دوشنبه 1 بهمن 1403

معاونت قرآن در دولت سیزدهم یک معاونت راهبردی است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
معاونت قرآن در دولت سیزدهم یک معاونت راهبردی است

تهران - ایرنا - معاون جدید قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: معاونت قرآن یک معاونت راهبردی و استراتژیک در دولت سیزدهم است و یک معاونت فرعی و حاشیه‌ای نیست.

به گزارش ایرنا از روابط عمومی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیرضا معاف در آئین تودیع و معارفه معاون قرآن و عترت این وزارتخانه، هدف از تاسیس این معاونت را راهبردی و استراتژیک در عرصه فرهنگ دانست و گفت: همه آن چیزی که در دولت‌های قبل اتفاق افتاده، یک دامنه رشد پیدا کرده و ما امروز در یک نقطه خوب ایستاده‌ایم ولی باید این نگاه جهشی باشد و در این دولت قوی باید فرهنگ قوی محقق شود.

معاف اضافه کرد: قرآن و دین در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید قوی باشد، قرآن و دین، فرا نهاد است و باید فرهنگ قرآن و تفکر قرآن در همه حوزه‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جاری و ساری شود و با این ظرفیتی که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت سیزدهم ایجاد شده است می‌توان به این مهم دست پیدا کرد.

این استاد دانشگاه بر ضرورت توجه به فرهنگ و تفکر قرآنی در همه بخش های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد و گفت: امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند آن هستیم که به قرآن کریم به عنوان کتاب هدایت و سعادت عمل کنیم. در دولت قوی باید فرهنگ قوی محقق شود و این امر جز با اتکا به قرآن و اهل بیت (ع) امکان‌پذیر نیست.

معاف ادامه داد: خوشحالم که در مجموعه ای که در دولت نهم تحت عنوان یک مرکز فعالیت می‌کرد و تبدیل به ساختار معاونت شد، حضور پیدا کردم و اکنون این معاونت، بالنده و از مجموعه های چالاک، موثر و راهبردی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.

این حافظ قرآن افزود: گفت و گوهای مفصلی با محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص راهبردها، استراتژی‌ها، جهت گیری‌ها، ریل‌گذاری ها و خط مشی های معاونت قرآن و عترت داشتیم و در این خصوص به جمع بندی های خوبی هم رسیدیم که بخشی از آن در حکم بنده آمده است و بخشی دیگر هم شفاهی بیان شد که ان شاالله عملیاتی خواهند شد.

وی از نگاه حداقلی و حداکثری به قرآن در جامعه سخن گفت و افزود: یک رویکرد نگاه حداقلی است که غالبا انتزاعی، تشریفاتی و دکوری به قرآن است که در زمان پهلوی هم وجود داشت و اکنون نیز در برخی کشورهای اسلامی وجود دارد اما در مقابل نظریه امامین انقلاب به خصوص حضرت آقاست که به تفصیل در حوزه قرآن صحبت کردند و این نگاه، نگاه حداکثری است؛ یک نگاه انضمامی کاربردی و غیر تشریفاتی و غیر دکوری به فرهنگ قرآن است که بی شک عمل به آن موجب کمال و سعادت بشری و توسعه فرهنگ قرآن است. البته معتقدم که مقدمات همین نگاه حداکثری، درست خواندن و روان خواندن قرآن است اما کافی نیست. همین درست خواندن قرآن، آموزش‌های عمومی و تلاوت شیرین قرآن، کارهای ذوقی و ابتکاری واجب است اما اینها همواره مقدمه فهم و عمل و تحقق قرآن است.

معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ ادامه داد: جامعه قرآنی، ظرفیت فوق‌العاده عظیم مردمی دارد و بنده سال‌ها با این جامعه مانوس بوده ام. رهبر انقلاب در خصوص قرآن همواره در مناسبت های مختلف صحبت می کنند و وقت می‌گذارند و می‌توان گفت ایشان پیشاپیش فکر کردند و به ما گفتند که چه کنیم و ما در مرحله اقدام هستیم.

محمود شالویی مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم گفت: بهترین جا برای کار و خدمت، معاونت قرآن و عترت است. همه ما از ارادتمندان و علاقه مندان به ساحت قرآن بوده و هستیم، اما باید در عمل به این کتاب مقدس آنچنان که شیخ شهاب‌الدین سهروردی می فرماید چنان قرآن را بخوانید که گویی بر شما نازل شده است، باشیم، لذا از این فرصت مغتنم بایدبه بهترین نحو استفاده و در جهت توسعه و ترویج قرآن تلاش کنیم.

دستیار وزیر فرهنگ در بخش دیگری از سخنان خود بر اهمیت جایگاه معاونت قرآن و عترت تاکید کرد و گفت: همه همت دولت خدمتگزار و مردمی این است که با روحیه جهادی در همه عرصه ها خدمت کنیم و به یقین قرآن در این امر پیشگام و پیشتاز است.

شالویی ضرورت هم افزایی همه دستگاه ها و معاونت های وزارتخانه را برای ارتقاء جایگاه رفیع قرآن لازم دانست و گفت: به معاون جدید قرآن و عترت بارها عرض کرده ام که ارتباط گیری مساله بسیار مهمی است که البته با شناختی که از وی داریم خوشبختانه صاحب نظر و دارای ویژگی های منحصر به فردی در این زمینه است اما اینجا موقعیت خاصی برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و اگر هم بخواهیم در روز قیامت سربلند و سرافراز باشیم، از همین جایگاه است و معتقدیم که سایر مجموعه ها باید با این معاونت هماهنگ شوند تا بتوانند با تولید و ساخت آثار فرهنگی و هنری از جمله فیلم های سینمایی، تئاتر، هنرهای تجسمی و مانند آن، اندیشه های قرآنی را گسترش دهند.

مشاور وزیر فرهنگ با اشاره به در پیش بودن ایام دهه فجر، یکی از مبانی اعتقادی و اصول مسلم انقلاب اسلامی را قرآن و عترت دانست و گفت: مبنای شکل گیری انقلاب اسلامی و نظام ما بر اساس آموزه های قرآن و عترت بوده است. بنابر این انتظار و توقع این است که با حضور آقای معاف در حوزه قرآن و عترت تحولی در این عرصه ایجاد شود.

وی با قدردانی از زحمات اصغرامیرنیا، سرپرست معاونت قرآن و عترت، گفت: آقای امیرنیا یکی از نیروهای خوشنام، انقلابی و متدین در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که سال هاست با ایشان افتخار آشنایی داشته و داریم که با وجود مسئولیت خطیری که در دفتر بازرسی داشتند، سرپرستی معاونت قرآن و عترت را تا تعیین معاون جدید برعهده گرفتند.

امیرنیا گفت: بسیار خوشحال هستم که دوست بزرگواری در این منصب قرار گرفته است که مجموعه و ارتباطات را خوب می‌شناسد و نیروی جوانی است که می تواند آرمان‌های حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری را در حوزه قرآن و عترت جامه عمل بپوشاند. معاونت قرآن و عترت مجموعه ای است که با تلاش وی می‌توان شاهد یک معاونت ویژه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود.

در این مراسم محمود شالویی به نمایندگی از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اهدای لوح تقدیر از زحمات اصغر امیرنیا تقدیر و تشکر کرد. در متن این لوح آمده است: از زحمات و اقدامات ارزشمند جنابعالی در دوره مسئولیت سرپرستی معاونت قرآن و عترت صمیمانه قدردانی می کنم. تعهد و مسئولیت پذیری و تعامل سازنده با اهالی قرآن و تلاش در جهت ترویج معارف قرآن و عترت از نقاط درخشان کارنامه جنابعالی است.

به گزارش ایرنا وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شنبه (نهم بهمن) طی حکمی علیرضا معاف را به عنوان معاون قرآن و عترت این وزارتخانه منصوب کرد و نوشت: توجه به معارف قرآن و عترت به مثابه دو بال اصلی جامعه دینی برای حرکت به صلاح و سعادت، توامان باید در همه برنامه ریزی‌ها و سیاست‌گذاری های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حاکم باشد. امید است با اتکال به خداوند قادر متعال و با بهره گیری از تعالیم وحیانی و ظرفیت عظیم جامعه قرآنی کشور و نیروی انسانی متعهد و انقلابی و تعامل با نهادها و دستگاه های فعال در حوزه قرآن و عترت در جهت تعمیق و گسترش فرهنگ و مفاهیم والای قرآنی و معارف عمیق ائمه معصومین (ع) با امعان نظر به اهداف و شرح وظایف معاونت و مأموریت های ذیل ان‌شاءالله قرین توفیق و تأیید الهی باشید:

1 پیگیری رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در حوزه قرآنی به ویژه توصیه های معظم له در دیدارهای سالانه با شرکت کنندگان در مسابقات بین المللی و محافل انس با قرآن در زمینه سازی اجرا و تحقق دستورات صریح معظم له در ارتقای جامعه قرآنی کشور.

2 تدوین سیاست های کلی قرآنی کشور در عرصه ملی و بین المللی با هماهنگی شوراهای عالی و سازمان های فعال در عرصه قرآن.

3 ایجاد هماهنگی با دستگاه های فعال در حوزه قرآن کریم به ویژه سازمان اوقاف و امور خیریه و همچنین سازمان تبلیغات اسلامی به منظور یکپارچه عمل کردن به سیاست های تنظیمی و ابلاغی.

4 صدور مجوز و نظارت بر فعالیت موسسه های فرهنگی قرآن و عترت (ع) بر اساس دستورالعمل های ابلاغی و قانونی.

5 برنامه ریزی و نظارت بر آموزش عمومی قرآن کریم.

6 برنامه ریزی هدفمند برای برگزاری نمایشگاه ها و مسابقات سراسری قرآن کریم.

7 پشتیبانی از مراکز تولید و عرضه آثار و محصولات قرآنی و صدور مجوز برای انتشار ترجمه های قرآن کریم.

8 برقراری ارتباط با فعالان و پیشکسوتان قرآنی و حمایت از آن ها.

9 استفاده مناسب از زمینه‌ها و حوزه های اثرگذار معاونت ها و شوراهای وابسته به وزارتخانه با هدف گسترش فرهنگ قرآنی در جامعه.

10 ارتقای سطح آگاهی های دینی قشرهای مختلف جامعه با برنامهریزی درخصوص سبک زندگی قرآنی و انس جامعه با قرآن و آشنایی با معارف عمیق اهلبیت (ع) و ارتباط مستمر با دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی.

11 بهره برداری مناسب از ظرفیت ارتباطات بین المللی قرآنی برای تعامل با ملت های مسلمان و کشورهای جهان اسلام.

12 راهبری کمیسیون توسعه فعالیت های تبلیغی ترویجی قرآنی و برنامه ریزی در جهت تحقق اهداف منشور توسعه فرهنگ قرآنی.

13 پیگیری تحقق هنر دینی و قرآنی در همه حوزه های ماموریتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر ارکان دولت و وزارتخانه ها.

14 هم افزایی مستمر و رو به جلو با نهادهای قرآنی ذیل وزارتخانه و درون دولت و خارج از دولت.

15- توجه ویژه به گسترش معارف اهل بیت (ع) همپای توسعه فعالیت های قرآنی.

اسماعیلی از معاون جدید قرآن و عترت خواست تا گزارش پیشرفت کارهای خود در هر یک از بندها به صورت مستمر و فصلی به او ارائه کند.

علیرضا معاف دانش آموخته مقطع دکتری علوم قرآن و حدیث است. قائم مقام و عضو شورای سیاستگذاری و برنامه ریزی نمایشگاه بین المللی قرآن، مسئول کمیته قرآن مشاوران وزیر فرهنگ، نماینده وزیر فرهنگ در تدوین طرح جامع قرآنی کشور در شورای عالی انقلاب فرهنگی و مسئول ارزشیابی و نظارت محتوایی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران از جمله سوابق مدیریتی و اجرایی وی می باشد.

از دیگر سوابق مدیریتی و اجرایی معاون جدید قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، عضو کمیته علمی اداره کتاب وزارت فرهنگ، عضو شورای سیاستگذاری و دبیر ستاد عاشوراییان فجرآفرین وزارت فرهنگ، مسئول کارگروه قرآنی قرارگاه قرب بقیه الله، عضو شورای راهبردی قرآن و نهج البلاغه نهاد نمایندگی رهبر انقلاب در دانشگاه ها، مدیرعامل مجمع سازمان دهنده موسسات و تشکل های قرآنی کشور، معاون پژوهشی موسسه سیاست پژوهی تمدن اسلامی و همچنین رییس اندیشگاه و مرکز مطالعات راهبردی ژرفاست.

معاف همچنین سابقه تدریس در مباحث اندیشه ای، دینی، فلسفی و قرآنی در دانشگاه های مختلف، نویسنده ده ها مقاله در مباحث فرهنگی و دینی و قرآنی، تالیف چندین کتاب و همچنین دریافت رتبه های برتر در مسابقات کشوری حفظ و مفاهیم قرآن را در کارنامه کاری خود دارد.

برچسب‌ها