سه‌شنبه 6 آذر 1403

محورهای شرقی کشور نفس گیرتر از همیشه / افزایش 20 درصدی قربانیان جاده‌ای علی رغم کاهش ترددهای کرونایی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
محورهای شرقی کشور نفس گیرتر از همیشه / افزایش 20 درصدی قربانیان جاده‌ای علی رغم کاهش ترددهای کرونایی

در حالی که گفته های مسئولان حاکی از عملکرد مناسب در حوزه احداث راههای خراسان جنوبی است، اما مردم چنین عملکردی را احساس نمی کنند که افزایش 20 درصدی تلفات جاده ای استان در امسال، گواهی بر این مدعاست.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از خاورستان، خراسان جنوبی شرقی ترین و سومین استان پهناور کشور است که بیش از 17 هزار کیلومتر راه مواصلاتی در آن وجود دارد. از 10 کریدور اصلی کشور، 2 کریدور اصلی شمال به جنوب (چابهار - زاهدان - مشهد - بندرعباس - چابهار و کرمان - دیهوک - راور) و کریدور شرق به غرب (بیرجند - دیهوک - راور - طبس - اصفهان) به طول یک هزار و 500 کیلومتر وجود دارد. بر این اساس خراسان جنوبی به عنوان یکی از معابر مهم مواصلاتی کشور مطرح است.

اما متاسفانه برخی از جاده های استان به ویژه بیرجند - قاین و دیهوک - راور حادثه خیزترین محورها به شمار می روند و به جاده مرگ یا محور دلهره شهرت یافته اند. با توجه به اینکه راه های مواصلاتی یکی از مهم ترین عوامل در کاهش میزان تصادفات و فوتی های ناشی از آن محسوب می شود، اما آمارهای تصادفات و تلفاتی که در خراسان جنوبی اتفاق می افتد، گواه روشنی بر عقب ماندگی های تاریخی در حوزه توسعه راههای این استان است.

افزایش 20 درصدی کشته های تصادف در خراسان جنوبی

علیرضا رضایی رئیس پلیس راه خراسان جنوبی 12 بهمن ماه امسال در کار گروه اجرای مداخلات مؤثر به منظور پیشگیری و کاهش تصادفات منتهی به ورود ضرر جانی و مالی، اظهارکرد: از ابتدای سال جاری تاکنون 209 نفر در تصادفات جاده ای خراسان جنوبی جان خود را از دست دادند که این آمار نسبت به مدت مشابه سال قبل،20 درصد افزایش داشته است.

وی افزود: در این مدت 2 هزار و 252 نفر در تصادفات برون شهری استان مجروح شده‌اند که افزایش 12 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان می‌دهد و متأسفانه 74 درصد مجروحین حوادث رانندگی زیر 40 سال سن داشته اند.

رئیس پلیس راه خراسان جنوبی با اشاره به اینکه سرعت غیرمجاز یکی از مهمترین علل وقوع تصادفات رانندگی در استان است، عنوان کرد: در 15 فقره از تصادفات استان به دلیل شدت بالای تصادف 63 نفر فوت کردند.

رضایی متذکر شد: 10 درصد ترددها در کشور با سرعت غیرمجاز انجام می شود که متاسفانه این آمار در خراسان جنوبی 21 درصد ثبت شده است.

وی بر هوشمندسازی جاده‌ها و نصب دوربین برای افزایش ایمنی سفر تأکید کرد و افزود: در سال جاری 60 درصد تصادفات در راه‌های اصلی و 40 درصد تصادفات در راه‌های فرعی و روستایی به وقوع پیوسته است.

او با بیان اینکه 50 درصد تصادفات در استان به علت واژگونی رخ داده است، گفت: آمارها نشان می‌دهد 85 درصد تصادفات رخ داده در استان به دلیل خستگی و خواب‌آلودگی و عدم توجه به جلو است.

رضایی ادامه داد: در نقاط حادثه خیز برون شهری 31 نقطه شناسنامه‌دار در استان وجود دارد که از این تعداد 13 نقطه به صورت کامل رفع شده و اصلاح پنج نقطه نیز در دست اقدام است.

احصاء 69 نقطه حادثه خیز دیگر در محورهای خراسان جنوبی

علیرضا عباس‌زاده سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان‌جنوبی نیز اخیرا با تاکید بر اینکه باید نقاط حادثه خیز استان باید پایش و برای اصلاح آنها برنامه زمان بندی تعیین شود، گفت: علاوه بر اینکه 31 نقطه حادثه خیز مصوب در سطح استان وجود دارد، 69 نقطه دیگر نیز احصا و برای تصویب به کمیسیون ملی مربوطه ارسال شده است.

وجود 751 کیلومتر باند دوم در خراسان جنوبی

وحید داعی مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی نیز در دی ماه امسال، به رسانه ها گفت: یکی از هدف‌گذاری‌ها در سال جاری بهره‌برداری از 113 کیلومتر باند دوم راه است که باید تا پایان امسال زیر بار ترافیک برود. از همین رو تاکنون 40 کیلومتر این مقدار آسفالت شده و 32 کیلومتر دیگر آماده آسفالت است.

وی طول راه‌های استان خراسان جنوبی را 17 هزار و 162 کیلومتر عنوان کرد و گفت: از این میزان 751 کیلومتر باند دوم، 882 کیلومتر راه اصلی، چهار هزار و 71 کیلومتر راه فرعی، پنج هزار و 900 کیلومتر راه روستایی آسفالت، هزار و 200 کیلومتر راه آسفالت شوسه و چهار هزار و 400 کیلومتر راه آسفالت خاکی است.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه 2 کریدور اصلی کشور از این استان عبور می‌کند افزود: کریدور چابهار - بیرجند - مشهد هزار و 570 کیلومتر طول دارد که 414 کیلومتر آن در استان ما واقع شده و تاکنون 219 کیلومتر معادل 53 درصد دوبانده شده است.

وی اظهار داشت: از کریدور بندرعباس - راور - فردوس - مشهد که هزار و 390 کیلومتر طول دارد نیز 356 کیلومتر در خراسان جنوبی واقع شده که تاکنون 224 کیلومتر معادل 63 درصد آن دوبانده شده است.

داعی گفت: از کریدور شرق به غرب شامل بیرجند - طبس - اصفهان و طبس - یزد هم 570 کیلومتر در خراسان جنوبی قرار دارد که تاکنون 70 کیلومتر معادل 12 درصد دوبانده شده است.

وی ادامه داد: مجموع پروژه‌های احداث باند دوم 2 هزار و 421 کیلومتر در طول محورهای استان است که تاکنون 751 کیلومتر دوبانده شده و از این میزان 137 کیلومتر در سال گذشته انجام شده است.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی با بیان اینکه 545 کیلومتر باند دوم راه با متوسط پیشرفت فیزیکی 37 درصد در دست اجرا است گفت: اجرای این پروژه‌ها با مبلغ قرارداد 2 هزار و 200 میلیارد تومان بوده و دوبانده شدن 56 کیلومتر هم در دست مطالعه است.

لزوم ایجاد دومین اداره کل راه و شهرسازی خراسان جنوبی در طبس

مصطفی محمدی رئیس شورای اسلامی بخش دیهوک نیز در گفتگو با خبرنگار خاورستان، اظهارکرد: به اذعان پلیس راه، جاده دیهوک - راور - طبس یکی از شلوغ ترین و حادثه خیزترین محورهای استان است. بطوری که در 6 روز اول آذرماه امسال، 5 فقره تصادف شاخ به شاخ و واژگونی با 18 کشته و زخمی در محورهای مواصلاتی بخش دیهوک اتفاق افتاد که بسیار دردآور و نگران کننده است. به عبارتی هر روز یک حادثه و سه کشته و زخمی در این مدت در جاده های بخش دیهوک رخ داده است.

وی افزود: با توجه به اینکه جاده دوطرفه ی دیهوک - طبس از ترافیک فوق العاده سنگینی برخوردار است که وقوع حوادث ناگوار مشابه روزهای ابتدایی آذرماه دور از انتظار نیست، تسریع در آغازعملیات اجرایی بانددوم محور دیهوک - طبس ضروری است.

رئیس شورای اسلامی بخش دیهوک اظهارکرد: در استان هایی مثل سیستان و بلوچستان، کرمان، فارس، سمنان و... دو اداره کل راه و شهرسازی وجود دارد که یک اداره کل در یک سمت و اداره کل دیگر در سمت دیگر این استان ها واقع شده تا توزیع خدمات به صورت متناسب انجام شود. در حالی که وسعت برخی از این استان ها از خراسان جنوبی هم کمتر است.

وی تاکید کرد: با توجه به اینکه خراسان جنوبی به عنوان سومین استان پهناور کشور مطرح است و دارای حجم بالای جاده و موقعیت استراتژیک در محورهای مواصلاتی است، نیاز جدی به ایجاد اداره کل راه و شهرسازی دیگری در سمت غرب استان دارد که به دلیل وجود معاونت استانداری و فرمانداری ویژه در شهرستان طبس، این ظرفیت برای ارتقاء اداره راه و شهرسازی طبس به اداره کل وجود دارد.

جاده ترانزیتی محدود به ماهیرود نیست

محمدی با اشاره به اینکه هم اکنون یکی از سیاست های اداره کل راه و شهرسازی توسعه راههای ترانزیتی ماهیرود است، گفت: این در حالی است که بخش عمده ترانزیتی که به سمت مرز ماهیرود در حال انجام است، از محورهای اصفهان، کرمان و یزد، وارد مسیر دیهوک، طبس و خوسف می شود.

وی با تاکید بر اینکه باید قبل از توجه به مسیر مرز ماهیرود، ابتدا محورهای دیهوک - بیرجند، دیهوک - طبس و کرمان مورد توجه قرار بگیرد، ادامه داد: در واقع در مرز ماهیرود فقط تردد تریلی و کامیون در حال انجام است و تعداد خودروهای سواری در این مسیر بسیار کم و محدود است، اما در محورهای دیهوک - بیرجند، دیهوک - طبس و کرمان هم تردد ترانزیتی و هم خودروهای سواری و عبوری در حال انجام است که این موضوع باعث ایجاد ترافیک دو کیلومتری در مسیر دیهوک - طبس شده، بطوری که اصلا امکان سبقت وجود ندارد.

درجا زدن جاده بیرجند - سه راهی راهداران پس از 10 سال

رئیس شورای اسلامی بخش دیهوک با اشاره به اینکه هم اکنون بیش از 10 سال است که دوبانده سازی مسیر بیرجند به سمت سه راهی راهداران در حال ساخت است، افزود: سرعت کار در این محور آنقدر کم است که تا حالا فقط قسمتی از خاکریزی و زیرسازی جاده انجام شده و هنوز آسفالتی اتفاق نیفتاده است. از طرف دیگر وضعیت فعلی این محور هم از نظر کیفی هم بسیار نامناسب است و دارای چاله های متعدد و خطرناکی است.

محمدی بیان کرد: اخیرا هم برای ساخت 6.4 کیلومتر از مسیر طبس - دیهوک مناقصه برگزار شده که البته زیرسازی این محور از قبل و خارج از اعتبارات راه و شهرسازی انجام شده و اکنون آماده آسفالت است، اما ممکن است با انجا یک روکش آسفالت، این پروژه تمام شده اعلام شود، در حالی که انجام کار در طی این مناقصه از صفر تا صد است.

وی یادآور شد: اخیرا هم اعلام شد که 20 میلیارد تومان اعتبار برای محور دیهوک - طبس اختصاص یافته که گفته شد قسمتی از این اعتبار برای پرداخت بدهی پیمانکار محور بیرجند - سه راهی راهداران اختصاص داده شد، در حالی که این اعتبار باید برای مسیر دیهوک طبس هزینه می شد و بدهی پیمانکار این محور از محل دیگری تامین می شد. 10 میلیارد تومان دیگری هم که قرار شد از دیهوک شروع شود، اصلا معلوم نیست کی انجام شود.

عدم همخوانی وضعیت جاده های استان با تیترهای رسانه ای

یکی از کارشناسان حوزه راه هم در گفتگو با خبرنگار خاورستان، با اشاره به اینکه، متاسفانه در حوزه ساخت جاده های استان، همیشه با فضاسازی های رسانه ای مواجه هستیم، گفت: در این خصوص در رسانه ها و فضای مجازی اقدامات و عملکرد بسیار خوبی در راستای توسعه راههای استان مطرح می شود که بسیار امیدوارکننده است، اما وقتی که وارد جاده ها می شویم، می بینیم که وضعیت بسیار اسفناک است.

وی افزود: متاسفانه هم اکنون جاده های قدیمی کیفت خود را از دست داده و باندهای دوم هم نیمه کاره مانده است. در بیشتر پروژه های راهسازی استان، فقط یک لودر و کامیون در حاشیه جاده وجود دارد تا اینطور قلمداد شود که پروژه فعال است.

رحیمی تصریح کرد: برای بسیاری از جاده های استان خبرها حاکی از تصویب و دریافت اعتبار است اما در عمل و روی زمین هیچ اتفاقی نمی افتد. مردم وقتی این گزارش عملکردها را باور خواهند کرد که در عمل هم بتوانند از آن استفاده کنند.

وعده های بی اعتبار برای محور بیرجند - قاین

این کارشناس ادامه داد: یکی از مهم ترین و پر ترددترین راه های استان خراسان جنوبی، مسیر بیرجند - قاین و مشهور به جاده مرگ است. دوبانده سازی این جاده 102 کیلومتری، از سال 1389 آغاز شده و برای بهره برداری از آن هم بارها وعده داده شده است. اما اکنون با گذشت حدود 11 سال از استارت دوبانده سازی آن و همچنین آخرین وعده مسئولان برای بهره برداری از این جاده تا پایان سال 1400، هنوز هم حدود 25 کیلومتر از عملیات دوبانده سازی این جاده باقی مانده و همچنان وعده ها بی اعتبار مانده است.

وی با اشاره به اینکه جاده بیرجند - قاین خوراک بودجه ای بالایی دارد، اما برونداد کمی دارد، گفت: محور دیهوک - فردوس عملا باید تمام شده می بود، اما هنوزنیمه تمام مانده است، محور بیرجند - سه راهی راهداران و دیهوک - طبس بسیار تاسف برانگیز است.

رحیمی گفت: خراسان جنوبی کمترین میزان برخورداری از آزادراه و بزرگراه را دارد و تقریبا اکثر جاده های استان دو طرفه است. در حالی که نبود شبکه ریلی و محدودیت تعداد پروازهای هواپیمایی، باعث افزایش تردد در جاده های این استان پهناور و کویری شده است.

افزایش قربانیان جاده ای علی رغم کاهش ترددهای کرونایی

وی بیان کرد: علی رغم جایگاه استراتژیک محورهای مواصلاتی خراسان جنوبی، اما متاسفانه جاده های این استان از کیفیت لازم برخوردار نیستند.

این کارشناس تصریح کرد: مسئولان پلیس راه در حالی از افزایش 20 درصدی تلفات جاده ای در محورهای خراسان جنوبی خبر می دهند که امسال به علت شیوع بیماری کرونا، میزان ترددها بسیار کمتر از سال های قبل بوده است و در واقع انتظار می رفت که این آمار کاهشی باشد نه افزایشی! بنابراین کیفیت و ایمنی جاده ها در میزان تصادفات بسیار موثر است، اما همیشه برای فرار از زیر با مسئولیت ها، عامل انسانی به عنوان مقصر شناخته می شود.

محورهای شرقی کشور نفس گیرتر از همیشه

بر اساس این گزارش؛ در حالی که خراسان جنوبی در مسیر کریدورهای اصلی کشور واقع شده است، اما متاسفانه از لحاظ برخورداری از جاده های ایمن و مناسب، در سطح پایینی قرار دارد و بسیاری از محورهای اصلی و پرترافیک آن، همچنان دوطرف و حادثه خیز است. در حالی که نبود صنعت ریلی و هوایی مناسب در این استان، لزوم احداث راهها و توجه بیشتر به این حوزه را چندبرابر کرده است.

از طرف دیگر در حالی که مسئولان متولی حوزه راه استان از مصوبات و جذب اعتبارات مناسب برای ساخت محورهای شرقی کشور خبر می دهند، اما متاسفانه در عمل خبری از گشایش های جاده ای وجود ندارد و امروز حتی با کاهش ترافیک جاده ای ایجاد شده به دلیل کرونا؛ اما تردد در جاده های خراسان جنوبی، از همیشه نفس گیرتر است.

انتهای پیام /