مرگ سالانه 800 هزار نفر در دنیا به دلیل مصرف آب آلوده / 97 درصد ایرانیها به آب شرب بهداشتی دسترسی دارند
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، آب یکی از مهمترین مادههای طبیعت است که حیات همه جانداران به آن وابسته بوده است، در همین راستا به منظور توجه بیشتر جهان از جمله دولتها، کارشناسان، مردم و سایر تشکلها 22 مارس مطابق با دوم فروردین در هر سال، به عنوان روز جهانی آب نامگذاری شده است و در این روز سیاستهای کلان به منظور عبور از شرایط فعلی و بحران خشکسالی تشریح میشود.
با وجود اینکه نظام فکری حاکم در جهان به تازگی برای اهمیت آب برنامه دارد، اما دیدگاه اسلام نسبت به منابع آب بسیار فراتر از نیاز بشر بوده و در تفکر دین اسلام به عنوان بهترین برنامه زندگی انسان آب منشأ روشنایی و پاکی است، به طوری که در روایات ما آمده است: «چون اراده طهارت نمودی چنان به سوی آب روان شو که گویی به سوی رحمت خدای تعالی میروی که خداوند آب و طهارت را کلید مناجات خویش و نشانه برای راهنمایی مردم به سوی خود مقرر نموده است.»(امام صادق (ع)، مصباح الشریعه و مفتاح الحقیقه باب دهم)
* جایگاه آب در میان مسلمانان
اگر امروز جامعه جهانی قصد دارد از طریق کنفرانس آب و نامگذاری روزها به نام آب توجه مردم و تصمیمگیران به این مسأله معطوف کند 1400 سال پیش در کتاب آسمانی ما، قرآن کریم، انسان را به تفکر در آب و شکرگذاری بابت این نعمت بزرگ یادآور شده است.
در یکی از 63 آیهای که در قرآن کریم به طور مستقیم مرتبط با آب آمده گفته شده که (و او خدایی است که بادها را برای بشارت پیشاپیش باران رحمت خود فرستاد و از آسمان آبی طاهر ومطهر نازل کردیم تا به آن باران زمین خشک و مرده را زنده سازیم و آنچه آفریدیم از چهارپایان و آدمیان همه را از آن سیراب گردانیم).(آیه 48 و 49 سوره فرقان)
علاوه بر توجه اسلام به آب در غرب آسیا و مناطقی نظیر ایران و بینالنحرین، آب یکی از مهمترین محورهای تمدنساز بوده است و همانگونه که همه دنیا میدانند یکی از بنیانگذار تمدن پارسی در دیوارنگاره آپادانا نوشته است خدا این کشور را از دشمن، از خشکسالی و از دروغ حفظ کند.
* شبکه آبرسانی و فاضلاب در ایران باستان
در همین راستا خشکسالی و کمبود آب به عنوان منشأ آسیب به معیشت مردم همواره مورد توجه مردمان این منطقه بوده است. همچنین در بقایای باقیمانده از شهرهای تاریخی ایران نظیر آنچه امروز در شهر سوخته و یا دزفول دیده میشود هزاران سال پیش شبکههای آبرسانی شرب و حتی شبکههای فاضلاب دیده میشود.
با وجود تجربیات ارزنده مردمان غرب آسیا در مسأله آب استعمار و جنگطلبی اقلیتی مستکبر سبب شده تا هم اکنون در دنیا بیش از 4 میلیارد نفر از مسأله آب در رنج باشند و سالانه 800 هزار نفر به دلیل استفاده از آب آلوده جان خود را از دست بدهند.
به معنای دیگر کشورهایی که امروز از شعار برای آب و حفظ آن دم میزنند، روزگاری خود با استفاده از آب زمینه دشواری زندگی بسیاری از مردم را فراهم کردند و مشکلات گستردهای که امروز در سرتاسر جهان و در کشورهای جنگ زنده و استعمار شده دیده میشود ناشی از همین مسئله است.
در همین راستا، محمدجواد معتضدی، کارشناس حوزه آب در گفتوگو با خبرنگار فارس گفت: روزگاری در همین غرب آسیا، کشورهای غربی از آب به عنوان یک عنصر تفرقه استفاده میکردند تا منابع کشورها را در سایه این تفرقه غارت کنند.
این کارشناس آب تاکید کرد: روزگاری در کشور افغانستان، آمریکاییها با استفاده از ابزار آب زمینه کشت بسیار زیاد خشخاش را مهیا کردند تا با انتفاع از این محصول، سایه جنگ را در تمامی این کشور بگسترانند.
* جزئیات تامین آب شرب برای مردم ایران
در ایران پس از انقلاب مردمی سال 1357 برنامه ارتقاء رفاه مردم با محوریت آب در دستور کار قرار گرفته و هم اکنون 99.9 درصد از جمعیت شهری و 85.6 درصد جمعیت روستایی ایران و در کل 96.8 درصد از کل مردم به آب شرب پایدار بهداشتی دسترسی دارند. این در حالی است که آمارها در دنیا از رنج مردم در این حوزه خبر میدهد، در دنیا سالانه 800 هزار نفر به دلیل استفاده از آب ناسالم، جان میبازند.
جهت رسیدن به این درصد بالای برخورداری حدود 150 هزار کیلومتر خطوط انتقال آب، 360 هزار کیلومتر شبکه توزیع آب و 328 واحد تصفیهخانه آب با ظرفیت 15.75 میلیون مترمکعب در شبانهروز فعال هستند و 690 واحد آزمایشگاه آب به منظور تأمین آب بهداشتی 21 میلیون انشعاب خانگی فعالیت میکند.
پایان پیام /