مصالحه در یکهزار و 731 پرونده با اجرای یک طرح ابتکاری در دادگستری همدان / عدم اجرای 20 هزار و 462 ماه حبس
اگر متهم قبول کند که عذرخواهی کند و شاکی هم اعلام رضایت داشته باشد و قابل گذشت باشد پرونده مختومه میشود و اگر نهایتا متهم مستقیما حاضر به عذرخواهی شد، ولی شاکی اعلام رضایت نکرد این موضوع به عنوان مستند قضایی در پرونده میماند
مصالحه در یکهزار و 731 پرونده کیفری با اجرای طرح ابتکاری کمیته معتذرین در دادگستری همدان / عدم اجرای 20 هزار و 462 ماه حبس در نتیجه اعلام گذشت شکات
معاون قضایی رئیس کل دادگستری و رئیس شوراهای حل اختلاف استان همدان از تحقق صلح و سازش در یک هزارو 731 پرونده به همت شورای حل اختلاف و از طریق کمیته معتذرین این استان خبر داد.
خبرگزاری میزان نوشت: دستگاه قضایی استان همدان در 21 ماه گذشته با بهره گیری از طرحهای مبتکرانه به سمت ترویج و اشاعه فرهنگ نوع دوستی، مودت، مهربانی، گذشت و بخشش و اثرات آن در جامعه پیش رفته و در این زمینه توفیقات قابل توجهی نیز حاصل شده به نحوی که با تشکیل کمیته معتذرین و در راستای ایجاد مصالحه در پروندههای کیفری اقدام و موجبات کاهش پروندهها را فراهم کرده است.
مرتضی بهمنی، معاون قضایی رئیس کل دادگستری و رئیس شوراهای حل اختلاف استان همدان در گفتوگو با میزان با اشاره به اقدامات کمیته معتذرین اظهار داشت: کمیته معتذرین زیر مجموعه ستاد مرکز تالیف قلوب دادگستری استان همدان است که ستاد تالیف قلوب دادگستری استان در خصوص رضایت اولیای دم در پروندههای قتل فعالیت میکند.
وی افزود: مشابه همین ستاد با حضور روسای حوزههای قضایی، دادستانهای و ائمه جمعه بعلاوه فرماندهان ناحیه مقاومت سپاه، به همراه چند نفر از اعضای شورای حل اختلاف و افراد متنفذ محلی که پروندههای قتل عمد را بررسی میکنند در شهرستانها تاسیس شده است و در مورد افرادی که واجد شرایط باشند جهت اخذ رضایت اقدام میکنند.
رئیس شوراهای حل اختلاف استان همدان در خصوص هدف از تشکیل کمیته معتذرین عنوان داشت: هدف از تشکیل کمیته معتذرین این است که در پروندههای کیفری که شاکی خصوصی دارند قبل از آنکه قاضی وارد پرونده به صورت رسیدگی ماهیتی شود و صحت و سقم ادعای شاکی را رسیدگی نماید، به متهم پیشنهاد دهد که آیا حاضر به عذرخواهی است یا خیر؟ این طرح پیاده شد و الحمدالله نتیجه خوبی هم داده است که اگر متهم قبول کند که عذرخواهی کند و شاکی هم اعلام رضایت داشته باشد و قابل گذشت باشد پرونده مختومه میشود و اگر نهایتا متهم مستقیما حاضر به عذرخواهی شد، ولی شاکی اعلام رضایت نکرد این موضوع به عنوان مستند قضایی در پرونده میماند و قاضی مربوطه چه در مرحله بدوی و چه در مرحله تجدید نظر میتواند با توجه به احراز اینکه متهم نادم و پشیمان شده است، تخفیفات قانونی را اعمال کند.
وی در ادامه افزود: در شعب تحقیق دادسرا، محاکم کیفری 2 و همچنین در حوزههای قضایی بخشها تا پایان خرداد ماه 1400، 2 هزارو 877 نفر قادر به عذرخواهی شده اند که در نتیجه این اقدام یک هزارو 731 نفر از شکات عذر خواهی را قبول و اعلام رضایت قطعی کرده اند و پروندهها مختومه شده است.
رئیس شوراهای حل اختلاف استان همدان در ادامه بیان کرد: در نتیجه اعلام گذشت شکات، بالغ با 20 هزار و 462 ماه حبس اجرا نشده است.
بهمنی تاکید کرد: این طرح از ناحیه ضابطین قوه قضاییه در استان همدان از 23 آذر ماه سال گذشته اجرا شده و تا پایان خرداد ماه سال 1400، 2 هزارو 270 متهم در کلانتری و پاسگاهها و آگاهی، حاضر به عذرخواهی شده اند و تعدادی از شکات عذرخواهی را قبول و اعلام رضایت کردهاند.
وی یادآور شد: در زندانهای استان همدان نیز از دی ماه 1399 طرح را اجرا کرده ایم و در میان افرادی که حکم قطعی در موردشان صادر شده و با قرارهای تامین کیفری وارد زندانها شده بودند، 461 نفر قادر به عذر خواهی شدند که تعدادی از شکات با توجه به عذرخواهی محکومان علیه، یا متهمان اعلام رضایت کرده اند و پرونده آنها نیز هم مختومه شده است.
رئیس شوراهای حل اختلاف استان همدان در خصوص تمایز ستاد تالیف قلوب و کمیته معتذرین عنوان کرد: کمیته معتذرین راجع به پروندههای کیفری است ولی ستاد تالیف قلوب راجع به پروندههای قتل عمد مصالحه صورت می دهد. البته ستاد تالیف قلوب به ستاد استانی صبر تغییر نام پیدا کرد.
وی افزود: افرادی که به نام معتذرین فعالیت میکنند با توجه به اساس نامه ستاد ملی صبر و شیوه نامه نحوه مشارکتهای مردمی از طرف مرکز توسعه حل اختلاف، به عنوان صلح یار شناخته میشوند.
وی در پایان یادآور شد: صلح یاران دارای نفوذ محلی هستند و در میان مردم مصالحه ایجاد و رضایت شکات را جلب میکنند، در واقع صلح یار همکاران قضایی در مجموعه قضایی، ضابطین در مراجع انتظامی و مددکاران در زندانها هستند.
لینک کوتاه: asriran.com/003Lro