضر بیش‌تر از دو سوم جمعیت کشور در سن کار قرار دارند یعنی در بازه‌ی سنی 15 سال که حداقل سن قانونی برای کار کردن است تا 64 سال هستند که عده‌ای از آن‌ها سرکار می‌روند و عده‌ای هم جویای شغل هستند، اما یا آن کاری که مورد نظرشان است را پیدا نمی‌کنند و یا شغلی که طبق مهارت و تخصص آن‌ها باشد وجود ندارد و بیکار هستند و شغلی ندارند.

چند ماه پیش بود که عبدالملکی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از ایجاد پلتفرم ملی اشتغال برای به وجود آوردن جریان جدیدی در اشتغال کشور سخن گفت تا آمار دقیقی از نرخ بیکاری و اشتغال در کشور به وجود بیاید و برنامه ریزی‌های لازم برای رفع معضل بیکاری انجام شود حال این سامانه رونمایی شده و اولین قدمی هم که در این راه برداشته شد تسهیل صدور مجوز مراکز فنی حرفه‌ای آزاد است و باید دید سامانه ملی اشتغال کشور تا چه حد می تواند بزرگ ترین مشکل کشور را رفع کند.

گسترش کرونا در کشور نه تنها به صاحبان بسیاری از مشاغل لطمه زد و کسب و کارهای خدماتی را با وقفه روبرو کرد بلکه به بیکاری و از بین رفتن کسب و کار بیش از 900 هزار کارگر در کشور انجامید.

شیوع بیماری کرونا باعث بیکاری بخشی اعظمی از مشاغل در سراسر دنیا شد و کشور ما هم از آن مستثنی نبود، به نحوی که بسیاری از کسب وکارها دچار مشکل شدند و از آنجا که اقتصاد ایران عمدتا بر پایه بخش خدمات استوار است، مشاغل خدماتی بیشترین آسیب از کرونا را متحمل شدند و بیکاری در این رشته شغل ها بیشتر بود.

*رشد بیکاران در میان شاغلین

آخرین وضعیت اشتغال در ایران بیانگر روند رو به رشد بیکاران است؛ به نحوی که در تابستان امسال نسبت به فصل مشابه سال گذشته و همچنین بهار سال جاری تعداد بیکاران افزایش داشته است چنانچه آخرین گزارشی که مرکز آمار ایران از وضعیت اشتغال و بیکاری در تابستان امسال منتشر کرده نشان می دهد که در بین جمعیت فعال بیش از 23.4 میلیون نفر شاغل بوده‌اند که تعداد آنها در مقایسه با تابستان سال گذشته که حدود 23.5 میلیون نفر بود، 0.6 درصد کاهش داشته و به عبارتی بیش از 130 هزار نفر از تعداد شاغلان کم شده است.

وضعیت بیکاری در تابستان 1400 نیز از این حکایت دارد که دو میلیون و 496 هزار و 86 بیکار در کشور بوده‌اند که این تعداد هم 0.1 درصد در مقایسه با تابستان پارسال که تعداد بیکاران دو میلیون و 477 هزار و 350 نفر بود افزایش دارد و نرخ بیکاری از 9.5 درصد به 9.6 درصد رسیده است. اشتغال در تابستان امسال در حالی با کاهش همراه بوده که در این بین 177 هزار نفر از جمعیت زنان شاغل نیز کم شده است.

*وضعیت اشتغال زنان در معرض خطر

بررسی ها نشان می دهد در میان بخش های اصلی کشور بیشترین بخشی که در تابستان تعدیل نیروی کار داشته بخش کشاورزی بوده است.

بیکاری زنان در تابستان 1400 نسبت به تابستان 99 افزایش قابل توجهی داشته است. به طور کلی می توان گفت که وضعیت زنان در بازار کار در تابستان امسال نا مطلوب تر شده است.

*اخراج اجباری کارگران توسط کارفرمایان

شیوع کرونا نه تنها موجب از بین رفتن بسیاری از مشاغل و توقف فعالیت صنوف خدماتی و بیکاری کارگران این بخش ها شد بلکه در این بین کارگرانی هم که به این بیماری مبتلا شدند بعضا از سوی کارفرمایان اخراج شدند و این امر به خانه نشین شدن آنها منجر شد.

به اساس گزارش ها نزدیک به دو میلیون شغل در دوران کرونا دچار ریزش شدند که با پرداخت تسهیلات حمایتی حدود یک میلیون و 100 هزار شغل مجددا به چرخه کار بازگشتند و بیش از 730 هزار نفر به طور اختصاصی مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری شدند.

اگرچه شیوع کرونا در دو سال گذشته موجب ریزش بخشی از نیروهای کار و وخروج آنها از چرخه بازار کار شده اما وزارت کار در مواجهه با کرونا و به منظور حفظ اشتغال بنگاه‌ها و صیانت از نیروهای کار در 14 رسته اصلی و 858 زیر رسته شغلی، حمایت از کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا را در دستور کار قرار داد.

*بیکاری 150 کارگر از کارخانه ریسندگی

در سال‌های گذشته هرچند وعده‌های بسیاری برای کاهش نرخ بیکاری در استان داده شده اما هر روز به تعداد فارغ‌التحصیلان بیکار و جوانان در آستانه ورود به بازار کار افزوده می‌شود و علاوه بر این وضعیت نامساعد اقتصادی و تعطیلی کارگاه‌ها و واحدهای تولیدی نیز سبب بیکار شدن تعداد زیادی از شاغلان شده است.

همچنین در چند روز گذشته در اصفهان 150 نفر از کارگران با سابقه یک کارخانه ریسندگی در شاهین شهر استان اصفهان به صورت ناگهانی از کار اخراج شدند.

*مشکلات کارفرما گریبان گیر کارگران

کریم علی‌نقی رئیس اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی شاهین شهر اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار صاحب نیوز، در خصوص اخراج 150 کارگر شرکت ریسندگی شاهین‌شهر اظهار کرد: از چند ماه گذشته به علت بدهی که مالک این شرکت داشته افرادی از طریق دادگستری های استان های مختلف مانند شهر تهران علیه آن شکایت کردند و حکم قضایی گرفتند که اموال این شخص را توقیف کنند و این احکام برای اجرا به دادگستری شاهین شهر ارسال شد، پس از مطرح شدن این موضوع جلساتی در فرمانداری شهرستان با حضور کمیسیون کار گرفته شد، اما سیستم دادگستری هم اکنون اختیاری ندارد چرا که در واقع صرفا باید حکم را اجرا کند و صادرکننده حکم نیست و مجری اجرا است.

رئیس اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی شاهین شهر اصفهان افزود: دادگستری محصولات تولید شده این کارخانه را توقیف کرده و با توجه به حکم قطعی که تلبکاران داشتند، این ماجرا باعث تعطیلی شرکت شد، در این موارد بحث اخراج کارگران مطرح نیست، یعنی چیزی که اکنون وظیفه کارفرما است این است که تا زمانی که ارتباط کارگری کارفرمایی برقرار است مکلف است به کارگران حقوق بدهد.

وی تصریح کرد: کارفرما قصد فروش این کارگاه را دارد و مالک جدید قرار است به روی کار بیاید، البته این تاثیری در حقوق کارگران ندارد یعنی اشخاصی که قرار است این مکان را بخرند در واقع مکلف هستند که اگر حقوقی از کارگران باقی مانده است را پرداخت کند و آن‌ها را بر سر کار بازگردانند، مسلما اگر کارفرما عوض شود و بخواهد کارخانه فعال باشد به کارگران نیاز خواهد داشت، چراکه کارفرما جدید نیاز دارد که کارگران با تجربه‌ای داشته باشد.

*دولت سیزدهم برای بیکاری چاره اندیشی خواهد کرد

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور در چند روز گذشته بر کاهش نرخ بیکاری و افزایش رونق تولید تاکید کرد و گفت: در راستای این دو مهم گام‌های اساسی برخواهیم داشت.

در شرایط کنونی، بیکاری یکی از مهمترین مسائل اجتماعی و ریشه بسیاری از مشکلات چون فقر، ناهنجاری‌های روانی، خرابکاری و بزهکاری، مهاجرت، قاچاق مواد مخدر، طلاق و... است و در این میان شیوع کرونا نیز به این معضل دامن زده است امید است به زودی به گفته مسئولان برای این معضل همگانی چاره‌ای اساسی و ماندگار اندیشه شود.

انتهای پیام /