پنج‌شنبه 8 آذر 1403

مهم ترین اصول تغذیه‌ای برای روزه داری در ماه مبارک رمضان / طب سنتی و علم تغذیه چه توصیه هایی به روزه داران می کنند؟

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
مهم ترین اصول تغذیه‌ای برای روزه داری در ماه مبارک رمضان / طب سنتی و علم تغذیه چه توصیه هایی به روزه داران می کنند؟

تغذیه در ماه رمضان اصول خاصی دارد که با رعایت کردن آنها می‌توانیم با آسودگی روزه‌داری کنیم، به خاطر داشته باشید که ماه رمضان فرصت بسیار خوبی برای تغییر در سبک زندگی و ایجاد عادت‌های سالم است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ با فرارسیدن ماه بندگی خدا، مردم با خوشحالی و نشاط معنوی به استقبال آن می‌روند اما در کنار این حال معنوی باید توصیه های طب سنتی و پزشکی را در نظر گرفت تا بتوان به خوبی از فضای معنوی این ماه بهره برد.

تغذیه در ماه رمضان اصول خاصی دارد که با رعایت کردن آنها می‌توانیم با آسودگی روزه‌داری کنیم، به خاطر داشته باشید که ماه رمضان فرصت بسیار خوبی برای تغییر در سبک زندگی و ایجاد عادت‌های سالم است.

اما همانطور که گفته شد برای استفاده از این فضای معنوی به وجود آمده لازم است نکته‌هایی را درباره تغذیه در ماه رمضان بدانید، در این راستا با توجه به اصول تغذیه صحیح در ماه رمضان از نظر طب سنتی و علم پزشکی، میزگردی با حضور دکتر محمد مظاهری متخصص طب سنتی، حسین چاووشی متخصص تغذیه به صورت آنلاین برگزار کردیم که متن این میزگرد به شرح زیر است:

* فواید روزه‌داری برای سلامتی بدن انسان چیست؟

مظاهری؛ در طب سنتی ایران گفته شده است که همه غذاها برای بدن لازم نیست، مقداری از این غذاها برای جذب و کسب انرژی لازم است و درصدی هم باید دفع شود، دستگاه‌های دفع بدنی مانند دستگاه گوارش و ریوی مقداری از مواد غیرضروری را دفع می‌کنند، اما صرفا این چرخه برای بدن کافی نیست و مقداری از این مواد به شکل زائد در بدن انباشته خواهند شد و می‌تواند روزنه‌هایی را در بدن از نظر فیزیولوژی بپوشاند و روزه‌داری باعث می‌شود این مواد زائد و غیرضروری از بدن دفع و خارج شود.

چاووشی؛ تفاوت ماه رمضان با ماه‌های دیگر زمان و مقدار استفاده از مواد غذایی مناسب است، استفاده از مواد پروتئینی شیر و لبنیات و سبزیجات را در ماه رمضان حتماً باید رعایت کنیم، به فرض مثال، در وعده سحری باید از مواد گوشتی که باعث جذب آب بدن می‌شوند کمتر استفاده کنیم و از حبوبات با همین میزان پروتئین بیشتر استفاده شود.

افراد روزه‌دار نباید خوردن وعده سحری را حذف کنند به دلیل اینکه در وعده افطار نمی‌توانند همه مواد غذایی را یکجا مصرف داشته باشند، خوردن وعده افطار و سحر در ماه رمضان ضروری خواهد بود و توجه به تغییر نوع مصرف مواد غذایی در این دو وعده برای رفع تشنگی و گرسنگی و کاهش افت قند خون و فشار خون در طول روز ضروری است، همچنین اندیشمندان تاکید دارند که روزه می‌تواند از بیماری‌های افسردگی و اضطراب پیشگیری کند و نقش مهمی در پیشگیری از برخی سرطان‌ها داشته و سلامتی بدن را حفظ کند.

*خوردن وعده سحری و افطار برای روزه‌داران چه اهمیتی دارد؟

چاووشی؛ در وعده سحری باید مواد غذایی را مصرف کرد که در طول روز باعث کاهش آب بدن نشود و فرد روزه‌دار دچار افت قند خون نباشد، به همین علت بهتر است از مواد غذایی پر جذب مثل نان‌های سبوس‌دار، برنج را همراه با سبزیجات و به صورت عدس پلو، لوبیا پلو و سبزی پلو استفاده کنیم، تغییر نوع غذا در ماه رمضان و استفاده زیاد از میوه‌ها بعد از افطار و در وعده سحری لازم است.

در وعده سحری مصرف گوشت‌ها، مواد شور و تند، نوشیدنی‌های شیرین را لازم است کاهش دهیم و شربت‌های رقیق و استفاده از عسل به جای شکر در اولویت غذایی قرار گیرد. مواد قندی کند جذب، در ماه رمضان باید مصرف شود، اگر افراد افت فشار خون دارند این اتفاق معمولاً به دلیل کم آبی بدن است. باید روزه‌داران از سبزیجات آبدار و سالاد میوه به وفور استفاده کنند، بعد از افطار باید مصرف میوه و مایعات به اندازه‌ای باشد که رنگ ادرار فرد روزه‌دار کاملاً روشن باشد و کم آبی بدن امروز را به فردا منتقل نکند.

*چرا روزه‌داری برای بعضی افراد طاقت‌فرسا است؟

مظاهری؛ برخلاف اینکه بسیاری از افراد فکر می‌کنند در ماه رمضان به دلیل سستی ایجاد شده مزاج روزه سرد است، مزاج ماه رمضان گرم و خشک است، و گرسنگی باعث می‌شود حرارت در بدن افراد و میزان خشکی افزایش پیدا کند. همچنین افرادی که به شکل مادرزادی مزاج گرم و خشک (صفراوی) دارند، در فصول گرم سال سه عامل گرم و خشک به بدن آن‌ها اضافه می‌شود، این افراد ممکن است تا اندازه‌ای مضطرب و آشفته شوند و حالت ناخوشایندی را تجربه کنند.

باید افراد مزاج خود را مدیریت کنند و خوردن غذاها و نوشیدنی‌ها در جهت کاهش گرمی و خشکی بدن باشد، از صفرا زداها مثل شربت زرشک، آبغوره، کاسنی و شاه تره و موادی که حرارت بدن را کاهش می‌دهد بیشتر استفاده کنند، از خوردن غذاهای سرخ شده، گرم و خشک، ادویه‌هایی مثل دارچین، زیره، زردچوبه و فلفل با میزان گرم و خشکی بالایی پرهیز کنند.

افرادی که دچار مشکل معده‌ای هستند به هیچ عنوان آب یخ استفاده نکنند، به دلیل اینکه در طول روزه‌داری حرارت بدن افزایش پیدا کرده و معده ملتهب و گرم است اگر در افطار چند لیوان آب یخ بنوشند حرارت بدن به ظاهر کاهش پیدا می‌کند اما افراد دچار نفخ و ترش کردن می‌شوند و خوردن مواد یخ مثل بستنی و غذاهای سرد برای افطار توصیه نمی‌شود.

افرادی که مزاج سرد و تر، گرم و تر و سرد و خشک دارند توصیه می‌شود با غذا آب نخورند، لقمه‌ها را کوچک گرفته و شتاب زده غذا نخورند، خوب جوییدن غذا باعث کمک به هضم معده‌ای می‌شود و به نوعی با دستگاه گوارش در این ماه باید مدارا کنند و غذای مناسب، با کیفیت و زود هضم مصرف کنند.

*تغذیه های ممنوعه بعد از افطار چیست؟

چاووشی؛ بعد از افطار باید افراد روزه‌دار تا ساعتی که بیدار هستند حتماً هر ساعت آب، میوه‌های آبدار و شربت‌های رقیق به همراه عسل را بخورند، از خوردن موادی مثل گوشت‌های سرخ شده، گوشت‌های فرآوری شده (سوسیس، کالباس و همبرگر) که باعث دفع آب بدن می‌شود در وعده سحری پرهیز کرد.

غذاهای تند که سوخت و ساز بدن را بالا برده و موجب دفع آب بدن می‌شوند، باید ماه رمضان کمتر مصرف شوند و در این صورت آب بدن تا ساعت‌های انتهایی روز حفظ می‌شود و افراد می‌توانند روزه‌داری بدون تشنگی شدید را داشته باشند. در طول روز که دستگاه گوارش فرد روزه‌دار کار نمی‌کند بهتر است وعده افطار را با خوردن آب ولرم و با حجم کم مواد غذایی آغاز کند.

*مشکلات و بیماری های رایج در ماه رمضان چیست و چه درمان هایی دارد؟

چاووشی؛ معمولاً برخی افراد در این ماه دچار بیماری یبوست می‌شوند، خوردن میوه‌ها مثل آلوسیاه تازه و آلوی خشک شده و سبزی‌ها، استفاده از پلوهای حاوی حبوبات و سبزیجات غنی از فیبر و آب الزامی خواهد بود، کاهش مصرف زیاد نمک و ادویه‌ها در وعده سحری از بروز تشنگی زیاد و یبوست جلوگیری می‌کند.

مظاهری؛ نوشیدنی‌های کمک کننده به رفع یبوست و افزایش رطوبت بدن روزه‌داران شربت خاکشیر و ترنجبین است، اگر افراد برای افطار به یک فنجان آب جوشیده نیم گرم، یک قاشق غذاخوری خاکشیر، یک قاشق ترنجبین و یک قاشق سکنجبین اضافه کرده و بعد از خنک شدن میل کنند، این نوشیدنی می‌تواند به رفع یبوست، عطش و پاکسازی بدن آنها کمک کند.

کسانی که مزاج گرم و خشک و گرم و تر دارند بیشتر از این ترکیب بهره‌مند می‌شوند، اما همه مزاج‌ها می‌توانند استفاده کنند. بعضی افراد در ماه رمضان دچار بوی ناخوشایند دهان می‌شوند، اگر این گروه از روزه‌داران در افطار و سحر عرق نعناع با گلاب مخلوط شده همراه یک قاشق غذاخوری بارهنگ میل کنند، این نوشیدنی مقوی معده است و بوی بد دهان را هم از بین می‌برد، افرادی که دچار عطش می‌شوند از شربت تخم شربتی در افطار و سحر استفاده کنند.

مردم به مصرف نوشیدنی چای عادت کردند و اگر چای را استفاده نکنند دچار سردرد، اضطراب و کج خلقی می‌شوند، مصرف کردن چای رقیق بین افطار و سحر ایرادی ندارد، توصیه می‌شود افراد در این زمینه افراط نکنند و زیاده‌روی در خوردن چای باعث سوءهاضمه و ریفلاکس معده می‌شود. چای سبز نقش آنتی‌اکسیدانی دارد و به سمت مزاج سرد گرایش پیدا می‌کند، برخی از افراد چای سبز را به عنوان دارو برای کاهش وزن و کم کردن کلسترول استفاده می‌کنند، خوردن چای سبز به عنوان چای جایگزین سیاه معمولی توصیه نمی‌شود.

دمنوش‌هایی که در آن بنفشه و تمشک باشد حرارت بدن را پایین می‌آورد، اما دمنوش‌های حاوی گیاهان گرم بادرنجبویه و بهار نارنج توصیه نمی‌شود، باید افراد دمنوش‌های گرم را در فصل‌های سرد و دمنوش‌های خنک و سرد را در فصل‌های گرم استفاده کنند.

چاووشی؛ باید روزه‌داران در ماه رمضان از پرخوری و درهم‌خوری پرهیز کنند، از مصرف غذاهای سرخ کرده و باز کردن روزه با آب یخ اجتناب کنند.

مظاهری؛ اگر فردی دموی مزاج است و کارهای روزانه زیادی دارد غذای سنگین را در سحر میل کند و غذای سبک‌تر در افطار بخورد. باید روزه‌داران افطار را با آب ولرم و خرما باز کنند و سوپ‌های رقیق بخورند، در بین افطار و سحر از مصرف غذاهای زیاد برای ذخیره در طول روز خودداری کنند.

********

اگر روزه‌داران این موارد را رعایت کنند افت فشار خون در آنها کمتر شده و سردردهای میگرنی آنها کم می‌شود، برخی مواد مانند آب در بدن ما در طولانی مدت ذخیره نمی‌شود و روزه‌دار هر میزان آب بخورد جایی برای ذخیره در بدن ندارد، باید آب در قالب یک ماده غذایی مثل کاهو، میوه‌ها، شربت‌های با قند کم، عسل کم در قالب تخم شربتی و خاکشیر مصرف شود، این مواد باعث می‌شوند آب کافی در بدن در طول روز ذخیره شده و روزه‌دار مشکلات گوارشی هم نداشته باشد.

خوردن شام مختصر با غذای ملایم را به روزه‌داران توصیه می شود و از خوردن شام زیاد با حجم غذای بالا خودداری کنند، بیشترین سهم مواد غذایی را به مصرف میوه و لبنیات اختصاص داده و از پرخوری و مصرف غذاهای چرب پرهیز کنند.

انتهای پیام /

مهم ترین اصول تغذیه‌ای برای روزه داری در ماه مبارک رمضان / طب سنتی و علم تغذیه چه توصیه هایی به روزه داران می کنند؟ 2
مهم ترین اصول تغذیه‌ای برای روزه داری در ماه مبارک رمضان / طب سنتی و علم تغذیه چه توصیه هایی به روزه داران می کنند؟ 3