پنج‌شنبه 8 آذر 1403

ماجرای سابقه دار اهدای تابلوهای فرشچیان به کشورها

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
ماجرای سابقه دار اهدای تابلوهای فرشچیان به کشورها

محمود فرشچیان از جمله نقاشان معاصر ایرانی است که آثارش هر بار با قیمت های میلیاردی رکورد حراجی ها را جا به جا می کند و برخی از آثار او هم توسط وزرای امور خارجه ایران به عنوان هدیه به سفرا و وزرای کشورهای خارجی اهدا شده است. روز گذشته هم خبری منتشر شد درباره اهدای یکی از آثار این نقاش با عنوان «یوسف و زلیخا» به ژاپنی ها؛ اما نکته قابل تامل در آن، اهدای این اثر توسط دانشجوی ایرانی مقیم...

به گزارش ایسنا، محمود فرشچیان، نقاش و هنرمند معاصر تاکنون آثار زیادی را با مضامین معنوی خلق کرده که اغلب روایت‌گر رویدادهای مهم مذهبی و عرفانی هستند. از بین آثار این هنرمند، 15 اثر او به موزه آستان قدس رضوی اهدا شده است. که از آن جمله می توان به پنجمین روز آفرینش (1352)، عصر عاشورا (1355)، ضامن آهو2 (1388)، پرچمدار حق (1389) و معراج (1391) اشاره کرد.

در روز گذشته اما خبری مبنی بر اهدای یکی از تابلوهای این هنرمند به نام «یوسف و زلیخا» به مرکزی بین المللی در یکی از استان های ژاپن منتشر شد؛ هدف از اهدای تابلوی استاد فرشچیان «تعمیق و توسعه تعاملات با موسسات و مجموعه‌های فعال در زمینه حمایت از فعالیت‌ها و اقدامات فرهنگی و هنری ایرانیان و دانشجویان مقیم به ویژه در شهرها و استان‌های غیر از توکیو» عنوان شده است؛ اتفاقی که در گذشته کمتر شاهد بوده ایم یا حداقل رسانه ای نشده است. آنچه از اهدای آثار هنرمند برجسته کشورمان به کشورهای دیگر به ثبت رسیده، اغلب در سطح مقامات بلندمرتبه کشورها بوده و البته اهداف کلان تری هم مد نظر قرار داده است.

برای مثال ژانویه سال 2015 بود که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه دولت روحانی، در مرحله‌ای از مذاکرات هسته‌ای با 5+1، کتابی از آثار مینیاتور استاد فرشچیان را به جان کری، همتای آمریکایی‌اش اهدا کرد. ظریف در جریان اهدای این تابلو به جان کری گفت: «این مینیاتورها تصاویر نقاشی‌هایی با ابعاد یک متر در یک متر است. ولی اگر شما به آتلیه استاد فرشچیان در نیوجرسی سری بزنید، برای دیدن ریزه‌کاری‌های تابلوی اصلی به شما ذره‌بین می‌دهند تا جزییات را با دقت ببینید.»

همچنین محمدجواد ظریف در سال 94 بود که در مراسم رونمایی از دو تابلوی «شام غریبان» و «آسمان چهارم» که در موزه استاد فرشچیان در کاخ سعدآباد برگزار شد، در سخنانی بر این امر صحه گذاشت. او گفت: از زمانی که دکتر کمال خرازی آثار استاد فرشچیان را به عنوان وزیر امور خارجه به صورت هدیه برای سفرای کشورهای خارجی اهدا می‌کرد و بنده هم افتخار چنین کاری را داشتم تا زمان کنونی که مسئولیت وزارت خارجه را دارم مهم‌ترین هدیه‌ای که به سفرا و وزرای کشورهای مختلف هدیه کردم مجموعه آثار استاد فرشچیان بوده است.

فرشچیان تابلوی «یوسف و زلیخا» را در سال 96 تمام کرد. این اثر به همراه تابلوی «نبرد خوبی و بدی»، بدون سفارش و برگرفته از احساس درونی خود هنرمند کشیده شد. خودش در این زمینه گفته است: در اثر یوسف و زلیخا، به تصویر کشیدن احساس درونی و توجه کامل زلیخا به یوسف بسیار سخت بود و باید جوان شدن دوباره زلیخا به دست یوسف را هم بازنمایی می کردم.

آثاری چون «تابلو عصر عاشورا»، تابلو «شام غریبان» و نیز طراحی و نظارت بر ساخت ضریح امام رضا (ع) و ضریح امام حسین (ع) از برجسته‌ترین کارهای هنری فرشچیان محسوب می‌شوند.

انتهای پیام