دوشنبه 5 آذر 1403

مهمترین اعمال روز دوم «ایام البیض»/ اعتکاف تزکیه نفس را در بر دارد

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
مهمترین اعمال روز دوم «ایام البیض»/ اعتکاف تزکیه نفس را در بر دارد

یک کارشناس علوم قرآنی گفت: در روز چهاردهم ماه رجب روزه گرفتن پاداش فراوانی دارد. روایتی از «پیامبر اکرم (ص)» وجود دارد که در آن بیان شده است: «هرکس که روز چهاردهم ماه رجب را روزه بگیرد، خداوند پاداشی به وی عنایت کند که نه چشمی دیده و نه گوشی شنیده و نه بر قلبی خطور کرده باشد».

حسن طاهری در گفتگو با خبرگزاری میزان پیرامون اهمیت «ایام البیض» گفت: «ایام البیض» به سه شب نخست ماه رجب گفته می‌شود، اهمیت و ارزش این شب‌ها را دربرخی از آیات قرآن کریم می‌توان جستجو کرد، البته باید تاکید کرد که درباره اهمیت و جایگاه ایام البیض و اعتکاف در بین سایر ادیان الهی نیز سخنان بسیاری گفته شده است.

وی در همین راستا ادامه داد: خداوند متعال در قرآن کریم می‌فرماید: «وَاِذ جَعَلنَا البَیتَ مَثَابَهً لِلنَاسِ وَأَمنًا وَاتَخِذُوا مِن مَقَامِ اِبرَاهِیمَ مُصَلًی وَعَهِدنَا اِلَی اِبرَاهِیمَ وَاِسمَاعِیلَ أَن طَهِرَا بَیتِیَ لِلطَائِفِینَ وَالعَاکِفِینَ وَالرُکَعِ السُجُودِ، و به یاد آر هنگامی که ما خانه کعبه را مرجع امر دین خلق و مقام امن مقرر داشتیم و دستور داده شد که مقام ابراهیم را جایگاه پرستش خدا قرار دهید و به ابراهیم و اسماعیل سفارش کردیم که حرم مرا از بت بپردازید و پاکیزه دارید برای اهل ایمان که به طواف و اعتکاف حرم آیند و در آن نماز و طاعت خدا به جای آرند.» این جمله جای تامل فراوان دارد که ما به ابراهیم و اسماعیل فرمان دادیم که خانه مرا برای طواف کنندگان و معتکفان و رکوع کنندگان و سجده کنندگان از هرگونه آلودگی تطهیر کنند لذا بدین ترتیب در مورد اعتکاف سخن فرموده اند.

وی اظهار کرد: علامه طباطبایی در تفسیرالمیزان بیان کرده است: «زمانیکه حضرت مریم (س)» به افتخار ملاقات به فرشته الهی نایل آمد از مردم فاصله گرفت، هدف از دوری نمودن او از مردم روی آوردن به سنت اعتکاف بوده است. همچنین علامه مجلسی در بحارالانوار از اعتکاف حضرت سلیمان (ع) در بیت المقدس روایت کرده است».

  • بیشتر بخوانید:
  • برای مطالعه مطالب و گفت‌وگوهای مذهبی اینجا کلیک کنید

طاهری رویکرد اعتکاف را مورد بررسی قرار داد و تصریح کرد: اعتکاف در «اَیامُ البیض» با هدف عبادت به درگاه معبود شکل گرفته و خداوند متعال برای بخشش و آمرزش گناهان بهانه‌های متعددی را ایجاد کرده است، همانگونه که قرآن کریم هدف از عبادت را ایمان و تزکیه نفس معرفی می‌نماید و تاکید دارد «کسی رستگار شد که نفس را تزکیه کرد» و در جایی دیگر می‌فرمایند: «به راستی که مومنان رستگارانند» و یا در بخش دیگری از قرآن کریم بیان کرده است: «خدا را بسیار یاد کنید تا شاید رستگار شوید».

وی در همین رابطه تصریح کرد: از سوی دیگر معتکف در ایام البیض از همه تعلقات دنیایی دل می‌کند و تمام وقت خود را به عبادت می‌گذارند، در مناجات شعبانیه از خداوند می‌خواهیم «الهی هب لی کمال الانقطاع الیک» خدایا به من نهایت بریدگی وابستگی از غیرخودت را هدیه کن. «اَیامُ البیض» زمانی است برای گریستن به درگاه خداوند متعال و استفغار از تمام گناهان، زیرا این ماه ماه پروردگار است و خداوند بندگان خود را می‌آمرزد.

***اعمال شب چهاردهم ماه رجب

این کارشناس علوم قرآنی پیرامون اعمال شب چهاردهم ماه مبارک رجب تصریح کرد: شایسته است انسان در شب چهاردهم، چهار رکعت نماز بگذارد «هر دو رکعت به یک سلام» و در هر رکعتی «حمد» و «یس» و «ملک» و «توحید» را بخواند.

***اعمال روز چهاردهم ماه مبارک رجب

طاهری پیرامون اعمال روز چهاردهم رجب خاطر نشان کرد: در روز چهاردهم ماه رجب روزه گرفتن پاداش فراوانی دارد. روایتی از «پیامبر اکرم (ص)» وجود دارد که در آن بیان شده است: «هرکس که روز چهاردهم ماه رجب را روزه بگیرد، خداوند پاداشی به وی عنایت کند که نه چشمی دیده و نه گوشی شنیده و نه بر قلبی خطور کرده باشد».