مالیات بر ثروت منابع مالی را به سمت تولید هدایت میکند
رئیس پژوهشکده امور اقتصادی گفت: یکی از مهمترین اشکالات در اقتصاد ایران، عدم هدایت منابع به سمت فعالیتهای تولیدی است و مالیات بر ثروت منابع مالی را به سمت تولید هدایت میکند.
محمدجواد توکلی رئیس پژوهشکده امور اقتصادی در چهارمین پیش نشست تخصصی از نهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی، گفت: مالیات بر ثروت یا مالیات بر دارایی، در زمینه رفتارسازی بسیار مهم است و جنبههای تنظیمگری آن بیشتر از جنبههای درآمدی است که تا به حال در اقتصاد ایران مغفول مانده است.
او افزود: یکی از مهمترین اشکالات در اقتصاد ایران، عدم هدایت منابع به سمت فعالیتهای تولیدی است. بخشی از این مشکل به نظام بانکی مربوط است، اما اگر بخواهیم نظام بانکی اصلاح شود و هدایت منابع به سمت تولید محقق شود، باید ابتدا نظام مالیاتی اصلاح شود و فعالیتهای غیرمولد از صرفه بیفتد. بنابراین وضع صحیح مالیات بر ثروت ضمن ایجاد بازدارندگی در انباشت دارایی غیرمولد، منابع را به سمت فعالیتهای تولیدی سوق میدهد. مالیات بر ثروت در کوتاه مدت میتواند به افزایش درآمدهای دولت نیز منجر شود، ولی در میان مدت و بلندمدت اثر درآمدی آن کمرنگتر و جنبههای تنظیمگری و رفتارسازی آن مهمتر میشود.
افزایش نرخ مالیات بر ارث در کاهش شکاف طبقاتی موثر است
در ادامه مصطفی جعفری پرور کارشناس شورای عالی مالیاتی، ضعف نظام مالیاتی کشور را دلیل اصلی بیتوجهی به پایههای مالیات بر ثروت در اقتصاد ایران دانست و افزود: اقتصاددانان و مسئولین کشور عموما بر سیاستهای پولی تمرکز کردهاند و در مقالات تلاش شده است از سیاستهای پولی برای رفع مشکلات اقتصادی کشور استفاده شود. درحالیکه سیاستهای مالی نیز نقش ویژهای دارند و انتظار این است که به این حوزه نیز به طور ویژه پرداخته شود.
او افزود: اینکه در اقتصاد ایران هنوز مالیات بر عایدی سرمایه اجرایی نشده است بسیار جای تعجب دارد که نشان دهنده عدم توجه به سیاستهای مالی در اقتصاد ایران است. به طور کلی در اقتصاد ایران وضعیت مالیات ستانی مطلوب نیست و ظرفیت اخذ مالیات به مراتب بیشتر از مقدار کنونی است. نرخ مالیات بر ارث باید به مراتب افزایش پیدا کند و این مسئله میتواند اثرگذاری قابل توجهی در توزیع بهتر منابع در اقتصاد و کاهش شکاف طبقاتی داشته باشد.
کارشناس شورای عالی مالیاتی در پایان ظرفیت مالیات ستانی در شرایط فعلی اقتصاد کشور را محدود عنوان کرد و افزود: اولویت با پایهای همچون مالیات بر مجموع درآمد است و بعد از آن باید سراغ مالیاتهایی همچون مالیات بر خانههای خالی یا مالیات بر ثروت برویم. در اولویت بندی مالیاتها باید به مسائلی همچون ظرفیت سازمان امور مالیاتی به عنوان مجری، زیرساختهای اطلاعاتی موجود و همچنین هزینه و فایده اخذ هرکدام از پایههای مالیاتی توجه شود. هرچند معتقدم در بین پایههای مالیات بر ثروت، مواردی مثل مالیات بر املاک و خودروهای لوکس کاملا قابلیت اجرایی دارد و اجرای آن آسانتر است، اما عدم اجرای آن به عزم نداشتن دستگاههای متولی برمیگردد.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی