مقامهای مربوطه درخصوص ورود بابک زنجانی به حوزه رمزارز اطلاع دارند / ضریب نفوذ استفاده از کریپتو در ایران 5 برابر میانگین دنیاست
سهیل نیکزاد، همبنیانگذار و عضو هیاتمدیره انجمن بلاکچین ایران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو درخصوص قواعد جدید بانک مرکزی در حوزه رمزارزها گفت: کارها و فعالیتهایی که بانک مرکزی مد نظر دارد، هیچ وقت بصورت مدون و مستدل کنار هم یکجا نوشته نشده است. این بانک در اغلب اوقات، حرفهایی که زده با کارهایی که درنهایت انجام داده، متفاوت بوده است. نیکزاد با اشاره به اینکه...
سهیل نیکزاد، همبنیانگذار و عضو هیاتمدیره انجمن بلاکچین ایران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو درخصوص قواعد جدید بانک مرکزی در حوزه رمزارزها گفت: کارها و فعالیتهایی که بانک مرکزی مد نظر دارد، هیچ وقت بصورت مدون و مستدل کنار هم یکجا نوشته نشده است. این بانک در اغلب اوقات، حرفهایی که زده با کارهایی که درنهایت انجام داده، متفاوت بوده است.
نیکزاد با اشاره به اینکه حرفهایی که بانک مرکزی میزند با برنامههایی که اعلام میکند، متناقض است، گفت: بانک مرکزی در قاعده جدید، کارهایی را طراحی کرده که یک دیگر را نقض میکنند یا هدفی را از بین میبرد که شما در بند دیگر تلاش میکنید آن هدف را به دست بیاورید؛ از جمله چاپ نکردن رمز ریال برای مدت هفت سال. یعنی اجازه تبلیغ داده شده ولی اجازه چاپ آن خیر؛ به هر حال این موضوع سوال برانگیز است که چرا این اتفاق افتاده است.
وی ادامه داد: قانون استنکاف پنج ساله از قوانین معاملات رمز ارز، موضوعی است که مدیران تمام 5 سالِ این قانون باید پاسخگو باشند یا حتی به دادگاه فراخوانده بشوند که چرا از وظیفهای که هیات دولت به شما سپرده بود تمکین نکردید و به جای آن مشغول انجام کاری هستید که مجلس به شما نسپرده است؛ در حالی که اگر کسی وظیفهای را از مجلس نداشته باشد ولی قانونگذاری کند، از قانون اساسی تخلف کرده است.
عضو هیاتمدیره انجمن بلاکچین ایران اضافه کرد: نکته بعدی نیز این موضوع است که بانک مرکزی درگاههای مخصوص پرداختهای رمز ارزی را به مدت دو سال مسدود کرده و از کسب و کارها منع کرده که بتوانند درخواست باز کردن درگاهها را داشته باشند؛ درواقع بیش از 200 درخواست از سه نهاد صنفی مختلف دریافت کرده و به هیچ کدام درگاههای پرداخت نداده است. صرفا به 10 یا 15 مورد خاص این درگاهها را ارائه کرده است که بعضی از اینها متخلفهایی بودند که پروندههای سنگین در قوه قضاییه داشتند. یکی از این موارد خاص، یک شرکت غیر ایرانی بوده که حتی یک نمایندگی ایرانی هم ثبت نکرده؛ یعنی هویت او مخدوش بوده است. به هر حال بانک مرکزی در مقابل این تخلفات هیچ پاسخگویی نداشته و کسی هم از او شکایتی نکرده است.
نیکزاد عنوان کرد: معتقدم که اگر بانک مرکزی علاقه داشت این خدمت را به همان شکل که اعلام کرده، pspها ارائه بدهند خیلی راحت میتوانست به پرداختیارها بگوید که این خدمت را به psp منتقل کنید و کسب و کارهای رمزارزی کار خود را ادامه دهند.
وی افزود: اینکه شما وقتی قیمت بیت کوین بالا میرود درگاهها را مخدوش کنید تا بقیه نتوانند معامله انجام دهند و فقط حسابهای ایرانی دولتی توانایی جابجایی پول داشته باشد - که به علاوه او هم میتواند فارغ از محدودیت سقف تراکنش در حسابهای مختلف پول ببرد - صرفا به خطر انداختن دارایی کاربر محسوب میشود.
نیکزاد درخصوص خطرات کوچ کردن کاربران ایرانی به سمت بازارارزهای خاج از کشور، گفت: مطالعات نشان داده چندین میلیارد دلار دارایی کاربران ایرانی از مقصد آدرسهای ایرانی خارج شده و به مقصد پلتفرمهای غیر ایرانی رفته است. این موضوع به خاطر این بوده که کاربران ایرانی در دنیا نمیتوانند به واسطه تحریمها احراز هویت کامل انجام بدهند. اتفاقی که در اینجا میافتد این است که همه این داراییها در خطر بلوکه شدن یا انسداد قرار میگیرد. بابت این موضوع هم به نظر بنده مدیرانی از بانک مرکزی که این تصمیم را به این شکل اعلام کردند صرفا یک نابخردی در کار نبوده بلکه سوءنیتی در میان بوده و این نوع رفتارها باید کنترل شود.
عضو هیاتمدیره انجمن بلاکچین ایران تاکید کرد: همه این اتفاقات درحالی رخ داد که بانک مرکزی میتوانست به راحتی تغییرات را اعمال کند بدون اینکه آب از آب تکان بخورد یا حسابی مسدود شود؛ پرداختیارها را به pspها یا بانکها یا به خود بانک مرکزی انتقال دهند.
نیکزاد درخصوص ساخت بیت بانک (بانک ارز دیجیتال) در کشور عنوان کرد: زیرساخت طراحی بیت بانک بسیار در کشور فراهم است. ما در ایران دانش فنی خدمتدهی ساختن و بالا نگه داشتن بانکهایی که موضوع فعالیتشان رمزارزها باشد مثل NFT ها، توکنها و خدماتی که مرتبط به این هاست را در سطح روز دنیا با کیفیت بسیار خوب داریم. مشکل ما فقط محدودیتهای قانونی و عقب بودن قانونگذار از روال تطابق فناوری است.
وی توضیح داد: در اقتصاد انقدر دچار محدودیت بودیم و ابزارهای قانونی رسمی و حکومتیِ انتقال پول و استفاده از اینها را نداشتیم که جامعه خود به خود به خاطر نیازی که داشته، فناوری جدید را یاد گرفته است. برای مثال در بانکهای ایرانی امکان درخواست ارسال چند صد دلار به فردی که در خارج از ایران تحصیل یا کار میکند، فراهم نیست؛ درصورتی که این خدمتی رایج، در هر کشور دیگر دنیاست و مردم میتوانند از بانکها بگیرند. به این دلیل در ایران مردم برای جابجاییهای بین المللی پول خود که در حد چند صد یا چند هزار دلار است، بسیار بهتر از کشورهای دیگر از کریپتو استفاده میکنند.
این کارشناس حوزه رمزارزها ادامه داد: بهطوری که ضریب نفوذ استفاده از کریپتو در ایران به طور تخمینی بیش از 5 برابر میانگین دنیاست. یعنی در دنیا از هر 100 نفر شاید 4 نفر اطلاع دارند کریپتو چیست، اما در ایران از هر 100 نفر بیش از 20 نفر آن را میشناسند و احتمالا با آن کار کردند.
عضو هیاتمدیره انجمن بلاکچین ایران درخصوص ورود بابک زنجانی به فعالیت در حوزه رمزارزها گفت: در رابطه با آقای بابک زنجانی، اتفاقی که رخ داده این است که پس از اجازه ترددی که به آقای زنجانی داده شد، تعداد زیادی از خبرگزاریها و نهادهایی که این موضوع به آنها مرتبط بود ولی در جریان قرار نگرفته بودند، شوکه شدند. بعضیها به فکر اینکه شاید از یک فرصت اقتصادی جا ماندند یا باید در یک رابطه سیاسی کنشی نشان دهند، اظهار نظرهایی درخصوص ورود آقای زنجانی به بازار رمزارزها کردند ولی واقعیت این است که اگر آقای زنجانی آزاد است و تردد میکند، پلیس، قوه قضاییه و مقامهای امنیتی در این مورد حتما اطلاع دارند و پاسخگو خواهند بود، بنابراین جای نگرانی نیست.