شنبه 3 آذر 1403

مزه تلخ گرانی میوه در کام مردم / از هویج 18 هزار تومانی تا انبه 45 هزار تومانی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
مزه تلخ گرانی میوه در کام مردم / از هویج 18 هزار تومانی تا انبه 45 هزار تومانی

وجود نوسان و عدم ثبات در بازار میوه باعث افزایش قیمت ها شده و خرید میوه برای اقشار ضعیف جامعه را سخت کرده و شیرینی میوه تبدیل به تلخی آن در کام مردم شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از خاورستان، میوه یکی از ضروری ترین نیازهای سبد خانوار است و هر فرد برای تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن نیاز به استفاده روزانه میوه دارد. اما مدتی شده به دلیل افزایش قیمت میوه همانند مواد غذایی و اقلام ضروری زندگی، میوه خود به خود از سبد خانوار اقشار ضعیف حذف یا بسیار کم شده است.

برای بررسی قیمت انواع میوه به چند میوه فروشی سطح شهر رفتیم.

یکی از میوه فروشان بیرجند در گفت‌وگو با خاورستان، در مورد قیمت انواع میوه‌ها، اظهار کرد: قیمت میوه روز به روز مشخص می‌شود و ما هر روز که میوه را از میدان بار تهیه کرده با درصدی مشخص سود، می‌فروشیم.

وی افزود: اکثر میوه‌هایی که در مغازه‌های سطح شهر بیرجند و تمام استان موجود است از سایر استانها وارد شده و خراسان‌جنوبی تولید کننده میوه در حدی که بتواند پاسخگوی نیاز استان باشد، نیست.

این فروشنده بیان کرد: میوه تا به استان ما برسد متحمل هزینه‌های زیادی از جمله حمل و نقل و سوخت شده و طبیعی است قیمت میوه از استان مبداء تا خراسان جنوبی تفاوت داشته باشد.

وی با بیان این‌که علی‌رغم گران بودن میوه اما هر روز شاهد خرید مردم هستیم، گفت: اقشار متوسط به پایین جامعه از نظر درآمدی توانایی خرید میوه‌های گران قیمت را ندارند و به خرید تره بار و تعداد اندکی میوه به صورت دانه‌ای نه کیلویی بسنده می‌کنند.

این فروشنده بیان کرد: من میوه فروش نقشی در افزایش قیمت میوه ندارم و کاسب هستم و مصرف کننده، اما واقعا این قیمت‌های زیاد میوه در برابر سطح درآمدی مردم و آسیب‌هایی که کرونا به صاحبان مشاغل و منابع درآمدی خانواده‌ها وارد کرده منصفانه نیست.

قیمت انواع میوه

وی در مورد قیمت میوه، اظهار کرد: امروز قیمت هر کیلوگرم آلبالو 25 هزار تومان، انگور 15، هلو به صورت سبدی 15، آلو زرد و سیاه 18، پرتقال 14، شلیل 23، موز 30، انجیر 25 و انبه 45 هزار تومان است. این فروشنده با بیان این‌که فعلا گیلاس نیست یا کم است، خاطرنشان کرد: قیمت گیلاس بسته به کیفیت از 35 تا 53 هزار تومان بوده است. وی در مورد قیمت تره بار، گفت: قیمت هر کیلوگرم سیب زمینی 6 هزار تومان، خیار سبز، گوجه فرنگی و بادمجان 7500، گوجه فرنگی محلی 10، پیاز 5 و هویچ 18 هزار تومان است. به یکی دیگر از میوه فروشی‌ها رفتیم قیمت میوه‌ها تقریبا یکسان بود اما قیمت سیب زمینی، پیاز و گوجه فرنگی از 500 تا دو هزار تومان متفاوت بود. قیمت انگور نیز به صورت سبدی 13 هزار تومان و کیلویی 15 هزار تومان نرخ گذاری شده بود.

قیمت میوه و درآمدهایی که با هم همخوانی ندارد

مردم نیز کم و بیش در حال خرید بودند اما همچنان که میوه‌ها را جدا کرده از قیمت های زیاد میوه نیز گلایه داشتند چراکه قیمت‌ها با درآمد همخوانی ندارد.

محمودی یکی از شهروندان بیرجندی که در حال نگاه کردن میوه‌ها بود در گفت‌و گو با خاورستان، اظهار کرد: قیمت میوه هر روز متغیر است و ثابت نیست.

وی با بیان این‌که قیمت انواع میوه‌های درختی بسیار زیاد است، افزود: نمی‌توان میوه نخرید چراکه نیاز خانواده است و باید تامین شود اما با این قیمت‌های زیاد توانایی خرید یک کیلو میوه برای اقشار متوسط و ضعیف سخت است.

این شهروند با بیان این‌که قیمت‌ها ثابت نیست و کمتر نمی‌شود، گفت: خراسان جنوبی مصرف کننده میوه است و هزینه‌های جانبی بر افزایش قیمت میوه تاثیر دارد اما اگر سازوکاری درنظر گرفته شود که میوه با قیمت مناسب‌تر به دست مردم برسد خیلی بهتر است.

محمودی اظهار کرد: خراسان جنوبی در بحث تامین میوه پاسخگوی نیاز استان نیست و متاسفانه امسال به دلیل سرمازدگی، میوه‌های درختی در روستاهای استان از بین رفته و هیچ میوه‌ای در روستاها نیست. روستائیانی که روزی خودشان تامین کننده میوه برای خود حداقل در حد سیب درختی، گلابی، آلو، زردآلو، توت، انگور و... بودند باید برای خرید یک کیلو گرم سیب درختی عازم شهر شده یا منتظر باشند میوه فروشان سیار به روستاها بروند.

وی به تفاوت قیمت در مغازه‌ها اشاره و از مسئولان درخواست نظارت بیشتر کرد.

وجود نوسان در بازار میوه / من قیمت میوه را تعیین نمی‌کنم

محمد حیدری مسئول اتحادیه میوه و تره بار بیرجند در گفت‌وگو با خاورستان، اظهار کرد: قیمت در بازار میوه بر اساس عرضه و تقاضا است و این مسئله باعث تفاوت روزانه قیمت می‌شود.

وی با بیان این‌که من قیمت میوه را تعیین نمی‌کنم، افزود: بازار میوه نوسان دارد و هر روز یک قیمت است. بازار میوه متنوع است ثابت نیست که هر روز قیمت یک میوه مشخص باشد.

مسئول اتحادیه میوه و تره بار بیرجند بیان کرد: فکر نمی‌کنم قیمت چیزی در کشور ثابت باشد که قیمت میوه دومی باشد اما در عین حال میزان عرضه و تقاضا، کیفیت، محدودیت زمان و... دست به دست هم داده تا قیمت میوه متنوع باشد.

حیدری عنوان کرد: اختلاف قیمت انوع میوه به دلیل بعد مسافت و کیفیت خوب است.

وی با بیان اینکه مردم نیز به دنبال میوه خوب هستند، اظهار کرد: همه اقشار درآمدی حتی افرادی که درآمدی کمی دارند به دنبال میوه خوب و با کیفیت هستند اما عده ای هستند می‌خواهند هم میوه خوب تهیه کنند هم قیمت پایین باشد که این دو مقوله با هم سازگاری ندارد. توقع میوه خوب با قیمت کم از عقل به دور است.

مسئول اتحادیه میوه و تره بار بیرجند گفت: در کشور حدود 15 استان تولید کننده میوه هستند و مابقی استان‌ها مصرف کننده و میوه مورد نیاز تمام استان‌ها باید تامین شود. قیمت انواع میوه در استان‌های مختلف نیز به دلیل تفاوت در بعد مسافت، هزینه‌های سوخت و کرایه بار متغییر است. حیدری افزود: افزایش هزینه‌های جانبی در افزایش قیمت میوه تاثیر گذاشته است برای نمونه در حال حاضر هر سبد خالی میوه 3200 تومان قیمت دارد که سال گذشته 1200 تومان بوده و برای هر کیلو بار، 800 تومان هزینه کرایه پرداخت می‌شود؛ این یعنی 4 هزار تومان هزینه به قیمت میوه افزوده شده و باید مشتری پرداخت کند. یک سبدی که دو کیلوگرم انگور دارد فقط 4 هزار تومان هزینه سبد است.

عوامل دخیل در افزایش قیمت میوه / هویج 18 هزار تومان

وی خاطرنشان کرد: هزینه‌های جانبی، کرایه بار، حمل و نقل، سوخت، ضایعات میوه و... همه در قیمت نهایی میوه تاثیر دارد. مسئول اتحادیه میوه و تره بار بیرجند در مورد قیمت هویج که 18 هزار تومان است، بیان کرد: قیمت هویج در میدان بار 14 هزار تومان است و با همین قیمت بالا پیدا نمی‌شود. حیدری اظهار کرد: گرمی هوا باعث شده محصول هویج عیب کند و در کشور کم باشد. همین مسئله باعث افزایش قیمت هویچ در مغازه ها تا 18 هزار تومان شده است. وی افزود: گیلاس نیز در حال تمام شدن است و نهایتا یک هفته دیگر در بازار خواهد بود ضمن این‌که هم اکنون گیلاس کم است و دو ماهی می‌شود وارد بازار شده و رو به اتمام است. علی تهوری معاون بازرسی و حمایت از مصرف کنندگان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی نیز در مورد نظارت بر قیمت‌ها از افزایش نظارت‌ها خبر داد و گفت: اگر افزایش قیمتی وجود دارد اصناف در آن دخیل نیستند. بر اساس این گزارش؛ درست است که میوه فروشان نقشی در قیمت گذاری و افزایش قیمت ندارند اما نیاز است قیمت گذاری به گونه‌ای باشد که اقشار ضعیف جامعه توانایی تهیه میوه را داشته باشند که این موضوع نیاز به توجه مسئولان استانی و کشوری و نظارت بر هزینه‌های جانبی متحمل بر افزایش قیمت میوه دارد.

انتهای پیام /