شنبه 3 آذر 1403

مالیات عجیب و غریب برای کارمندان دولت

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، کل درآمدهای وصولی سازمان امور مالیاتی در پنج ماه امسال 406 هزار میلیارد تومان گزارش شده است که این آمار نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد 44 درصدی و نسبت به رقم مصوب قانون بودجه 80 درصد محقق شده است. از این مبلغ سهم مالیات بر درآمدها در همین مدت، 77 هزار و 594 میلیارد تومان است که حدود 16 هزار و 11 میلیارد تومان سهم مالیات حقوق کارکنان بخش عمومی و حدود 32 هزار و 825 میلیارد تومان سهم مالیات بخش خصوصی است.

در واقع سهم مالیات حقوق کارکنان بخش عمومی 4 درصد و سهم مالیات حقوق کارکنان بخش خصوصی 8 درصد از کل مالیات وصولی است در مجموع سهم مالیات کارکنان 12 درصد از کل مالیات دریافتی است.

مالیات مشاغل در پنج ماه امسال 32 هزار میلیارد تومان وصول شده است که 6 درصد از کل مالیات را به خود اختصاص داده است در مقایسه مشخص می شود که کارکنان بخش دولتی و خصوصی 2 برابر اصناف در کشور مالیات پرداخت می کنند.

هر چند سهم اصناف از پرداخت مالیات تنها 6 درصد است اما سهم این قشر در اقتصاد کشور 30 درصد گزارش شده که سهم قابل توجهی است.

بر اساس گزارش های سازمان امور مالیاتی کشور در حوزه اصناف و مشاغل حدود هشت میلیون مودی فعال هستند که نیمی از این قشر مالیاتشان صفر است و نیم دیگر مالیاتی 6 درصدی را از کل مالیات پرداخت می کنند.

طبق این گزارش، 20 درصد از اصناف مالیاتی بین صفر تا پنج میلیون تومان پرداخت می کنند و حدود 10 درصد دیگر بین پنج تا 10 میلیون تومان و 12 درصد بین 10 تا 30 میلیون تومان مالیات در سال پرداخت می کنند و تنها 8 درصد از اصناف 30 میلیون تومان به بالا مالیات سهم مالیاتشان است.

اصناف مختلف بر اساس نوع مشاغل و درآمدی که کسب می کنند مالیات های مختلفی پرداخت می کنند به عنوان مثال سازمان امور مالیاتی کشور در سال 1401 گزارشی از سرانه مالیات هر صنف در سه سال را منتشر کرد که بر اساس آن مشاغلی از جمله پزشکان و دندانپزشکان، نمایشگاه‌داران خودرو، دفترداران اسناد رسمی، بنگاهداران املاک، رستوران‌داران و طلافروشان در سال مالیاتی بین 9 تا 35 میلیون تومان پرداخت می‌کنند.

همچنین وصولی مالیات از صنف شیرینی و قنادی، لوازم یدکی خودرو، وکلا، هنرمندان، سیگار و تنباکو، کیف و کفش و ابزار فروشان مبلغی بین 6 تا 8 میلیون تومان در سال و سهم مالیات صاحبان مشاغل لوازم خانگی، فرش، لوازم صوتی و تصویری، نوشت افزارها و مسافرخانه‌ها بین سه تا 5 میلیون تومان در سال است.

سازمان امور مالیاتی کشور در دوره جدید تحولی با هوشمندسازی نظام مالیاتی و به روز رسانی بیش از 50 سامانه به دنبال رویکرد ارتباط مستقیم بین مودی و ممیزی است تا با شفاف سازی جلوی فرارهای مالیاتی را گرفته و مالیات ستانی عادلانه رقم بخورد.