"میکرو خانوادههای" امروزی در دوران گذار
عضو تیم تخصصی مشاوره ازدواج و زوج انجمن ازدواج و خانواده کشور از خانوادههای امروزی به عنوان "میکرو خانواده" یاد کرد و گفت: در خانوادههای امروزی افراد دچار انقطاع خانوادگی شدهاند و بیشتر تمایل دارند بر لذتها و دوستان خود تمرکز کنند و با آنها وقت بگذرانند. خانواده نظیر هر پدیده دیگری در حال عبور از مرحله گذار است و میتوان گفت در حال تجربه یک فروپاشی جدی در قالب طلاق، زندگی مجردی،...
دکتر امیر لطفی حقیقت در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به روز جهانی خانواده و دلایل هراس جوانان برای ازدواج در عصر حاضر، اظهار کرد: در جامعه سطحی و پر لذت، افراد تصور میکنند پرداختن به لذتهای فردی و جمعی بسیار راحتتر از پذیرفتن مسئولیت ازدواج است و این تنوع طلبیها و خوشیها را به دیگران نیز "سرایت" میدهند، به طوری که دیگر افراد تمایلی به تشکیل زندگی مشترک و خانواده پیدا نمیکنند.
وی ادامه داد: بزرگترین خطر برای نهاد خانواده در جامعه امروزی، "ضعف اخلاقی" است. متاسفانه سطح اخلاق و رفتار در جامعه کاهش پیدا کرده و افزایش حجم مشغله روزانه باعث شده است تا افراد نتوانند عشق ورزی، احترام و ثبات را به معنای واقعی درک کنند.
این دکترای مشاوره همچنین این را هم گفت که عدم توانایی مالی برای تشکیل خانواده و ضعف در قوانین حوزه ازدواج و طلاق که نیازمند بازسازی و بازتعریف هستند نیز از جمله دلایل هراس جوانان از ازدواج است.
لطفی اخلاق محوری در خانواده، پذیرش نامشروط و اخلاق والا، احترام عمیق به طرف مقابل، عدم توقع بیش از حد و در عین حال عدم سادگی و ساده لوحی را از جمله مولفههای موثر در حفظ یکپارچگی خانوادهها دانست و گفت: نمیتوان سن مشخصی برای تشکیل خانواده و ازدواج در نظر گرفت اما به طور کلی زمانی که افراد به پختگی متوسط در زندگی برسند و تحت نظر یک روانشناس آموزشهای فردی و اجتماعی و گروهی را دیده باشند میتوان گفت برای تشکیل خانواده آمادهاند. هر هدفی که منجر به تعالی، آرامش، موفقیت، کسب و اهداء عشق شود از جمله اهداف متعالی برای ازدواج است.
این عضو تیم تخصصی مشاوره ازدواج و زوج انجمن ازدواج و خانواده کشور با تاکید بر اینکه افراد نیازمند تشکیل خانواده هستند، تصریح کرد: افراد یک جامعه برای داشتن آیندهای روشن نیازمند زندگی بر مبنای هنجارهای سالم هستند. ارزشهای زندگی باید درون جوامع نهادینه شود و مورد تایید قرار گیرد. افراد نیازمند تشکیل خانواده بر مبنای چارچوبهای روانشناسی اصیل هستند.
این پژوهشگر روان درمانی فراتشخیصی معتقد است که پیشرفت تکنولوژی از اهمیت خانواده در جامعه جهانی کاسته به طوری که تعلق خاطر عاطفی اعضای خانواده نسبت به یکدیگر و نسبت به مفهوم خانواده کاهش پیدا کرده است و در عین حال از بعد دیگر میتوان گفت اهمیت خانواده از بین نرفته بلکه تغییر شکل یافته است.
این پژوهشگر روان درمانی فراتشخیصی با اشاره به اهمیت "معنویت" در جوامع، تصریح کرد: مشکلات معیشتی، افت آرامش و سلامت روان و افزایش انتظارات افراد، از جمله عوامل تهدید کننده خانواده است. امروزه معنویت به عنوان عنصر مهمی در جوامع، بسیار کمرنگ شده است. زمانی که ارزشهای فرامادی کاهش پیدا میکنند کج رویها، بیاخلاقیها، خیانتها و بداخلاقیها به عنوان عناصر مادی توجیه میشوند و همین امر زنگ خطر جدی نهاد خانواده را به صدا در میآورد.
لطفی از خانواده به عنوان "عنصری بی بدیل" یاد کرد و افزود: در جوامع امروزی نرخ اختلالات روانی، خودکشی، احساس تنهایی، فقر روانی و... رو به افزایش است و در این بین متاسفانه نتوانستیم برای خانواده به عنوان یک عنصر حیاتی چارچوب درست و خوبی تعیین کنیم. تبعا خانوادههای تک نفره امروزی که در ارتباطات گذرا بسط پیدا کردهاند، دچار آسیبهای زیادی هستند.
این دکترای مشاوره تصریح کرد: در عصر حاضر افراد نمیخواهند "افشا" شوند و از طرفی نمیخواهند با دیگران از طریق وصلت و در قالب خانواده ارتباط بگیرند. حتی مایلند شخص مورد علاقه خود را در ارتباط فردی نگه دارند. کمرنگ شدن ارزشهای معنوی، کمرنگ شدن هنجارهای اخلاقی و رفتاری، صمیمیت بیش از اندازه با افراد، بدبینی بیش از حد و برداشته شدن چارچوب خانوادهها از جمله مواردی است که خانوادههای امروزی را تهدید میکند.
انتهای پیام