دوشنبه 1 بهمن 1403

ماهواره‌بر‌های ایرانی سوخت جامد می‌شوند / دستیابی به مدار «ژئو» با ماهواره‌بر سروش / سریر نسل بعدی ماهواره بر‌های ایرانی

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
ماهواره‌بر‌های ایرانی سوخت جامد می‌شوند / دستیابی به مدار «ژئو» با ماهواره‌بر سروش / سریر نسل بعدی ماهواره بر‌های ایرانی

به گزارش حوزه دفاعی امنیتیگروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سید احمد حسینی سخنگوی گروه فضایی سازمان هوافضای وزارت دفاع در گفت‌وگو با برنامه چرخ شبکه چهارم سیما درباره دستاورد‌های فضایی کشور با بیان اینکه در حال حاضر فناوری فضایی بالای 400 میلیارد دلار گردش اقتصادی دارد، اظهار کرد: از این میزان 300 میلیارد در بخش خصوصی محقق می‌شود که برای دستیابی به این فناوری باید صنایع پایه آن را توسعه داد.

او ادامه داد: در صنعت فضایی دو موضوع ماهواره و ماهواره‌بر وجود دارد. فناوری پرتاب ماهواره و همچنین ایجاد پایگاه پرتاب در اختیار 5-6 کشور دنیا قرار دارد که ما نیز در زمره این کشور‌ها قرار داریم و توانسته ایم پایگاه‌های فضایی و پایگاه پرتاب حضرت امام (ره) در سمنان را توسعه دهیم که البته قابلیت توسعه بیشتری را داراست.

حسینی گفت: در حال حاضر دو هزار ماهواره عملیاتی در فضا وجود دارد که این تعداد متعلق به 92 کشور است؛ البته تنها 58 کشور توان ساخت ماهواره را دارند که از میان این 58 کشور تنها 10 کشور و رژیم صهیونیستی توان پرتاب ماهواره دارند چراکه پرتاب ماهواره پیچیدگی زیادی دارد.

سخنگوی گروه فضایی سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع با اشاره به جزئیات پرتاب ماهواره بر سیمرغ، تاکید کرد: برای پرتاب سیمرغ قراردادی که با سازمان فضایی برای پرتاب ماهواره ظفر داریم، حدودا 3.5 میلیون دلار است در حالی که اگر با کشور دیگری قرارداد ببندید، به شرطی که شرایط سیاسی اجازه دهد و صف پرتاب وجود نداشته باشد چراکه در حال حاضر صف پرتاب در دنیا تا سال 2022 پر است، هزینه بیشتری صرف خواهد شد.

او افزود: ادبیات هزینه‌های پرتاب ماهواره در دنیا، کیلوگرم ماهواره بر دلار است، هزینه پرتاب برای سیمرغ برای هرکیلوگرم ماهواره 15 هزار دلار است؛ که این در دنیا نرمال است. سیمرغ ماهواره تا 250 کیلوگرم را می‌تواند در مدار 500 کیلومتری قرار دهد.

حسینی با بیان اینکه هزینه‌های ما زیر میانگین جهانی است، ادامه داد: برای ماهواره‌بر‌هایی که داریم توسعه می‌دهیم، این رقم به زیر 10 هزار دلار خواهد آمد. برای یک ماهواره سنجشی در یکی از کشورها، قراردادی بالغ بر 80 میلیون دلار بسته شده است.

*س_کاهش هزینه پرتاب ماهواره با سوخت جامد _س*

سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع با بیان اینکه در ابتدای مسیر توسعه فناوری ماهواره بر هستیم، گفت: نسل بعدی ماهواره‌بر‌های ما، سریر است که در آن یک مرحله به ماهواره‌بر سیمرغ اضافه خواهد شد و در آینده دورتر سروش را خواهیم داشت.

او افزود: ما به دنبال استفاده از سوخت جامد برای کاهش هزینه‌های پرتاب هستیم.

سخنگوی گروه فضایی سازمان هوافضای وزارت دفاع درباره نسل بعدی ماهواره بر‌های ایرانی اظهار کرد: ماهواره‌بر سریر حدود 35 متر طول خواهد داشت، قطر آن نیز مانند سیمرغ 2.4 متر خواهد بود که بدنه آن به صورت یکپارچه تا بالا خواهد بود. قطر ماهواره بر سروش چهار متر خواهد بود.

او با بیان اینکه منطق ما منطق تحقیقاتی است، ادامه داد: ماهواره‌بر سیمرغ تا کنون دو پرتاب تحقیقاتی داشته است و ما در این ماهواره بر هم در فاز پرتاب تحقیقاتی هستیم. البته در مرحله پرتاب، ماهواره تحقیقاتی هم روی ماهواره‌بر‌ها نصب کردیم تا خود ماهواره هم تست شود؛ البته پرتاب آینده هم یک پرتاب تحقیقاتی خواهد بود.

سخنگوی گروه فضایی سازمان هوافضای وزارت دفاع درباره ساختار پایگاه فضایی امام خمینی نیز، عنوان کرد: اولین بخش این پایگاه سکوی برج پرتاب و سکوی متحرک است که مونتاژ ماهواره در آن انجام می‌شود، وزن این بخش 1100 تن و طول آن نیز 45 متر است.

او ادامه داد: بخش دیگر این سایت، مرکز کنترل فرماندهی است که درجریان پرتاب ماهواره پنج استان درگیر می‌شوند و کل کنترل فرآیند از همین مرکز به صورت متمرکز انجام می‌شود. سایت سوم هم سایت آماده سازی است که مجموعه این بخش‌ها سایت فضایی امام خمینی (ره) را تشکیل می‌دهد.

حسینی با اشاره به نمونه قبلی ماهواره‌بر‌های ایرانی که سفیر نام داشت، گفت: رویکرد اصلی ما در ماهواره‌بر سفیر اثبات توانمندی بود و امروز ماهواره‌بر سفیر دیگر بازنشست شده است. این ماهواره بر حدود 8 پرتاب و 2 لغو پرتاب داشت که 4 پرتاب آن موفق به قرار دادن ماهواره در مدار شد.

او در پایان با بیان اینکه توانمندی علمی رسیدن به مدار ژئو (مدار ثابت زمین) وجود دارد، گفت: برای رسیدن به این مهم باید روی پایگاه پرتاب و ماهواره‌بر کار تحقیقاتی و تغییراتی ایجاد شود؛ ماهواره‌بر سروش می‌تواند به مدار ژئو برود.

انتهای پیام /